PDA

Zobacz pełną wersję : EM2 116 stopni

Genax
29-07-16, 11:55
Wczoraj kończąc 2 godzinną jazdę zauważyłem, że wskazówka od temp. silnika poleciała wyżej o 1/3. Wentylator włączył się na 116 i temp. lekko spadła ale jeżdżąc jeszcze przez 10min zauważyłem, że kiedy wciskałem mocniej pedał gazu to temperatura leciała szybko do 116. Na postoju temperatura też rosła. Musiałem bardzo delikatnie dotykać pedału, żeby utrzymać prędkość bo wtedy temperatura spadała. Dzisiaj rano wsiadam w auto, odpalam ELM i kontroluję dokładnie temperaturę. Przy 97 włączał się wentylator i temperatura spadała do 93. Jechałem około 10km i zawsze przy 97 stopniach załączał się wentylator. Nie miałem już wczorajszego problemu. Czy mam się spodziewać najgorszego ? Wspaniała UPG? Ostatnio wymieniałem rozrząd, pompę wody również i dolali mi płynu do chłodnicy na maksa. W dodatku układ odpowietrzony.

Labed2007
29-07-16, 12:16
Jeśli jechałeś przez 10 minut z temp. przekraczającą 100*C to niestety jest duże prawdopodobieństwo że uszkodziłeś uszczelkę głowicy.
Gdy tak się dzieje trzeba natychmiast schłodzić silnik - gorący nawiew na maxa.

Jak układ dobrze odpowietrzony i działa wiatrak to są 3 możliwe usterki: masz zatkaną chłodnicę, zepsuty korek lub najgorsze: UPG :/.
Możliwe też, że układ jest za słabo odpowietrzony i w miejscu gdzie płyn powinien mieć kontakt z czujnikiem był tzw. hotspot czyli powietrze.
Wentylator nie pracował bo czujnik nie "widział" podwyższonej temp i dlatego było 116*C.

Układ w 7g chyba sam się odpowietrza, możliwe że teraz już całe zbędne powietrze uszło i jest ok. Napiszę jeszcze raz: nigdy nie dopuszczaj do przegrzania - widzisz podnoszącą się temp. nie zastanawiaj się tylko od razu gorący nawiew i szyby w dół.

Genax
29-07-16, 13:23
Ok. To mam spróbować go odpowietrzyć? Te 116 stopni było przez moment. Nie jechałem przez 10min z taką temperaturą. Później jak jechałem autem to delikatnie dotykałem pedału bo przy mocniejszym depnięciu, temperatura rosła. Trzymałem temp. nie przekraczając już 99 stopni. Raz czy 2 razy skoczyło do 107 ale od razu spadło. Teraz jeździłem i nic się nie dzieje.

bunkerites
29-07-16, 17:06
Jak układ zapowietrzony to wywala płyn do zbiorniczka.Może termostat ci się zacina i dzieją się cuda

Genax
29-07-16, 19:42
Właśnie teraz nic się nie dzieje. Jeździłem po mieście i wszystko jest ok..

Labed2007
31-07-16, 20:15
Właśnie teraz nic się nie dzieje. Jeździłem po mieście i wszystko jest ok..

Widocznie się odpowietrzyl :) pozostaje ci cieszyć się i obserwować. Nie zaszkodzi tez przeplukanie układu i wyczyszczenie chłodnicy - zawsze coś na plus do wydajności.

bunkerites
31-07-16, 21:10
Powoli.Wszystko wyjdzie jak da w palnik po autostradzie przez 100-200 km.

Genax
01-08-16, 13:26
No i wyszło :D wracałem trasą 200km i znowu to samo. Wentylator jakby załączał się z opóźnieniem. Temp. skoczyła na 103 i szybko zatrzymałem auto po czym włączyłem gorący nawiew i co? leci sobie chłodne powietrze :) Dodam, że ostatnio mechanik dolewał mi płynu do chłodnicy na maksa i podobno sam odpowietrzał czyli nawiew na gorąco i aż włączy się wentylator. Zapewne to ma coś z sobą wspólnego?

Genax
02-08-16, 09:49
Znalazłem identyczny przypadek i okazało się, że trzeba wymienić termostat. OEM czy hella termostat może być?

bunkerites
02-08-16, 10:15
Bierz kolego OEM termostat.Mi zamiennik vahlera zrobil psikusa

Genax
02-08-16, 10:33
Gdzie znajdę OEM do kupienia?

bunkerites
02-08-16, 14:07
np ASO 😁 lub haparts.pl

Genax
02-08-16, 15:01
http://haparts.pl/19301-paa-306.html

Będzie pasować? czy to jest do większości modeli? Wygląda identycznie :)

bunkerites
02-08-16, 21:46
Oj w Aso placilem 72 zł.Nie wiem czy będzie pasował

Genax
02-08-16, 22:36
Ok, zajadę do ASO :)