Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Przegląd B - czy robić też A

szaja
31-07-16, 22:32
Witam wszystkich

Samochód wzywa na wizytę kontrolną. Wg. komputera jest to przegląd B. Z racji tego że samochód kupiłem niedawno to chciałbym w nim zmienić również olej - czyli przegląd A.
Czy przy takiej operacji serwis odpowiednio wprowadza informacje do kompa jaki przegląd został zrobiony czy nie? Czy za pół roku pojawi się w kompie informacja o przeglądzie A+B?
Czy w ogóle jest sens teraz dodawać przegląd A czy czekać normalnie na wskazania komputera? Samochód ma przejechane dopiero 47tys km.

Z góry dziękuję za pomoc

_posen
01-08-16, 16:00
Zmiane oleju czekaj az komp pokaze chyba, ze nie wiesz co poprzednik zalal albo faktycznie ma wypasc za 2000km to mozna zmienic od razu. Komp wymiane oleju pokazuje bardzo szybko (po 8k nawet), bo liczy to sobie nie tylko czasem i przebiegiem ale iloscia odpalen silnika, a jak ktos uzywal start stopu to nastapi to baaaardzo szybko. Ja robie 18k rocznie i zmieniam co 6 miesiecy, bo komp zwyczajnie spamuje. Jesli masz przebieg w okolicach 47k to prawdopodobnie niebawem kolejna wymiana - ja bede mial wymiane w okolicach 47-48.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

szaja
01-08-16, 21:41
Ze start/stop staram się nie korzystać - przy pierwszym jego uruchomieniu i ponownym odpaleniu silnika wyłączam to ustrojstwo. Co do samego oleju to też wiem co było wlane - sprawdzone przed zakupem. Sama chęć zmiany to tylko zwykła chęć zalania swoim olejem. Raczej nie odbiegam przebiegami od poprzednich właścicieli (około 10k rocznie) więc utwierdziłeś mnie tylko, że powinienem się słuchać komputera.
Dziękuję

piotrmat79
01-02-17, 10:49
Ja osobno robię przegląd A a osobno B. Wymieniłem wcześniej olej na motula i teraz biorąc pod uwagę co roczną wymianę nie schodzi mi się z B. Przynajmniej serwis się nie przywali jak coś będzie nie tak w razie reklamacji