PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z płynem

komor
31-07-16, 04:57
Ostatnio zmieniałem w mojej Hondzie z silnikiem D14Z2 ssaka na ten od D16Z6. Wszystko było ok, furka latała, aż wczoraj nagle wskazówka temperatury wskoczyła na max, no to postój i czekałem aż ostygnie. Po ostygnięciu okazało się, że w układzie płynu brak, pomyślałem może się odpowietrzał i dlatego, więc dolałem i jeździłem aż do dziś kiedy sytuacja się powtórzyła. Co może być przyczyną? Czy to że została uszczelka z D14z2 pod ssaka, która się delikatnie różni i to że nie jest dokręcona jedna śrubka (środkowa od dołu) w kolektorze ssącym mogą taki efekt powodować? Uszczelkę pod głowicą raczej wykluczam. Potrzebuję pilnej pomocy, ponieważ 3 wyjazd na wakacje a tu samochodu brak :/

Kriss91
31-07-16, 07:18
Opcje są trzy :
1) układ jeszcze się wypełnił i nie odpowietrzył
2) płyn ucieka przez któryś z węży lub na łączeniu kolektora z głowicą
3) wywaliło dziwnym trafem UPG (może oesy Cię poniosły :D)

Skup się na pierwszych dwóch. Czym różnią się uszczelki ssaków, bo nie pamiętam?

kamil39
31-07-16, 08:32
jak tak szybko leci plyn i nie wywala ze zbiorniczka to poprostu gdzies masz spory wyciek, nie jezdzij az do przegrzania, bo zaraz bedziesz oprocz wycieku wymienial jeszcze uszczelke pod glowica..

komor
31-07-16, 10:10
Co do wypełniania nadal to wątpię bo bańka 5l poszła na to :/ uszczelka ma inny kształt kanalu wodnego, na uszczelce jest okrągły, na kolektorze kanciasty i większy i troche inny ksztalt kanalow ssących jest, ale akurat w uszczelce z D14Z2 sa one delikatnie większe. Jutro ssaka zdejmuje i obadam co się tam dzieje.