PDA

Zobacz pełną wersję : Krzywa klapa

derekq
03-08-16, 21:39
Witam

Czytając posty na temat wad Civików VIII gen zauważyłem, że ktoś napisał o niespasowanej klapie.

Niestety problem ten występuje w moim aucie, prawy góry róg szyby za bardzo opada w dół przez co widać blachę, w ciemnych autach tak nie razi, ale w mojej srebrnej strzale ja to od razu widzę i mnie to mocno wkurza.

Podobno można klapę wyregulować, ale na zawiasach chyba nie ma regulacji, na bolcu gdzie się klapa zatrzaskuje to raczej lewo - prawo, wkręcane odboje przód - tył krawędzi klapy.

Byłem w Aso Honda Park, a tam powiedziano mi, że faktycznie jest krzywa i skierowali mnie do lakiernika, podany lakiernik powiedział, że może bardziej popsuć niż jak jest i radzi nic z tym nie robić.

Nikt nie zmierzył, czy to faktycznie problem klapy, źle wyprofilowanej blachy.

Auto w oryginale, potwierdził to też ten lakiernik.

Poradźcie coś, bo dostaje szału z tą klapą.

elmo141
04-08-16, 13:43
U mnie od nowości klapa jest krzywa. Byłem w ASO u blacharza, coś tam pokręcili, podociskali i powiedzieli, że ten typ tak ma. U mnie tez szyba jest nieco niżej niż blacha obok i czasami nie zamyka się za pierwszym klapnięciem. Szkoda chyba czasu na walkę z tym zagadnieniem. No chyba że nie może już z tym żyć :) Ja po 6 latach już się przyzwyczaiłem. Ten typ tak ma!

uniu1
04-08-16, 14:53
zapodaj fote jak to wygląda,
możesz regulować na bolcu prawo lewo oraz góra dół.
Na zawiasach też jest regulacja ale niestety jest pod podsufitką

derekq
04-08-16, 16:31
Widziałem kilka Civiców z takimi klapami na ulicy. Jak kupowałem auto (prawie rok temu :)) to nie widziałem tego, że klapa jest troszkę słabo spasowana :)
Robiłem zdjęcia po zakupie, i tam tej wady nie widać, istnieje szansa, że coś się obniżyło, przestawiło. Klapa bardzo lekko się zamyka.

Nie wiedziałem że jest regulacja pod podsufitówką, ciężko mi sobie to wyobrazić jak to wygląda, ostatnio sprawdzałem jak się wymienia żarówkę kierunkowskazu z tyłu i wolałbym, drugi raz nie sprawdzać:)

Moja klapa wygląda w powiększeniu tak jak w linku http://www.fotosik.pl/zdjecie/759e7593382ca202

derekq
05-08-16, 10:04
zapodaj fote jak to wygląda,
możesz regulować na bolcu prawo lewo oraz góra dół.
Na zawiasach też jest regulacja ale niestety jest pod podsufitką

Sprawdzałem jak wyglądają zawiasy klapy do Civica 8g na popularnym portalu aukcyjnym i tam raczej nie ma regulacji, są dwa otwory na śruby i to wszystko, a zawias musi być solidnie przykręcony do blachy więc tam się chyba nie da regulować, może się mylę bo nie rozkręcałem tego.

Mogę Cię prosić o troszkę więcej info o tej regulacji pod podsufitówką?

uniu1
05-08-16, 12:11
JA tez nie mam klapy idelnie i też ten temat zgłębiałem. Zawiasy klapy w czesci mocowanej do dachu maja wystajace szpilki które wchodzą w wieksze(kwadratowe) otwory w dachu i tpo na tych otworach mozna regulować. Niestety trzeba odchylić podsufitkę.
Dodatkowo jak spojrzysz z góry to widac że mocowanie zawiasu do dachu jest oblepione masą uszczelniajacą która jest seryjnie polakierowana. Jak to ruszysz to trzeba bedzie od nowa uszczelniać
W serwisówce tez jest pokazana regulacja

Ps skoro masz tak dużą przerwe między końcówką dachu a szybą to czy przy zderzaku kalpa ci nie wystaje troszke poza obrys?

derekq
05-08-16, 12:45
JA tez nie mam klapy idelnie i też ten temat zgłębiałem. Zawiasy klapy w czesci mocowanej do dachu maja wystajace szpilki które wchodzą w wieksze(kwadratowe) otwory w dachu i tpo na tych otworach mozna regulować. Niestety trzeba odchylić podsufitkę.
Dodatkowo jak spojrzysz z góry to widac że mocowanie zawiasu do dachu jest oblepione masą uszczelniajacą która jest seryjnie polakierowana. Jak to ruszysz to trzeba bedzie od nowa uszczelniać
W serwisówce tez jest pokazana regulacja

Ps skoro masz tak dużą przerwe między końcówką dachu a szybą to czy przy zderzaku kalpa ci nie wystaje troszke poza obrys?

Z prawej strony środek, dół, idealnie, a lewej na wysokości świateł może 1 mm ten plastik w kolorze nadwozia wystaje, jak lekko docisnę to jest ok, generalnie klapa jest ok oprócz jednego rogu.

Jak podłożę małą szmatkę (zwiniętą na 4) w prawy róg to jest ok :), ale troszkę to obciachowe z taką ścierką jeździć, zwłaszcza jak spadnie deszcz i rozmięknie :cool:

Zdjęcie jest bardziej z góry, nie poziomo z tyłu samochodu, to są 2mm różnicy, ale felernie bo widać felc łączenia blach.

Widziałem tematy pt. Serwisówka, ściągnąłem ale tam był plik mdf, a to przecież plik MS SQL Server i nie mogłem otworzyć.

Masz może ten fragment z regulacją?

pwl
05-08-16, 17:08
MDF to obraz płyty, zamontuj w Daemonie i będzie śmigać.

derekq
05-08-16, 23:36
MDF to obraz płyty, zamontuj w Daemonie i będzie śmigać.

Wielkie dzięki, nakombinowałem się z tym mdf-em, instalowałałem MS SQL Server, a tu Deamon Tools :cool:

Sprawdziłem tą instrukcję i faktycznie można to regulować, niestety trzeba uważać na podsufitówkę i od nowa uszczelnić i pomalować.

Z tego powodu sam się za to nie zabieram. Możecie polecić jakieś ASO w centralnej Polsce, która zrobi to dobrze i samo jest w stanie coś takiego zrobić, a nie oddawać do podwykonawców? W Honda Park nie wiedzieli, że tam się reguluje ...

Pozdrawiam

derekq
06-08-16, 21:36
Sprawdziłem jeszcze raz jak to wygląda i u mnie nic nie da regulacja na tych zawiasach, szyba jest źle wklejona, po prostu za mało kleju po prawej stronie. Całą prawą stronę szyby tylnej trzeba podnieść.

Pytałem się jeszcze raz w Aso, był ktoś inny kto faktycznie wiedział o regulacji klapy i co ta regulacja daje, doradził wycięcie tej szyby i wklejenie ponowne, oczywiście ostrzegł, że czasami takie szyby pękają...

Istnieje szansa pomocy np. Honda Polska? Wszystko oryginalne, nie malowane, śruby nie ruszane, auto naprawiane tylko w Aso, a taka klapa to raczej wada produkcyjna, a nie wina użytkownika?

Jakby udało się to zrobić, mógłby pójść dalej z poprawianiem autka, w planach:
-nowa szybka zegarów
-wymiana pokrycia fotela kierowcy
-wymiana listew ochronnych przód
-dokończenie nałożenia folii 3M transparentnej, na drzwi i błotniki tylne (mam folię z przodu i skończyło się pojawianie odprysków, rysek) :)
-spojler Type-R (ale muszę gdzieś w Łodzi zobaczyć na własne oczy jak to wygląda)

ewentualnie listwy na drzwi (nie wiem czy nie popsuje się wygląda autka).