PDA

Zobacz pełną wersję : Klima przestała działać w trasie

koro86
24-07-16, 18:16
Hejka,
dziś jechałem moją benzynką 1,8 jakieś 100km autostradą, w pewnym czasie była potrzeba mocniej pocisnąć, na czwórce było ze 180km/h, tak może z 30 sekund, potem zszedłem do 145km/h na szóstce - normalnie. Po kilkunastu sekundach klima przestała chłodzić - kompletnie.
Niby jak przełączam przycisk A/C, to czuć wahnięcie obrotów, włącza się wentylator z lewej strony (patrząc od przodu), ale kompletnie nie czuć chłodu - tak, jakbym wcale A/C nie włączał (temperatura w wylocie = temperatura otoczenia).
Sprawdzałem bezpiecznik nr 7 pod maską - jest OK.

Nie wiem czy wiązać to z tym wdepnięciem na czwórce, czy to raczej kompletny przypadek. Dodam, że klima była dobijana ze 2 miesiące temu, do tej pory chłodziła pięknie. Autko mam od stycznia.

Jakieś sugestie? Co sprawdzić samemu? Oddać do "speca" od klimy?

Z góry dzięki za sugestie!

TRAFO
24-07-16, 19:34
Sprawdź przekaźnik od sprężarki. Możesz to zrobić sam, kawałkiem drutu. Opis jest np. TUTAJ (http://www.trafo.za.pl/honda/odnosniki/naprawy/sprezarka_klimatyzacji.htm)

koro86
25-07-16, 17:56
Sprawdziłem - niestety po wyjęciu przekaźnika i połączeniu drutem dwóch dolnych jego pinów w gnieździe nic się nie zmienia. Nie słychać żadnego odgłosu (ani na wyłączonym silniku z przekręconym kluczykiem, ani na włączonym silniku bez klimy, ani na włączonym z klimą).
Rozumiem, że to zatem nie wina przekaźnika (jego model to: MITSUBA 7001 82 5209, made in Vietnam).

Czy może być tak, że ciśnienie jest za niskie i dlatego nic się nie włącza?
Jeśli nie, to gdzie szukać dalej? Czyżby cewka elektromagnesu sprzęgła sprężarki?

ciechon
25-07-16, 19:08
Ostatnio miałem tak samo. Proponuje obejrzeć sprzęgło sprężarki. U mnie całkowicie spalone. Wymieniałem całość bo dodatkowo zaczęło piszczeć łożysko na kole sprężarki.
Jaki masz przebieg?

koro86
25-07-16, 19:14
Przebieg niby nieco ponad 130.000km. Zasmuciłem się teraz :(

ciechon
25-07-16, 20:57
eeee tam, nie ma czym. zwykła naprawa zużytej części, lepiej spalone sprzęgło lub cewka niż kompresor klimatyzacji. znajdź mechanika od klimatyzacji - pewnie ci pomoże.

Lexx
25-07-16, 23:09
Na 100% spalone sprzęgło. Dwa lata temu miałem dokładnie tę samą sytuację - klima przestała działać przy dosyć gwałtownym przyspieszeniu. Przebieg wówczas ok 110 000. Pojechałem do serwisu Hondy i zaśpiewali sobie coś koło 3 tysi za zrobienie lub 5 tysi na oryginalnych częściach. W serwisie klimatyzacji zrobili mi za tysiaka i działa.