Zobacz pełną wersję : Uruchamianie civic ej9 po 1,5 roku...
Witam. Zamierzam uruchomic moja honde ktora przez 1,5 roku stala..
Prosze o jakiekolwiek porady odnosnie zarowno samego uruchomienia jak i czesci ktore nalezy wymienic.
Mysle ze mam pewne pojecie jednak licze na pare dobrych spostrzezen.
Mysle zeby przed odpaleniem wylac stare paliwo i olej z miski, zalac swiezym, pokrecic na sucho, podlaczyc nowy akumulator, wymienic swiece i odpalic. Jesi chodzi o wymiane czesci na pewno filtry, hamulce, przewody hamulcowe jak i czesci zawieszenia.
Moze ktos z was odpalal samochod po dlugiej przerwie. Pozdrawiam
Niektórzy zalewają też tłoki odrobiną nafty tak, by spenetrowała pierścienie przez kilkanaście godzin. Potem oczywiście trzeba to odessać z cylindrów/zlać z miski razem ze starym olejem.
Sprawdź też stan opon, bo mogły sparcieć.
Dzięki! Na pewno nie zaszkodzi. Chce mozliwie jak najbardziej usunac ewnetualna wilgoc i jak najbardziej nasmarowac silnik.
Czy byly tutaj organizowane zakupy grupowe na typowo eksploatacyjne czesci lub mozecie polecic Do kogo mozna sie zglosic jesli musze zrobic wieksze zakupy na czesci zawieszenia/silnika/ukladu hamulcowego.
Tak tak, opony oczywiscie do wymiany. Obstawiam ze zrobily sie kwadratowe :(
Wykręcić świece zapłonowe,zamontuje nowy filtr powietrza
Jeżeli stan oleju na bagnie jest ok to pokręcił rozrusznikem kilka razy.Zakręcić nowe świece i odpal auto.Jak się rozgrzeje wlej do silnika płukanke i wymień olej
Witam. Zamierzam uruchomic moja honde ktora przez 1,5 roku stala..
wymiana tylu części co napisałeś to gruba przesada, 1,5 roku to jest jeszcze krótki postój, wymień tylko olej z filtrem, podładuj akumulator, odpal i przejedź się, nic więcej nie rób.
Dzięki! Na pewno nie zaszkodzi. Chce mozliwie jak najbardziej usunac ewnetualna wilgoc i jak najbardziej nasmarowac silnik.
Czy byly tutaj organizowane zakupy grupowe na typowo eksploatacyjne czesci lub mozecie polecic Do kogo mozna sie zglosic jesli musze zrobic wieksze zakupy na czesci zawieszenia/silnika/ukladu hamulcowego.
Tak tak, opony oczywiscie do wymiany. Obstawiam ze zrobily sie kwadratowe :(
Sklepy haparts.pl, jdmshop.eu , jarusnet.pl, hurtownie typu intercars, Gordon itp. no I oczywiscie ASO.
Dziekuje za odpowiedzi. :)