Zobacz pełną wersję : Termoizolacja?
witam, mam plan owinąć Taśmą termoizolującą cały korektor + dolot i tu jest pytanie czy to ma sens, czytałem kilka postów starych na innych forach ze niby ogolnie w skrócie sa lepsze osiągi, mniejsza temperatura pracy silnika tak samo w komorze, jak i dodatkowo owiniecie dolotu tez spowoduje oddychanie zimniejszym powietrzem, i ponoć klima jest bardziej wydajna, czekam na wasze opinie na ten temat czy zainwestować w taśme :) dodam ze korektor to 4 2,1 a dolot pociągnięty rurą w zderzak przednim aby zasysal zimne powietrze
Owinięcie kolektora wydechowego wpływ na osiągi ma, bo nie oddaje on ciepła na zewnątrz przez co spaliny mają wyższą temperaturę, a to z kolei przekłada się na ich szybsze wydalanie. Klima dzięki temu też może sprawniej pracować, bo nie ma takiego żaru pod maską.
Jednak należy pamiętać, że owinięcie kolektora mocno skraca jego żywotność... jest duża szansa, że szybko popęka (szczególnie chinole z ebay'a)
Jednak co do dolotu, to jego owijanie najmniejszego sensu nie ma. Zasysane powietrze przelatuje na tyle szybko, że nawet jeśli rura jest ciepła, to nie zdąży się ono nagrzać. Jak już, to można doprowadzić nawiew chłodnego powietrza pod czerpnię puszki.
Thx za szybką odpowiedz mam jeszcze jedno pytanie, ile metrów taśmy mniej więcej trzeba do całego kolektora z d16y8? I czy nie skruci mi żywotności kolektora tak że za rok lub 2 lata będzie nadawał się do wymiany? Dodam że nie kupowałem chinczyka na ebay'u
Ja na chinczyka kupiłem 15m i praktycznie tyle nawinąłem. Myślę, że na oem'owy z d16 wyjdzie podobnie. Robiłem to 2 lata temu i od tamtej pory po ~30tys. km nic się z kolektorem nie stało, a myślę że oem'owy kolektor jest wytrzymalszy od chinczyka, więc tym bardziej nic mu nie będzie.