Zobacz pełną wersję : Olej do DPF w aucie bez DPF
Mam Civica VIII 2,2 z 2008 r. bez DPF-a.
Wymieniłem dziś olej. Chciałem Motula 8100 Eco-nergy 5w-30.
Facet w sklepie warsztatowym nie miał tego typu, sprawdzał przy mnie na stronie Motula i pokazało mu alternatywnie 8100 x-clean 5w30. Sam widziałem, no chyba, że coś źle wklepał...
Teraz sprawdzam na stronie i nie pokazuje tego x-cleana jako właściwego do mojego samochodu.
Pytanie - czy mogę jeździć na tym x-cleanie a więc oleju dedykowanym DPF-om samochodem bez DPF-a?
Jechać do warsztatu, robić raban? W końcu ze sprzedawcą go wybierałem...
Zawsze możesz potraktować to jako płukankę i jechać na ponowną wymianę jeżeli oni popełnili błąd niech leją odpowiedni taki jaki chciałeś :)
Po prostu zaznaczył że masz dpf i wyświetliło mu olej do DPF :)
Obawiam się, że nie będą tacy chętni brać to na klatę.
Dlatego pytanie, czy jeżdżenie na tym oleju jest ryzykowne/szkodliwe dla mego ufo?
Obawiam się, że nie będą tacy chętni brać to na klatę.
Dlatego pytanie, czy jeżdżenie na tym oleju jest ryzykowne/szkodliwe dla mego ufo?
Możesz to nie zaszkodzi :)
Olej do DPF ma mniej substancji, dzięki którym mogą się tworzyć popioły zapychające dpf. Mniej syfu się tworzy od tego leju myślę że nawet na + :)
X-Clean to zupełnie inny olej niż Eco-Nergy, Eco-Nergy dlatego ma nazwę ECO, bo jest lekkobieżny i te silniki najlepiej na nich pracują. Mam auto bez DPF i np. na X-Cess o większych oporach (też pokazywanym przez Motula jako dedykowany do tego silnika) było większe spalanie niż na innych olejach lekkobieżnych. X-Clean pewnie sprzedali Ci z FE, czyli najtańszy z X-Clean o pompowalności ok. 12-12.5 a powinineś mieć ok. 9.5-10.5, u mnie różnica była głównie w pracy silnika tj. silnik na oleju innym niż lekkobieżny wyraźnie się męczył, trudniej wchodził na obroty i więcej palił - pewnie bym o tym nie wiedział, gdybym nie zmienił na lekkobieżny, od razu zupełnie inne auto, bardziej elastyczne. Tak czy inaczej moim zdaniem X-Clean nie zrobi krzywdy silnikowi, wymień po prostu przy kolejnej wymianie na prawidłowy olej i po temacie.