Zobacz pełną wersję : Wymiana oświetlenia kokpitu (VSA, AC etc..) w 5D - pytania
Witam,
zaczęły mi padać żarówki podświetlające przyciski w kokpicie (obieg powietrza, VSA etc...). Przymierzam się do ich wymiany, a ponieważ wiąże się to z demontażem całego kokpitu, za jednym zamachem chciałbym wymienić wszystkie jakie się tam znajdują. W związku z powyższym mam następujące pytania do kogoś, kto ten temat ogarniał:
1. Czy operacja wymaga jakiejś ekwilibrystyki i masy czasu, czy też średnio rozgarnięty pacjent sobie z tym poradzi grzebiąc na parkingu przed blokiem przez jedną "browarogodzinę"?
2. Ma ktoś symbole żarówek umieszczonych w kokpicie? W serwisówce od szczawia nie znalazłem, a wpisując w google czy na allegro znalezione na stronie Trafo wymiary żarówek (np. 7x3mm, 12V), wyskakują mi same pierdoły o LED-ach. (czyżby były już nieprodukowane zwykłe, małe żaróweczki???)
3. Czy żarówki te da się zastąpić diodami LED? Jeżeli tak, to jakimi (symbol, nazwa, jakakolwiek podpowiedź..)?
4. Ad p.3 - czy w ogóle warto? Gdzieś ktoś kiedyś pisał, że po podmienieniu żaróweczki na diodę LED, światło na przycisku "nie rozlewało" się tak jak w przypadku żarówki, tylko było bardziej punktowe co podobno trochę słabo wyglądało. Prawda to (chodzi o stronę praktyczną, nie teorię), czy też produkcja LED tak poszła do przodu, że LED i żarówka świecą tak samo?
p.s. teraz tylko czekać aż padną żarówki od radia. Z tym to dopiero będzie jazda, bo trzeba demontować konsolę..
Z góry THX i pzdr - Artur S.
Witam,co prawda ja mam sedana ale mogę Ci powiedzieć tak że z mojego doświadczenia warto wymienić wszystkie żarówki za jednym razem na oryginały.Przerabiałem już zamienniki i nie polecam szybko padają i trzeba wszystko robić jeszcze raz, w radiu są raczej diody przy bynajmniej w 4d jedynie w panelu klimy są żaróweczki pojedź do aso niech Ci zamówią wszystkie i będzie z głowy.Jak padła jedna to zaczną już padać więc nie ma sensu robić tego na raty i ciągle rozbierać deskę(mimo że nie mam z tym problemu bo robiłem to ze 20 razy). Z diodami jest tak ze trzeba je piłować bo świecą punktowo i bardzo mocno(dla mnie lipa,ale to rzecz gustu)Oryginalne żaróweczki są drogie od 16 do 20 zł za sztukę ale jak wymienisz będzie na parę lat.
Czy panel od nawiewu i klimy (kolko) tez jest podswietlane? Pytam bo w mojej z 2008 (120tys) nic z tych przyciskow nie swieci i zastanawialem sie ze moze tak ma byc... Tak samo nie swieci przycisk skladania lusterek i blokowania szyb.
tak wszystko jest podświetlane, raz zdarzyło się, ze zgasły mi cały panel od klimy lecz uderzenie od góry w deske pomogło :) u mnie nie działa tylko podświetlenie przycisku VSA (2005r 150tys)
u mnie tez od VSA a mam 169 tys
Podobno w vsa nie dali zarowki specjalnie, ale jest na nia miejsce:)
Przy okazji zapytam jak dostac sie do tych zaroweczek? Czy ten ciemny plastik wokol przyrzadow odchodzi z szybka wyswietlacza? Chcialym przy okazji okleic go jakas fajna folia, bo jak wiadomo rysuje sie i brudzi latwo.
tak wszystko jest podświetlane u mnie nie działa tylko podświetlenie przycisku VSA (2005r 150tys)
Wszystkie przyciski są podświetlane VSA również, oprócz tego od blokowania szyb na panelu bocznym kierowcy w drzwiach
Podobno w vsa nie dali zarowki specjalnie, ale jest na nia miejsce:)
Może w poliftach wyciągnęli żarówkę aby nie był przycisk widoczny?
Przy okazji zapytam jak dostac sie do tych zaroweczek? Czy ten ciemny plastik wokol przyrzadow odchodzi z szybka wyswietlacza?
Pomocną dłoń w demontarzu jak zawsze podaje Trafo :) zakładka z "demontaże" potem " Centralny Licznik" http://www.trafo.za.pl/honda/
Chcialym przy okazji okleic go jakas fajna folia, bo jak wiadomo rysuje sie i brudzi latwo.
Czarne elementy które chcesz okleić można zdjąć. Najpierw wymontujesz wszystkie przyciski a potem należy pogrzać plastikowe uchwyty ale to żaden problem.
Witam,
może się komuś przydać: w sumie w kokpicie jest 7 żarówek, poniżej dane z wyceny jaką dostałem od Honda Plaza:
1. 35301-SMG-E01 ŻARÓWKA (14V 60MA) - 1 szt.
2. 35511-SMG-E01 ŻARÓWKA (14V 40MA) - 1 szt.
3. 35851-SP1-901 ŻARÓWKA B, KLIN TYPU NEO (14V 1000MA) - 1 szt.
4. 79509-SHJ-A01 ŻARÓWKA, KLIN TYPU NEO (14V 0.04A) - 1 szt.
5. 79671-SW5-941 ŻARÓWKA, KLIN TYPU NEO (14V/80 MA) - 3 szt.
Zwracam uwagę, że żarówki są 14V!
Koszt w/w kompletu to 137,76PLN (sic!), ale kto bogatemu zabroni - ja zamówiłem i może za tydzień albo dwa zabiorę się za wymianę. Podobno komplet to żarówki+cokoliki w których są osadzone.
Jeżeli ktoś chce, mogę na malia przesłać otrzymaną od HPlazy wycenę razem z rysunkami schematycznymi.
Do lukaszLU: polecam wymianę kokpitu na wersję z polifta - ja tak zrobiłem i nie żałuję. Nie wygląda (subiektywnie) tak efektownie jak wcześniejsza, ale nie ma problemu z rysami. Zwróć tylko uwagę, żeby ilość otworów na przyciski się zgadzała.
Pzdr - Artur S.
W ASO mają zasadę, że nie sztuka coś sprzedać tanio ;)
Ja wymontowałem panel, przepalone żarówki i zajechałem drugim samochodem po dobrze wyposażonego sklepu z częściami, jedna żarówka 1,5 zł.
Przycisk VSA to była zagadka, bo wydawało mi się że nigdy nie świecił ale była tam przepalona żarówka z niebieskim kapturkiem, teraz ładnie świeci.
BTW, kokpit z polifta się tak nie swieci i rysuje ale zdaje się, że ma więcej przycisków (czujniki parkingowe). Da się z tym żyć?
...
BTW, kokpit z polifta się tak nie swieci i rysuje ale zdaje się, że ma więcej przycisków (czujniki parkingowe). Da się z tym żyć?
Niekoniecznie ma więcej przycisków, kup ten element z polifta ale koniecznie z najbiedniejszej wersji wyp. Comfort.
Dokładnie tak jak napisał Civman - spokojnie możesz dobrać poliftowy kokpit do swojej wersji z taką samą ilością otworów jak masz teraz. Ja miałem szczęście i dostałem go w ramach gestu handlowego Hondy Poland po tym, jak wysmarowałem do nich pismo z pretensjami, że Honda użyła tak shitowych materiałów które rysują się od samego patrzenia :D Aha - szybkę od obrotomierza też mi wymienili :cool:
PZdr - Artur
Dzieki kolego Saawrel za ta stronke trafo- nie znalem tego a jest super :)
Podbijam temat i jednoczesnie prosze o pomoc w identyfikacji żarówek :)
Wszystkie zarowki w panelu sterowania klimatyzacją w moim Civicu VIII gen sie przepaliłi, podobnie jak żarówka od włącznika ogrzewania szyby tylnej/lusterek oraz świateł awaryjnych.
Dzieki temu tematowi udalo mi sie zamowic wszystkie zarowki oprocz jednej.
Chodzi o zarowke do włącznika ogrzewania szyby tylnej/lusterek, czy mozecie prosze pomoc w odnalezieniu nr OEM dla tej zarowki?
W tym temacie jest napisane o włączniki VSA, chociaz akurat nie ma go na w/w panelu.
A) Żarówka oświetlająca panel sterowania klimatyzacji
1x 14V 100mA
nr OEM 35851-SP1-901
B) Żarówka oświetlające panel sterowania klimatyzacji
1x 14V 40mA
nr OEM 79509-SHJ-A01
C) Żarówki oświetlające panel sterowania klimatyzacji
3x 14V 80mA
nr OEM 79671-SW5-941
D) Zarowka we włączniku ogrzewania szyby tylnej i lusterek
1x ?
nr OEM ?
E) Żarówka w wyłączniku świateł awaryjnych
1x 14V 60mA
nr OEM 35301-SMG-E01
https://i.imgur.com/lhKsFZ6.jpg
Wszystkie zarowki w panelu sterowania klimatyzacją w moim Civicu VIII gen sie przepaliłi, podobnie jak żarówka od włącznika ogrzewania szyby tylnej/lusterek oraz świateł awaryjnych.
Chodzi o zarowke do włącznika ogrzewania szyby tylnej/lusterek, czy mozecie prosze pomoc w odnalezieniu nr OEM dla tej zarowki?
D) Zarowka we włączniku ogrzewania szyby tylnej i lusterek
1x ?
nr OEM ?
https://i.imgur.com/lhKsFZ6.jpg
Na schemacie panelu i spisie części tego panelu nie ma słowa o tej żarówce.
https://japancars.ru/index.php?route=catalog/honda&hmodtyp=17524&nplgrp=3&cmodnamepc=CIVIC&xcardr=5&dmodyr=2008&carea=KE&ctrsmtyp=6MT&xgrade=1.8%20S&nplblk=B__1701
Na schemacie panelu i spisie części tego panelu nie ma słowa o tej żarówce
Dziekuje za sprawdzenie!
Widzialem wlasnie ten schemat i nie bylo rowniez zadnej zarowki w tamtym miejscu.
Ja tu widze trzy mozliwosci
1) przycisk nie był podświetlony (mało prawdopodobne)
2) żarówka "A" oświetla zarówno regulacje siły nawiewu / AC jak i podświetlenia ogrzewania szyby / lusterek (dość prawdopodobne przez to, ze te przyciski sa blisko siebie)
3) przycisk miał zintegrowane podświetleniem jakimś ledem (raczej mało prawdopodobne w Civicu VIII patrząc na inne przyciski)
Ja tu widze trzy mozliwosci
1) przycisk nie był podświetlony (mało prawdopodobne)
2) żarówka "A" oświetla zarówno regulacje siły nawiewu / AC jak i podświetlenia ogrzewania szyby / lusterek (dość prawdopodobne przez to, ze te przyciski sa blisko siebie)
3) przycisk miał zintegrowane podświetleniem jakimś ledem (raczej mało prawdopodobne w Civicu VIII patrząc na inne przyciski)
Może żarówka podświetlenia włącznika podgrzewania tylnej szyby i lusterek nie jest oddzielną częścią serwisową, posiadającą oddzielny numer części, tylko razem z włącznikiem figuruje pod jednym numerem: 79603-SMG-E41ZA?
Tak samo jak na przykład części składowe reflektora przedniego w Honda Civic VI EJ/EK (gniazdo żarówki głównej, odpowietrzniki itp.), które są demontowalne, ale nie są oddzielnymi częściami serwisowymi.
W jakimś A.S.O. Hondy pytałeś?
Dzieki.
Pytalem w ASO, szukalismy na miejscu razem w EPC, rowniez padla sugestia, ze przycisk figuruje jako jedna czesc razem z zarowka/oswietleniem pod nr czesci 79603-SMG-E41ZA
Natomiast kiedy ogladam zdjecia tej czesci, widze tylko plastikowy przycisk z zielona diodka na gorze ktora sygnalizuje uruchomienie ogrzewania, nie ma tam dodatkowej zarowki.
Okaze sie podczas rozbierania konsoli, ewentualnie sprobuje podjechac na sklad czesci Hondy w okolicy moze maja taki panel wyciagniety zeby go ogladnac.
https://i.imgur.com/GjOi8aU.jpg
https://i.imgur.com/NmGSSxH.jpg