Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Skrzynia Biegów????????

Ronin_73
27-08-08, 14:44
Witam , jestem świeżo upieczonym posiadaczem Hondy Civic 1,7 benzyna.Samochód ma przejechane jedynie 60 tyś km - i upssss , mechanik twierdzi , że z dnia na dzień padła w nim skrzynia biegów.
I tu nasuwa sie moje pierwsze pytanie - czy to możliwe , że w Hondzie pada skrzynia po 60 tyś km.
jeśli jest taka mozliwość to znaczy że honda straszne złomy zaczęła produkować:(
Moje drugie pytanie jeśli mechanik sie myli to co to może być : auto w czasie jazdy strasznie wyje, cały czas, i bardzo cieżko wchdzą biegi - czy moze ktoś zetknał się z tym problemem???? i mógłby coś poradzić.
Z góry dziekuje za każdą podpowiedź.Dodam , że poprzednim moim samochodem był acord o 10 lat starszy i z przebiegiem 10X większym ale kłopotów ze skrzynią nie zaobserwowałem.
Pozdrawiam

tommek82
27-08-08, 17:30
Witam , jestem świeżo upieczonym posiadaczem Hondy Civic 1,7 benzyna.Samochód ma przejechane jedynie 60 tyś km - i upssss , mechanik twierdzi , że z dnia na dzień padła w nim skrzynia biegów.
I tu nasuwa sie moje pierwsze pytanie - czy to możliwe , że w Hondzie pada skrzynia po 60 tyś km.
jeśli jest taka mozliwość to znaczy że honda straszne złomy zaczęła produkować:(
Moje drugie pytanie jeśli mechanik sie myli to co to może być : auto w czasie jazdy strasznie wyje, cały czas, i bardzo cieżko wchdzą biegi - czy moze ktoś zetknał się z tym problemem???? i mógłby coś poradzić.
Z góry dziekuje za każdą podpowiedź.Dodam , że poprzednim moim samochodem był acord o 10 lat starszy i z przebiegiem 10X większym ale kłopotów ze skrzynią nie zaobserwowałem.
Pozdrawiam

po pierwsze jak to sie stalo ze kupiles samochod z wada?? (bo nie wierze ze miales pecha i zaraz po kupnie masz padake w skrzyni biegow)

po drugie 1,7 to chyba diesel jest prawda??

Cobweb
28-08-08, 09:09
poza synchronizatorami problemów ze skrzynią nie powinno być
albo masz mega odkręcony licznik, albo coś było nie tak (np duży dzwon, jakaś awaria, moze brak oleju itd...) jak go kupowałeś, raczej skrzynia z dnia na dzień aż tak nie pada - pytanie też co padło (łożyska?)

Ronin_73
28-08-08, 09:48
Witam,
Silnik jest benzynowy i 1,7- tego jestem pewny. samochodem przejechałem 1000 km i skrzynia była cicha i precyzyjna, nie było podstaw do tego żeby sądzić , że coś jest nie tak.Co padło nie mam pojecia , myślałem , że to sprzegło ale po wyjęciu skrzyni okazało się , że przy kręceniu wałkiem coś w niej grzechocze.
Może znacie koledzy kogoś w warszawie lub okolicach kto potrafiłby taka skrzynie naprawić??? Oznaczenia skrzyni to B6B - i nie muszę chyba dodawać , że nigdzie nie mogę znaleść uzywanej.czyli znalazłem też z silnika 1,7 ale z innym oznaczeniem(D5B) i nikt nie ma pojecia , czy można zastąpić jedną drugą.
Pozdrawiam
R

Mr_Harry
28-08-08, 15:00
Na temat łożysk w skrzyni to już dużo postów było. Wytrzymuje tak z 70 tyś i pada. Raczej normalne niestety, natomiast mam na myśli silniki 1.4 oraz 1.6 jak jest z innymi to nie wiem. Co do Twojego pytania czy Honda produkuje obecnie złomy - tak obecnie wszyscy producenci produkują złomy. Przejedź się po salonach , pooglądaj nowe auta jak są wykonane to stwierdzisz, ze tu i tak nie jest jeszcze źle. Niestety z japońskich samochodów to chyba mazda została, reszta jeden czort, te same części, ci sami dostawcy.

Bootsy
29-08-08, 06:41
Ja jak na razie mam przejechane prawie 100k i ze skrzynią jak na razie spokój :)

Ronin_73
03-09-08, 19:57
Witam,
jestem już po naprawie skrzyni. Wysypalo sie łożysko sprzęgłowe. Fachowiec podejrzewał niepoprawny montaż, niestety spowodowało to rozwalenie synchronizatora biegu wstecznego.Niestety do mojego wynalazku ani łożyska ani synchronizatora w serwisie brak (czas sprowadzenia to jedyne trzy tygodnie).Więc teraz biegu wstecznego nie mam zsunchronizowanego ale z tym da się żyć , auto jeździ cicho i nie ma problemów ze zmianą biegów - zabieg sie udał.
Co do jakosci to nie zgodze się z tobą jeździłem służbowa corolką , którą każdy katował do granic mozliwości i auto przez 5 lat nie miało awarii, znajomy ma Subaru - bardzo chwali mówi , że auto bezawaryjne - zaczynam żałować , że kupiłem honde inne auta japonskie trzymaja poziom a honda juz nie!!!!