Zobacz pełną wersję : Podpiecie ssaka
Przekladam w mojej Hondzie z silnikiem D14Z2 ssaka z D16Z6. Przezbroiłem wszystko jak trzeba i takie pytanie. Na ssacy z d14 ida na samym dole dwa przewody jak mniemam z ciecza, w d16 nie ma ich gdzie podpiąć. Co mam z tym zrobic? Kolejne to które przewody z cieczą podpiać na krokowca? I ostatnie pytanie to czy jezeli uszczelka ssaka d14 nie pasuje idealnie na otwór cieczy (w uszczelce kółko a w kolektorze całkiem inny kształt) i na kanały to czy moge to tak złożyć czy lepiej kupić uszczelke do d16z6? Będę bardzo wdzieczny za pomoc.
Co do przewodów, które idą do dołu, nie mówisz przypadkiem o przewodach wodnych krokowca na przepustnicy? Dla ułatwienia sprawy przekładasz starą przepustnicę (do wymiany jedynie kółeczko mocujące linkę gazu + sprężyna). Krokowiec z Z6 pozostaje niepodlaczony.
Uszczelkę kupujesz pod ssaka czyli pod Z6. Uszczelkę przepustnicy od D14.
O przekładce przepustnicy wiedziałem tak samo jak i o sprężynce, to już zrobione. Krokowiec może zostać czy go wyrzucić i zaślepić? Ogólnie węże już rozkminiłem jak podpiąć, jedynie jeden idący z przewodu wodnego za głowicą mi zostaje i nie wiem co z nim zrobić. I wyszła jeszcze jedna sprawa, muszę węża od odmy/odpowietrzenia skrzyni korbowej do ssaka zapiąć i muszę zakupić ten zaworek, jednak byłem w sklepach i mowiąc zaworek pcv albo mówili że nie wiedzą o co chodzi albo że tylko serwis. Ma to jakaś inną fachową nazwę?
Kup używany w nim się nie ma co zepsuć. Na allegro są razem z puszką, zawsze możesz go wydłubać i zamontować przelotowo na wężyku. I jeden czort czy od d14 czy d16 i tak będzie działać :). Dobrze odmoczysz i wymyjesz to będzie jak nowy.
Dobra zaworek jest jednak, źle się przyjrzałem. Zostaje mi tylko jeden waz wodny który w ssaku z d14 byl wprowadzony na dole kolektora, czy mogę go zaślepić?
EDIT
Wyszedł kolejny problem, gumowy krocieć na zaworku jest ucięty a tego raczej nie dostanę. I tu pytanie, jeżeli zaworek jest w kolektorze i jest też w skrzyni korbowej, to czy ten w kolektorze mogę usunąć? Czy muszą dwa pozostać?
Przewod wodny pod ssacym powinien isc do krokowego z d16z6(krokoy d16z6 od dolu ma krociec wodny). Ale jesli wszystko masz podpiete, to raczej mozesz zaslepic.
Co do zaworka pvc to on ma za zadanie umozliwiac odpowietrzenie skrzyni korbowej do kolektora ssacego, a uniemozliwic pobor "lewy" powietrza z ssacego do skrzyni,
Jak dla mnie jeden zaworek wystarczy- obojetnie gdzie go dasz- byle pomiedyz puszka odmy a kolektorem ssacym, ja w polowie przewodow mam wpiety.
Tylko ze u mnie krokowy z d16z6 wylatuje bo założyłem przepustnicę od d14z2, więc tego węża zaślepię. Ok dzięki za pomoc, w takim razie zostawiam tylko zaworek w skrzyni korbowej a ten w ssaku wylatuje :)