Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : brak podswietlenia licznika usdm

kz4life
12-08-16, 00:38
Witam, kupiłem licznik z kanadyjki, po podłączeniu nie ma podświetlenia zegarów i nie świeci kontrolka SRS (reszta działa).
I tu moje pytanie czy kupiłem uszkodzony licznik czy to może licznik usdm nie pracuje z wiązka europejską i wychodzą takie cyrki?
Dodam jeszcze że po podłączeniu starego licznika wszystko działa.
Proszę o pomoc bo szkoda mi miesięcy na poszukiwania kolejnego licznika

paweltdf
12-08-16, 16:24
licznik usdm nie pracuje z wiązka europejską i wychodzą takie cyrki, przerabiałem to u siebie, trzeba przerabiać ścieżki w liczniku żeby podświetlenie było a co do SRS to nie wiem bo ja mam wersję bez.

kz4life
12-08-16, 18:23
licznik usdm nie pracuje z wiązka europejską i wychodzą takie cyrki, przerabiałem to u siebie, trzeba przerabiać ścieżki w liczniku żeby podświetlenie było a co do SRS to nie wiem bo ja mam wersję bez.
Też tak pomyślałem ale znalazło sie kilka osób co miało takie liczniki w europejskim aucie i im działały,znasz jeszcze kogoś kto miał taki problem?
Wymiana samego panelu tego z ścieżkami może pomóc?

ceelx
12-08-16, 21:26
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160812/cc7f31836e3dc9a5196796c16c644cad.jpg

Zegary jdm w moim byłym ferio na wiazkach edm

kz4life
13-08-16, 03:05
właśnie ceelx, mówisz o zegarach jdm a nie usdm.
W Japonii nie mieli dimmera wiec możliwe ze tam jest taka sama wiązką jak w euro

ceelx
13-08-16, 08:39
przekładałeś tę "płytkę" ze ścieżkami ??

paweltdf
14-08-16, 11:39
Też tak pomyślałem ale znalazło sie kilka osób co miało takie liczniki w europejskim aucie i im działały,znasz jeszcze kogoś kto miał taki problem?
Wymiana samego panelu tego z ścieżkami może pomóc?

ja wymienisz ten panel to wszystko powinno działać, tylko podświetlenie jest inaczej rozwiązane, reszta jest taka sama.

kz4life
14-08-16, 12:28
Jeszce nie przekładałem, ponieważ muszę znaleźć powód dlaczego nie zapala sie kontrolka poduszek.
Gdy to zrobię to dam znać , może komuś kiedyś sie przyda ten temat

ceelx
14-08-16, 13:04
Usytuowanie pinow w wiazce progowej np jest inne usdm-edm, to napewno bo zmienialem u siebie. Co do licznikowej i tej nazwijmy ja malej pod deska nie sadzilem ze moze byc roznica, poniewaz robilem cala edm od podstaw i wyslalem ja koledze do CA. Nie skarzyl sie ze cos nie dzialalo

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160814/803eee6204421dac053b4174f6c86b72.jpg

kz4life
14-08-16, 16:41
czyli za wszystko odpowiedzialny jest ten panel ze ścieżkami?

ceelx
14-08-16, 17:52
Tak bo na nim masz sciezki z kostek do zarowek/odbiornikow

froscio
14-08-16, 18:31
Ja już miałem X liczników takich i takich,nigdy nie było problemów z wiązką

kz4life
14-08-16, 21:53
I wszystkie działały bez wymiany czegokolwiek?

paweltdf
14-08-16, 22:47

niemożliwe, wiązka przy liczniku EU i USDM się różni, to samo ścieżki w liczniku - też są inne i podświetlenie nie będzie działało w liczniku USDM i wiązce EU oraz w liczniku EU z wiązką USDM, przerabiałem to już 2 razy, cała reszta jest taka sama, chodzi tylko o to podświetlenie.

ceelx
14-08-16, 22:50
Zadałem sobie trud i zapytałem znajomka który wie wszystko o 5th gen. Jest jak encyklopedia 😆 na honda tech jego nick to deshlong, możesz wyszukać jego posty 😉 mówi że plug&play także coś jest zyebane w tych zegarach, ale jeszcze podmien tę płytkę bo to ona może nie mieć przejścia.

kaczka208D
15-08-16, 16:45
Też mam zegary z ej1 i nie działało podświetlenie w ogóle, po przełożeniu tej taśmy z tyłu na europejska działa :)

HakerPL1
15-08-16, 17:21
podeślij dokładne foto zegarów z tyłu to pokaże Ci co zewrzeć żeby wszystko było ok

wiązki są inne, zegary z usdm z dimmerem mają oddzielone masy od podświetlania, a europejskie wiazki nie majątam kabla. dlatego własnie jak jakiś "mądry" podepnie dimmer pod masę liczników to mu pokazuje cuda i przygasa wszystko. ta dodatkowa masa z dimmera podciągnięta jest dosłownie wszędzie, nie tylko pod zegary. idzie ona od dimmera do licznika, podświetlania przełączników w desce po panel nawiewu. jak ktoś nie wierzy wieczorkiem mogę pokazać jak u mnie ściemnia się wszystko ;)

wiązka europejska nie ma tej dodatkowej masy z dimmera do podświetlania liczników

ja przerabiałem to zawsze w drugą stronę, odseparowywałem masy podświetlania od masy licznika

kz4life
15-08-16, 17:43
nada się? http://i.imgur.com/ryycbfJ.jpg

HakerPL1
16-08-16, 00:20
lutownica, kawałek kabelka i masz podświetlanie, a w razie gdybyś zakładał dimmer to odlutowujesz kabelek i masz 100% oryginalny licznik ;)
jak będziesz lutował to w miarę szybko, nie grzej jej za długo lutownicą bo jest dość delikatna

http://i.imgur.com/PoSwkmT.jpg

kaczka208D
16-08-16, 06:47
Nie prosciej przelozyc ta tasme z europejskich ? :/

Wysłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2

HakerPL1
16-08-16, 10:40
Nie prosciej przelozyc ta tasme z europejskich ? :/

nie