PDA

Zobacz pełną wersję : Błąd nr 9, brak pomyslu



Piatek
18-08-16, 18:23
Sprawa wyglada tak

Civic zmixowany, buda Ej9 Na Europę, seryjnie d16y7
Aktualnie d16y5 (vtec eco z usdma) razem z wiązka z usdma automatu. Walek i klawiatura z6, komp seryjny y5. W takim setupie przyjechało auto, z Błędem nr 9 - czujnik identyfikujacy pierwszy cylinder
Niby w aparacie wiec postawiłem kilka rożnych, dorabiając przejściówki (y5, y7, z6, i kilka d14). Na każdym to samo. Podstawione kilka kompów bez immo (seryjny y5, y7, z6 z prEjsciowka na obd1) i dalej to samo. Przewaliłem pin po pinie wiązkę pomiędzy kompem a aparatem zapłonowym, wszystko jest ok ( porównywane z innymi autami ).
Rozrząd sprawdzony jest ok, zapłon na lampie tez wychodzi git
Cały czas błąd nr 9, auto szarpie przy dodawaniu gazu, nie chodzi obrotomierz.
Ma ktos jakies pomysły ?

PlushaQ
19-08-16, 10:19
Przechodziłem to samo po zrobieniu MPFI na D13. Problemem okazało się złe ułożenie pinów (przy wtyczce aparatu). Zamieniony był czujnik identyfikujący pierwszy cylinder z jakimś innym czujnikiem (nie pamiętam którym). Weź miernik w łapkę i sprawdź przejścia od komputera do aparatu (poprawność ułożenia pinów w kostkach)

Piatek
19-08-16, 19:04
Wlasnie kurde sprawdzałem pin po pinie wtyczkę przy aparacie i kompie, porównujac z drugim autem i jest tak samo. Dodam ze tu jest jeszcze czujnik położenia wału ale kabel impulsowy od niego idzie do PINu w kimpie "brake sweatch" i nie ma różnicy czy jest wpięty czy nie. Konp p28 taki jak ma tu byc nie potrzebuje tego czujnika

Gelek
19-08-16, 20:37
A ten kabel nie powinien iść do Connectora B PIN 11?
http://technet.ff-squad.com/wiring/obd1/obd1.pin.schematics.gif

Piatek
31-08-16, 19:55
Próbowałem i bez zmian :/

michal1687
02-09-16, 12:48
u siebie miałem jakiś czas temu ten sam błąd
pomogła wymiana łożyska w aparacie zapłonowym

Piatek
08-10-16, 18:49
kilka aparatow juz podstawialem z innych aut w ktorych nie bylo tego problemu
teoretycznie wskazywaloby to na wiazke ale ta sprawdzalem kabel po kablu