PDA

Zobacz pełną wersję : Szarpanie przy szybkim puszczaniu gazu

Puki
29-07-16, 23:41
Witam. Nie znalazłem takiego przypadku w archiwum, więc piszę. Mam Civica MB6 dość mocno podłubanego, świeżo kupiony. Zauważyłem, że podczas jazdy przy nagłym puszczeniu gazu pojawia się jedno szybkie szarpnięcie, któremu towarzyszy głośne stuknięcie spod maski. Im wyższy bieg tym szarpnięcie mniejsze. Przy zmianie biegów da się ten efekt wyeliminować poprzez odpowiednie operowanie sprzęgłem. Ale jeśli tylko puszczę gaz bez zmiany biegu to szarpie. Jak puszczam gaz powoli to jest ok. Rozmawiałem o tym z poprzednim właścicielem i stwierdził, że nie ma się czym przejmować, bo taka jest cena zwiększonej mocy i sportowego docisku na sprzęgle. Wg niego to nie jest usterka. Co o tym sądzicie? Czy ktoś miał takie objawy w B18C4?

Dodam jeszcze, że poduszki silnika wymienione 2 lata temu podczas remontu

Jedras
30-07-16, 07:56
No a ja bym się zainteresował poduszkami po raz kolejny ;)

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Puki
30-07-16, 08:12
No a ja bym się zainteresował poduszkami po raz kolejny ;)

Dziwne by to było, ale przyjrzę im się. Dzięki za odpowiedź

Jedras
30-07-16, 10:39
No bo co ma sprzęgło do stukania jak puszczasz gaz jadąc juz na biegu... ewentualnie mechanizm różnicowy może postukiwac ale mało prawdopodobne.. dalej obstawiam poduszki silnika bo jak odpuscisz szybko gaz to silnik się zabuja.. stawiam na tylną srodkowa ^^

bolo741
30-07-16, 21:49
Wrzuc na lewarek przod na biegu i sprawdz jakie luzy masz jak bedzie stukac to moze byc mechanizm roznicowy

Puki
30-07-16, 22:18
Wrzuc na lewarek przod na biegu i sprawdz jakie luzy masz jak bedzie stukac to moze byc mechanizm roznicowy

Lewarek na biegu siedzi sztywno. Ani przy dodawaniu ani przy odpuszczaniu gazu nawet nie drgnie, zero luzu.

bolo741
31-07-16, 09:17
Lewarek na biegu siedzi sztywno. Ani przy dodawaniu ani przy odpuszczaniu gazu nawet nie drgnie, zero luzu.

Hehe sory troche nie po polsku napisalem, chodzi mi zebys podniosl przod samochodu na zapietym biegu i sprawdzil czy przednie kola maja loz przod tyl

Bartko
01-08-16, 13:28
Na 90% poduszki silnika.

Suflarez
01-08-16, 22:20
Zaciągnij ręczny i próbuj ruszać, w tym czasie niech ktoś patrzy na silnik/poduszki, będziesz wiedział, czy mają luzy

Spokoloko
02-08-16, 22:51
Pukać może wszystko. Poduszki możesz sobie wzrokowo jako tako sprawdzić. U mnie ten sam objaw ustąpił po wymianie końcówek drążków, a po drodze były zmienione przeguby i poduszki.

Puki
03-08-16, 20:23
Dzięki chłopaki. Posprawdzam te rzeczy i napiszę jak się coś wyjaśni.