Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nierówna praca silnika na biegu jałowym, szarpanie podczas jazdy

bezk
06-08-16, 09:09
Wczoraj po ponownym uruchomieniu ciepłego silnika zauważyłem, że silnik bardzo nierówno pracuje. Co chwilę zdarza się, że aż zatrzęsie całą budą. Podczas jazdy odnoszę wrażenie, że występuje gorsza reakcja na gaz (opóźnienie) i szarpanie. Sądziłem, że to wina LPG, ale po przełączeniu na Pb jest tak samo.
Niedawno, 4 kkm temu, miałem przegląd w ASO, gdzie wyregulowano luzy zaworowe. Przed ok. 20 kkm wymieniłem świece (na DENSO irydowe) i nowe cewki.

Ma ktoś jakiś pomysł?

Tony73
06-08-16, 13:22
Gaz zbiera swoje żniwo...prędzej czy później nieuniknione....

Silent
06-08-16, 15:18
Ja na Twoim miejscu sprawdził bym świece, miałem ostatnio taki przypadek w firmowym samochodzie że 1 świeca denso iryda po 3kkm padła.

johnny86
06-08-16, 15:42
A ja mialem przypadek ze po ok 4-5kkm od regulacji zaworow mialem takie akcje. Mechanik zagladal do wszystkiego oprocz zaworow bo mowilem mu ze niedawno regulowane. Okazalo sie ze jednak zawory nie wiem czy ten co regulowal slabo dokrecil czy jak.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

81saren
06-08-16, 15:52
zawory i swiece, czesto sie spotykam ze swiece denso padaja / upalaja sie.

bezk
08-08-16, 10:09
Dziękuję za podpowiedzi, ale niestety nikt nie trafił. Uszkodzone były dwie cewki z czterech zakupionych przeze mnie 20 kkm temu. Mam nadzieję, że procedura reklamacyjna w zaprzyjaźnionym z forum sklepie przebiegnie tak samo sprawnie, jak zakupy.

Civmann
08-08-16, 10:43
Czasem jest tak że uszkodzona świeca załatwia cewkę

johnny86
08-08-16, 10:51
Przy okazji ja mam podobny problem gorsza reakcja na gaz (mul), lekkie szarpniecia. Zauwazylem ze objaw sie p9jawia jak jest wlaczona klima - wiec to chyba raczej nie wina wtryskow? Obawiam sie ze moze sprezarka pada albo zavzyna sie slizgac i potrzebuje wiekszej mocy? Dobrze mysle? Czy ktos spotkal sie z takim problemem?

Dodam ze klima chlodzi normalnie.

bezk
08-08-16, 11:15
Czasem jest tak że uszkodzona świeca załatwia cewkę

W tym przypadku świece były OK. Po wymianie samych cewek auto w pełni odzyskało sprawność.

Civmann
08-08-16, 11:19
Przy okazji ja mam podobny problem gorsza reakcja na gaz (mul), lekkie szarpniecia. Zauwazylem ze objaw sie p9jawia jak jest wlaczona klima - wiec to chyba raczej nie wina wtryskow? Obawiam sie ze moze sprezarka pada albo zavzyna sie slizgac i potrzebuje wiekszej mocy? Dobrze mysle? Czy ktos spotkal sie z takim problemem?

Dodam ze klima chlodzi normalnie.

Mułowatość na klimie to normalny objaw przy wolnossących jednostkach niestety mi to bardzo przeszkadza. Delikatne podszarpywanie na klimie to nie usterka, z chwilą załączenia kompresora to da się odczuć. Natomiast jeśli wcześniej tego nie było a teraz jest to może zwiastować jakąś usterkę.

przemek82
08-08-16, 11:21
Dziękuję za podpowiedzi, ale niestety nikt nie trafił. Uszkodzone były dwie cewki z czterech zakupionych przeze mnie 20 kkm temu. Mam nadzieję, że procedura reklamacyjna w zaprzyjaźnionym z forum sklepie przebiegnie tak samo sprawnie, jak zakupy.

Trudno na oko i z opowieści dobrze zdiagnozować przyczynę, usterkę każdy mechanik Ci powie "proszę przyjechać się zobaczy" :)

W tym przypadku świece były OK. Po wymianie samych cewek auto w pełni odzyskało sprawność.
Brawo Ty :) I znowu banan na twarzy ze sprawnego auta pewnie heheh

johnny86
08-08-16, 11:23
Mułowatość na klimie to normalny objaw przy wolnossących jednostkach niestety mi to bardzo przeszkadza. Delikatne podszarpywanie na klimie to nie usterka, z chwilą załączenia kompresora to da się odczuć. Natomiast jeśli wcześniej tego nie było a teraz jest to może zwiastować jakąś usterkę.
Tak wiem o tym ale teraz wydaje mi sie ze bardziej zaczyna byc mulowaty niz do tej pory.

Civmann
08-08-16, 11:38
Świece, trefne paliwo, przytkany filtr czy choćby upalne dni- tu bym raczej szukał...

przemek82
08-08-16, 20:09
Upalne dni ? Heheh To chyba jak dolot zmienisz. Bo ja nie widziałem czegos takiego w serwisówce mniejsze osiagi latem hehr

Civmann
09-08-16, 08:39
Ja też w serwisówce nie widziałem informacji że na fabrycznej lepkości oleju poprzez niższe tarcie silnik szybciej się wkręca na obroty i auto jest szybsze co nie oznacza że tak nie jest. Prawa fizyki się kłaniają. Co do wyższych temp.powietrza, cieplejsze powietrze jest mniej gęste, zawiera mniej tlenu w komorze spalania co wpływa na jego mniejszą sprawność. Tu też działa fizyka. Oczywiście są osoby które tego nie czują ( zdarzają się nawet tacy co nie czują spadku mocy na włączonej klimie ). Może w Białymstoku zimniej i dlatego nie czuć tego zamulenia;) Ja np.odczuwam różnicę w dynamice auta przy okolicach 20 stopni a inną przy 30 zwłaszcza w mieście. Z resztą nie tylko ja, daleko nie trzeba szukać przykładów:
http://www.civicklub.pl/forum/archive/index.php/t-81977.html
Sory za ot