Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem odkręceniem koła zapasowego

Blacksmith
12-08-16, 16:24
Witam
Nie dawno temu stałem się posiadaczem Hondy Civic VI generacji i mam dość nie typowy problem... otóż za nic nie mogę sobie poradzić z odkręceniem koła zapasowego :confused: Próbowałem psikać różnymi preparatami penetrującymi itp ale nic to nie daje, nakrętka(śruba) stoi w miejscu obraca się tylko ta duża blaszka.

Czy jest jakiś sposób w Hondzie o którym nie wiem na odkręcenie tego koła zapasowego ? A może ma ktoś jakiś patent na odkręcenie tego. Na siłę nic nie chciałem robić bo boję się coś urwać.

Pozdrawiam.

MM63
12-08-16, 17:37
Mówimy o tym kluczyku w kształcie litery "T" który mocuje koło w bagażniku?
Popsikaj grubo naftą kilka razy, a jutro spróbuj bardziej siłowo. Najwyżej ukręcisz to mocowanie w podłodze, bo może być skorodowane najwyraźniej.

Blacksmith
12-08-16, 17:49
http://images78.fotosik.pl/814/9643b0472b63a7damed.jpg

Czyli ta nakrętka jest wkręcana w podłogę tak ?

maniek900
12-08-16, 20:24
nie trzeba psikac preparatami wystarczy kombinerki zacisnąć pośrodku tego bolca i powinno puscic

Blacksmith
13-08-16, 20:44
Próbowałem dzisiaj kombinerkami, imadłem itp nic nie poszło :mad:

MM63
13-08-16, 21:38
Jak za mało siły, to przyspawaj do tego nakrętkę albo cokolwiek żeby można było przyjebac naprawde dużym momentem.

Blacksmith
15-08-16, 19:16
Ok, Dzisiaj przykręciłem jeszcze raz imadło i zmyślą że albo coś urwę albo odkręcę zacząłem kręcić i udało się :D co prawdo z bardzooo dużym oporem ale poszło.
Śruba zardzewiała oczywiście teraz moczy się w fosolu :)

Dzięki za rady :

MM63
15-08-16, 20:18
Ok, Dzisiaj przykręciłem jeszcze raz imadło i zmyślą że albo coś urwę albo odkręcę zacząłem kręcić i udało się :D co prawdo z bardzooo dużym oporem ale poszło.
Śruba zardzewiała oczywiście teraz moczy się w fosolu :)

Dzięki za rady :

Wymień na inną, żeby drugi raz jej nie złapało.
I przesmaruj tam trochę.

Blacksmith
15-08-16, 20:55
Zamówiłem sobie cały oryginalny zestaw (lewarek, klucze i śruba) także jak przyjdzie to od razu podmienię i jeszcze raz dla pewności przesmaruję.