PDA

Zobacz pełną wersję : Skrzypi pedał sprzęgła wraz z jego wciskaniem

wachus1
09-08-16, 12:15
Witam

Wraz z wciskaniem pedału sprzęgła dochodzi skrzypienie i słychać z pod maski jakby wysprzęglik (płyn hamulcowy jest)

Ktoś może jakieś pomysły jakby to zniwelować ? ;)

boskimario
09-08-16, 14:14
Mam to samo i też nie mam pojęcia co to może być. Zakładam że skrzypi jakiś sparciały przegubik

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

antonio14
09-08-16, 14:51
Próbowali tego, od razu mi przestało skrzypieć: 'wez smar na palec sciagnij gumową osłonę wysprzeglika i tam solidnie nasmaruj ile możesz i potem kilka razy wcisnij sprzegło'. Szybkie tematy idą raczej w wątek 'Szybkie pytanie - szybka odpowiedź'

rafik54321
09-08-16, 17:47
Sprzęgło, linka - stary to nie jest 30 letnia skoda XD. Tam masz układ zbliżony do tego który masz w hamulcach :) .

kamil39
09-08-16, 18:03
Skrzypi dzyndzel na ktorym opiera sie lapka sprzegla, z jednej jej strony masz wysprzeglik na skrzyni, a w srodku skrzyni lozysko oporowe. Mozesz sprobowac nasmarowac malymi paluchami to przez otwor po odkreceniu wysprzeglika.

Szczur[R]
10-08-16, 10:45
Skrzypi dzyndzel na ktorym opiera sie lapka sprzegla, z jednej jej strony masz wysprzeglik na skrzyni, a w srodku skrzyni lozysko oporowe. Mozesz sprobowac nasmarowac malymi paluchami to przez otwor po odkreceniu wysprzeglika.

zgadza się - skrzypi najczęściej sworzeń na którym "huśta" się łapa wyciskająca łożysko. Na krótko pomaga psiknięcie smarem (uwaga na tarczę sprzęgła), ale dostępu tam nie ma za bardzo, trochę lepiej gdy nie ma chłodnicy. Trwałym rozwiązaniem jest posmarowanie sworznia smarem Bosh superfit lub ATE do hamulców, ale to wymaga zrzucenia skrzyni