Zobacz pełną wersję : Oryginalne alusy Hondy "17 model STORM
Witam. Czy ktos z Was kupił moze grafitowe oryginalne felgi model STORM. Bardzo mi sie podobaja, ale za nim je kupie chcialbym zobaczyc jakies zdjecie cifa z zalozonymi tymi felgami. Jesli ktos je ma to prosilbym o zdjecie i o opinie na temat ich trwalosci. Obecnie mam oryginalne ze Sporta, ile takie felgi sa warte na rynku wtornym?
Hehe też chciałem kupić te stormy, o ile pamiętam możesz zobaczyć naszą Hanię w tych felach w prospekcie z akcesoriami do Civica 5d. Wygląda bosko! Troszkę przypominają od Alfy ale to inplus ofkors :). Od czasu jak sąsiadowi ukradziono z naszego podziemnego garażu wszystkie cztery koła, porzuciłem pomysł o nowych felgach :(
Felgi org. do Sport'a raczej drogie nie będą, bo poza znaczkiem Hondy i rozmiarem 17" są moim zdaniem cieniutkie, na allegro stoją po ok 2000 ale jak dla mnie to dużo za dużo jak za tak pospolity wzór. Dlatego postanowiłem je sobie zostawić na zimę, a teraz czekam na Storm'y
Niedługo przyślą mi Stormy 17" myślę, że za jakieś tydzień, może dwa... Wtedy pochwalę się swoim autkiem (Civic 2.2 Sport) na fajnych felgach, bo nonsensem jest wstawianie miliona fotografii tego samego modelu w innym kolorze... Bez żadnej różnicy w wyglądzie. Tak na prawdę warto obejrzeć może z 5 autek w galerii na tym forum, bo reszta to totalna seria. Bez podniecenia i adrenaliny... Jedyne czym mogę się w tej chwili pochwalić to to, że mam 2.2 i zbieram się szybciej niż 1.8... heh i tyle... reszta to wyposażenie Sport na 2008 rok. Pozdrawiam.
------------------------
Dodaję link do aukcji, gdzie za psie pieniądze gość sprzedaje podobno nowe Stormy: http://www.allegro.pl/item426044364_oryginalne_nowe_storm_honda_civic.ht ml
1 850 za kpl to grosze (462,5zl za sztukę) Gdzie u dilera płaci się 737zł za sztukę to wychodzi 2948zł za kpl.
------------------------
Powyższa aukcja nie jest moja nie znam sprzedawcy, jestem z Łodzi. To tak celem wyjaśnienia niedomówień.
BTW
Całe szczęście, że ja swoje felgi dostanę gratis :D Bo za ta kasę wolałbym kupić jakieś OZ Racing
Ale wiesz, gdybyśmy staneli "na światłach" to te 1.8 wcale nie byłobym takie ...heh i tyle
Hehe ciekawe ciekawe, a miales kjawo okazje pogonic 1.8 benzynke? To byl by w sumie ciekawy tescik...
Chłopaki nie o to mi chodziło... Poza tym o wyższości 2.2 diesel nad 1.8 benzyna nie będę z Wami dyskutował. (Ja mam diesel'a, Wy benzynę, każdy będzie bronił swego jak fortecy i to rozumiem) Dane fabryczne ewidentnie wskazują, że szybszy i elastyczniejszy jest diesel. Przyspieszenie 0-100 Pb 8.9sek ON 8.6; 60-100 Pb 9.3 ON 6.4 to są dane katalogowe. Wiem, że w dużej mierze decyduje refleks kierowcy :D
To moje "heh i tyle" dotyczyło "nonsensem jest wstawianie miliona fotografii tego samego modelu w innym kolorze... Bez żadnej różnicy w wyglądzie. Tak na prawdę warto obejrzeć może z 5 autek w galerii na tym forum, bo reszta to totalna seria. Bez podniecenia i adrenaliny..." Bo użytkownicy chwalą się Civicami w wersjach Sport i Executive które nie mają żadnych zmian! Są takie gołe i anonimowe jakie wyjechały z salonu. I to jest dla mnie troszkę irytujące. Też mam wyposażenie Sport... jak połowa osób na forum :) Ale na razie moje autko jest równie anonimowe jak Wasze bez zmian stylistycznych czy mechanicznych.
BTW. Bodaj najfajniej wyglądają autka Szadek'a i Marzyniu'a (przepraszam jeśli się pomyliłem w nick'ach) Bo te auta odnotowały jakieś zmiany, czy to stylistyczne czy mech.
Elastycznosc tak, ale zeby byc scislym, to predkosc maksymalna katalogowa jest identyczna, a roznica przyspieszania do 100tki pomijalna... A porownywanie przyspieszen na okreslonym biegu w okreslonym przedziale predkosci silnikow o zupelnie roznej charakterystyce jest nieporozumieniem.
Co do wstawiania mnostwa fotek, w tym ilus wnetrza, to tez uwazam to za bezsens, ale wynika to zapewne z fascynacji zakupem nowego uzytkownika i zachwytu nad wlasnym autem... Kazdy to przechodzi, mocniej lub lzej, hehe.
Sorry za off topa.
Witam. Czy ktos z Was kupił moze grafitowe oryginalne felgi model STORM. Bardzo mi sie podobaja, ale za nim je kupie chcialbym zobaczyc jakies zdjecie cifa z zalozonymi tymi felgami. Jesli ktos je ma to prosilbym o zdjecie i o opinie na temat ich trwalosci. Obecnie mam oryginalne ze Sporta, ile takie felgi sa warte na rynku wtornym?
proszę bardzo:
http://images41.fotosik.pl/5/09d18b68a7184b31m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=09d18b68a7184b31)
ps.
jak dla mnie, auto wyglada zdecydowanie bradziej indywidualnie, szczególnie w czarnym kolorze.
Jeśli chodzi o trwałośc to wiem że są na pewno dobre, zdecydowanie dużo lepsze niż felgo np. Aez czy OZ, informacja potwierdzona u ludzi, którzy mieli już nie raz okazję prostowac takie felgi, praktycznie felga Hondy po uszkodzeniu nadaję sie do wyrzucenia bo jest taka twarda, że nikt nie chce ich prostowac co oznacza dużą trwałość na drogach i małą podatność na skrzywiania.
proszę bardzo:
http://images41.fotosik.pl/5/09d18b68a7184b31m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=09d18b68a7184b31)
ps.
jak dla mnie, auto wyglada zdecydowanie bradziej indywidualnie, szczególnie w czarnym kolorze.
Jeśli chodzi o trwałośc to wiem że są na pewno dobre, zdecydowanie dużo lepsze niż felgo np. Aez czy OZ, informacja potwierdzona u ludzi, którzy mieli już nie raz okazję prostowac takie felgi, praktycznie felga Hondy po uszkodzeniu nadaję sie do wyrzucenia bo jest taka twarda, że nikt nie chce ich prostowac co oznacza dużą trwałość na drogach i małą podatność na skrzywiania.
super! pyt. nr 2 : na tym zdjeciu tego nie widac ale czy nakretki do tych felg sa jakies specjalne tez w kolorze grafitowym czy to te z katalogu chromowane? dlugie czy krotkie?
wg. mnie z tego co pamietam to nakrętki są dokładnie te same co przy felgach standardowych aluminiowych ( nie dokupowałem żadnych mam te same ) czyli są chromowane, zupełnie to nie przeszkadza ponieważ "łapią" kolor od felg i jest naprawde ok.
ps. tak w ogóle to powinienem opisać swoją historie zakupu autka, mam go od kilku dni tylko teoretycznie bo auto stoi cały czas w serwisie, przy odbiorze auta naliczyłem około 7 usterek a że jest to moja trzecia honda ( zawsze nowa ) nie spodziewałme sie takiego obrotu sprawy i nie obejrzałęm auta przed zapłatą
w sumie nie wiele by mi to dało bo większość usterek objawiło sie po przejechaniu dosłownie 2-3 km.
tak to wyglądało:
1. uszkodzenie lakieru przy prawej tylnej lampie w samym czubku ( co sie okazało wszytkie auta stojące na placu było ich pięc miały dokładnie tą samą usterkę po lewo bądz prawo)
2. dwie plamu na lakierze prawdopodobnie od ptasich odchodów - auta stoją w Gdyni na cle pod gołym niebem - pewnie narobił ptak postało 30 dni na słońcu i gotowe ktoś przed wysyłka auta do Łodzi próbował to spolerowac ale bez skutku chyba zrobił gorzej niż było.
3. źle spasowana deska rozdzielcza normalnie nie trzymają zaczepy, auto w wersji EX wiec żadnej ingerencji w salonie nie było bo alarm w standardzie - zamówione do wymiany
4.źle spasowane plastyki klapy tylnej - normalnie nie trzymaja sie zaczepy i wszytsko odpada - zamówione do wymiany
5. i teraz trzymajcie się: nie działa klimatyzacja - okazało się, że uleciał czynnik chłodzący i klima jest nie szczelna- zamówiony oring i czekamy na wymiane poprostu przy montażu w fabryce został przyszczypniety.
6. ostatnia usterka dotyczy właśnie opisywanych kół, a mianowicie dealer dokonał mi usługi zamiany oryginalnych felg na felgi STORM i tu sie zaczęły ostre kłopoty, ponieważ nie mogą sobie dać rady z poprawnym wyważeniem kół a ja jestem wybitnie czuły na tym punkcie.
koła już były wyważane kilkakrotnie nawet w firmie zewnetrznej była dokonana optymalizacja gumy względem felgi aby zmniejszyć bicie promieniowe czyli efekt "jajawatych" kół na tym etapie pozbyłem sie całkowicie jakichkolwiek dragni osiowych niezależnei od prędkości, pozostał tylko taki dziwny dzwięk w okolicach prędkości od 95 do 135 km/h polegający na tym iż dzwiek od opon nie jest taki jednostajny tylko taki jakby coś było wbitę w opony np. jakis kamień ew. jak byśmy wjechali w zaprawe i by zaschła w bierzniku.
proszę Was o info jak zachowują sie Wasze cify na 17- stkach w przedziale prędkości 90 - 140, macie jakies drgania ew. inne odczucia ????
to by było na tyle - jestem dobrej myśli że wszytko się zakończy pozytywanie
Muszę przyznać, że efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Te felgi są na prawdę kozackie :D O ile w katalogu wyglądają rewelacyjnie, o tyle chciałem je zobaczyć na autku nie podpicowanym w edytorze grafiki. Powiedz proszę, czy to na prawdę rozmiar 17" bo wydają mi się jakieś ogromne.
Autko wygląda zabójczo!! :D
Tak to są 17 a ich wzór jest tak,i że wygladają jak 18 :) zdjęcie nie jest najlepszej jakości zrobiłem fotkę telefonem a potem autko odstawiłem do serwisu i tak stoi a ja płaczę:(
proszę Was o info jak zachowują sie Wasze cify na 17- stkach w przedziale prędkości 90 - 140, macie jakies drgania ew. inne odczucia ????
fele extra. co do pytania to wszytsko jest w porzadku.
a daja nadal micheliny czy juz yokohamy?
Szubek, ale czy jesteś pewny na 100%,że to nowe auto...Dla mnie to kosmos co napisałeś ,ale oczywiście oby wszystko skończyło się ok .
Szubek czy jestes pewny ,że to nowe auto :-).
Dla mnie to kosmos co napisałeś o swjej "nowej hondzie",ale oby wszystko zakończyło sie ok.
[QUOTE=zyga502;478758]Szubek, ale czy jesteś pewny na 100%,że to nowe auto...Dla mnie to kosmos co napisałeś ,ale oczywiście oby wszystko skończyło się ok .
[QUOTE=zyga502;478758]Szubek, ale czy jesteś pewny na 100%,że to nowe auto...Dla mnie to kosmos co napisałeś ,ale oczywiście oby wszystko skończyło się ok .
niestety Micheliny i tu mam duże obiekcje, że to kwestia właśnie tych opon, auto wyglada na nowe i jest nowe, kupiłem je w salonie gdzie do tej pory kupowałem trzy inne hondy, napisze szczerze, że wszyscy są przerażeni moim autem, pisze tu o pracowanikach ASO, dealer na pewno nie chciał mnie przekręcic poprostu trafiło na mnie wszystko co jest do tej pory najgorsze w hondzie.
Współczuję... Też jestem z Łodzi (okolice Brzezin)... Powiedz proszę u kogo brałeś autko? U Kosickiego czy na Przybyszewskiego?
Mam felgi standardowe dla Sport'a czyli 225/45 R17 oponki Michelin i wszystko jest ok, przy każdej prędkości. Mój tata ma Peugeota 807 na Michelinach inny bieżnik ale model dość blisko i powiem Ci że opony są klasą samą dla siebie... Zamieniłbym je tylko na najnowszy model Nokian'a i Pirelli P6000 (Pirelli P6000 i Michelin Pilot coś tam to jedne z najlepszych opon, dopasowane do aut o sportowych aspiracjach.)
Przeraziło mnie to co piszesz o aucie... Pozdrawiam i życzę pozytywnego rozwiązania problemów!
Kurde szubek chyba ja też mam to samo co ty :) Nawet założyłem wątek -> Coś chrobocze; ale myślałem, że może coś z łożyskami jest nie tak. Chyba to jednak kwestia problemu z wyważeniem kół bo faktycznie czasem jest odgłos jakby cos w opone wlazlo albo w zawieszeniu chrobotało...
Pirelli P6000 i Michelin Pilot coś tam to jedne z najlepszych opon, dopasowane do aut o sportowych aspiracjach
Pirelli P6000? Bzdura. Mialem takie w moim Focusie z 2002 (14 cali, heh). Chyba cos Ci sie pomylilo. To stary model opon, o normalnym profilu. Zreszta obecnie nie sa nawet dostepne. Odpowiednik to P6 i jest raczej naslabsza opona w ofercie Pirelli...
Z Pirellek to warte sa uwagi PZero Nero.
Też miałem w Focusie i jak się orientowałem 2 lata temu to nadal był jeden z najwyższych modeli, cenowo tez był bardzo wysoko. To, że są to stare opony to fakt, ale nie mają wcale normalnego profilu. Popatrz tylko na inne marki (Goodyear, Barum...) A teraz cytat:"Produkcja opony POWERGY™ oparta została na technologii P6000™ - opony, która jest wzorcem dla nowych produktów Pirelli." źródło:http://www.opony.pl/opony.asp?oid=107969&rodzaj=1
Opony P6000 są dostępne na rynku w ciągłej sprzedaży.
BTW:
Pirelli P6000 225/45R17 91 Y
Pirelli P6000 Powergy 225/45R17 91 W
Pirelli P 7 225/45R17 91 W
Pirelli PZero Rosso Asimmetrico 225/45R17 91 W
Pirelli PZero Asimmetrico 225/45R17 91 Y
Pirelli PZero Rosso Asimmetrico 225/45R17 91 Y
są w tej samej cenie. (źródło: http://www.opony.pl/lista_opon.asp?producent=22&rodzaj=1&rozmiar=193&sezon=1)
PZero Nero sprawdziłem, faktycznie są nowym modelem :) Ale nie podoba mi się bieżnik.
Opisy sa po to, zeby reklamowac i kazda opona w nich jest super-hiper...
Wystarczy zajrzec na stronke pirelli.pl aby zobaczyc, ze P6000 nie ma juz w ofercie. Kupowanie opon ze starych zapasow magazynowych to IMHO kiepski pomysl, no chyba ze ktos jest wielbicielem tej jedynej i niepowtarzalnej rzezby bieznika!
hej, autko kupiłem na szczęście na przybyszewskiego bo tam znam ludzi i zawsze byłem zadowolony z obsługi.
....dziś odebrałęm autko nareszcie !!! po wszytkich naprawach i jest chyba ok.klima była nieszczelna na zimeringu przy grodzi czołowej - wymieniono wszytko na nówkę i jest teraz ok. Koła zostały zoptymalizowone na specjalnej maszynie i jest poprostu inna jazda, zostało tylko ewentualnie doważenie na aucie bo z tego co sie dowiedziałem to fabryka także doważa koła na autach, przynajmniej jest to zalecane przez producenta samochodu ale w łodzi można ze świeczką szukać doważarki zostaje tylko wawa, listwę tą grafitową co opasa obrotomierz też mi cała wymieniono i okoazło się, że ta listwa występuje razem z tymi nieszczęsnymi, podatnymi na zarysowania częściami po lewo i prawo gdybym wiedział to od razu bym założył od CTR'a ale cóż poczekamy zobaczymy jak sie rysuje :) poza tym chyba jest ok bo jedzie :)...zauważyłem że nasze cify maja bardzo precyzyjny układ kierowniczy co za tym idzie bardzo czuć najdrobniejsze niedoskonałości nawierzchni w kierownicy, dziś w bieżnik opony wpadł mi mały kamyk i ja go poprostu czułem podczas jazdy i normalnie myślałem że znowu coś z kołami jest nie tak a to tylko mały kamyczek.
co do opon to plecam Pirllli Pzero rosso, miałem takie w poprzednim aucie i myśle że tem Michelin od cifa się umywa, tamte były bardziej komfortowe i cichsze a użytkowałem 235/45/17
browocofil
29-08-08, 23:16
dziś w bieżnik opony wpadł mi mały kamyk i ja go poprostu czułem podczas jazdy i normalnie myślałem że znowu coś z kołami jest nie tak a to tylko mały kamyczek.
to jeszcze sprawdź ciśnienie.temat ostatnio wałkowany w wątku o wadach
Jeśli chodzi o obsługę to na Przybyszewskiego są bardzo kompetentni. Zwłaszcza taki blondyn, nie pamiętam nazwiska. Jak szukałem autka to mieli na placu Civica 2.2 Executive i dawali dobry upust.. chyba chcieli za niego 82 500 albo 83 000 ale niestety, gdzieś trzeba postawić granicę... A dla mnie to było za dużo... Chciałem, żeby przywieźli 2.2 Sport'a, ale nie dali odpowiedniej ceny. Chłopak powiedział, że gdy mają auto na placu to łatwiej jest im spuścić, a jak mają go ściągnąć to już nie dają takich rabatów.
Powiedz mi jak z serwisem na Przybyszewskiego, bo brałem autko w Autowest w Wa-wie i nie bardzo mam chęć jechać do nich na przegląd jak mam pod ręką dwa serwisy. Tym bardziej, że czasem okazuje się, że czegoś im brakło i trzeba podjechać następnego dnia, albo zostawić auto... A nie mam czasu, żeby gonić się do Wa-wy bo jakiemuś dupkowi coś się pomyliło, albo nagle brakło części. A do Przybyszewskiego to mam dość blisko. A i jeszcze kolejny minus Wa-wy to straszny korek od Nadarzyna i potem z powrotem na wylocie na Katowice.
Może ktoś się orientuje jakie oponki na zimę są godne polecenia (dobry stosunek cena/jakość)
Może ktoś się orientuje jakie oponki na zimę są godne polecenia (dobry stosunek cena/jakość)
Godne polecenia (z tych na których jeździłem)
DUNLOP SP Winter Sport 3D - obecnie posiadam i jestem zadowolony, nie sprawiały problemu w trudnych warunkach, ciche, komfortowe, dobre zachowanie w wyższych temperaturach (jesień, wiosna). Jedyny problem to słabsza trakcja na mokrej nawierzchni (jak to zimówka). Na zimę w Civicu używam rozmiaru 205/55R16.
GOODYEAR Ultra Grip 7 - używałem co prawda UG6 która też była dobra jedynie w wyższych temperaturach stawała się miękka w UG7 powinno być lepiej.
Zwłaszcza taki blondyn, nie pamiętam nazwiska.
ten blondyn to elektryk, on ma zawsze swoje zdanie i jest nie ugięty jak honda poland :) nie dokońca odpowiada mi jego postawa, ja zawsze załatwim sprawę z p. Markiem taki duży postawny facet jest konkretny i nie wciska kitu, że tak ma być. Ogólnie polecam ten serwis, tak jak wsześniej pisałem serwisowałem u nich dwie inne hondy i zawsze było ok.
Szubek na mówiłem o gościu, który pracuje w salonie :) Z serwisem jeszcze nie miałem do czynienia :)