Zobacz pełną wersję : Jaka max butla do Civic a 6 kombi, wielkość bagażnika
Witam, jaką butle mogę wsadzić do Civica kombi, chciałbym aby wchodziło do niej tak 50-60 litrów gazu.
Ciekawi mnie ile będę miał też miejsca . Póki co się przymierzam i nie wiem właśnie czy kupić kombi czy lifbacka, czy opłaca się ze względu na większy bagażnik. Na wikipedi niby rożnica to ok40l tylko.
rafik54321
14-08-16, 12:48
50-60l raczej nie wejdzie. Raczej coś w okolicach 45l. Z tym że pamiętaj iż każda butla na LPG może być napełniana tylko do 80% jej objętości (wymogi bezpieczeństwa). Tak więc w praktyce będzie to ok 36-37l. W każdej angielce widywałem właśnie butlę 45l. Mówimy oczywiście o tej w miejscu koła zapasowego. Bo w bagażniku montuj jaką chcesz :) .
Powiem ci tak, że jeśli nie chcesz wozić wózka dziecięcego, to liftback wystarczy.
Pamiętaj że te ew 40l różnicy to pewnie jest wtedy jak masz zaciągniętą zasłonę i siedzenia w pozycji dla 5 osób. Wtedy różnica może być tylko 40l, ale jak odsuniesz zasłonkę, złożysz siedzenia to różnica robi się o około 500l.
Kombi jest zdecydowanie rzadsze, więc ew może być kłopot z otrzymaniem klapy tylnej, czy zderzaka w razie czego. Reszta jest chyba identyczna.
Tak na podsumowanie, w liftbacka osobiście zapakowałem się z 3 osobami nad jezioro, gdzie tam jeszcze był namiot, materace, sprzęt wędkarski, krzesełka, masa koców, ubrań ciuchów, jedzenia, sprzęt do grillowania i jeszcze ok 30% bagażnika było puste :) . A siedzenia były złożone do jazdy w 5 osób. To na serio pojemne auto. Po złożeniu siedzeń do liftbacka wchodzą na luzie 2 całe rowery a może i trzeci by nawet wszedł :D . Więc nie widzę sensu kombi (chyba że jak pisałem - musisz wozić wózek dziecięcy).
Co weekend wyjeżdżam do Niemiec i tam przejezdzam po ok 600km, a wiadomo w Polsce tańszy gaz. Chodziło mi ów butle walcowa.
rafik54321
14-08-16, 18:48
To musiałbyś wstawić butlę ok 75l. To już spora krowa :/ . Najlepiej się zapytać gazownika jaka butla największa wejdzie. Jednak znowu jeśli chcesz wstawiać butlę walcową, to tracisz możliwość rozkładania siedzeń z tyłu aby uzyskać jedną dużą przestrzeń :/ . Z boków nie ma zbytnio miejsca, pod siedzeniami też raczej 75l butla nie wejdzie (oczywiście strzelam). Tak myślę że może wstawić ew 2 butle? Ale nie wiem jak to by ogarnęli gazownicy :/ . Myślę że to wykonalne.
Wszystko zalezy od wózka, uu mnie bebetto wchhodzi bez ściągania kol razem z gondola i jest jeszcze miejsca na plecaki i inne.
Do tegorocznego jakąś tubę ze wzmacniaczem planuje, a nie ukrywam, że jeszcze troszkę miejsca przydałoby mi się na zakupy do Niemiec.
rafik54321
14-08-16, 20:01
Skoro ty aż takie tematy planujesz to nie ma opcji - bierz kombi XD...
lookaty
Wiesz - ja tam jeszcze swojego dorobku nie mam, ale tak pi razy oko, to na wózek w liftbacku trochę mało :P . Ale może i faktycznie się mieści - nie sprawdzałem.
http://i64.tinypic.com/2pr5sw2.jpg
Ważne, zapas zamienić na dojazdówkę i wszystko się mieści :)
rafik54321
15-08-16, 09:24
http://i64.tinypic.com/2pr5sw2.jpg
Ważne, zapas zamienić na dojazdówkę i wszystko się mieści :)
Przekonałeś mnie :D