Zobacz pełną wersję : mb 2 ciepłe powietrze
Lukaszemko
15-07-16, 22:02
Ostatnio załwazyłem ze w mojej mb 2 przy włączonym ciepłym obiegu wentylator mocna chodzi jak by obcierał o coś co dziwniejsze jak ustawie zimne powietrze to przestaje hałasować
Miał ktoś taki przypadek
Lukaszemko
19-07-16, 19:12
rafik54321
21-07-16, 07:33
Co tu dużo pisać - rozebrać i sprawdzić. Pewnie nikt nie miał czegoś takiego, ale że system nawiewu nie jest skomplikowany to dasz sobie radę sam. Jest na forum manual jak rozebrać konsolę, nawiewy itp.
Lukaszemko
21-07-16, 22:20
Tak tylko oczekuje podpowiedzi co to moze być bo nie usmiacha mi się w ciemno demontaż deski
Tak tylko oczekuje podpowiedzi co to moze być bo nie usmiacha mi się w ciemno demontaż deski
W takim razie sprawdź z jakiego rodzaju tworzywa jest wentylator w tym aucie.
Później musisz określić współczynnik przewodnictwa ciepła plastikowych elementów, które wykorzystano do produkcji tego wentylatora.
Wtedy będziesz mógł policzyć współczynnik wydłużenia liniowego, czyli o ile rozszerzają się one w wyższej temperaturze (piszesz że to tylko na ciepłym nadmuchu) i czy to one powodują to tarcie i ten dźwięk.
Proste, nawet rąk nie ubrudzisz.
Lukaszemko
21-07-16, 22:50
Właśnie widać teraz jak się znasz
Ludzie mają do takich wpisów anielską cierpliwość...
1. Zakładasz nowe tematy, bez sprawdzenia czy już o tym nie było pisane (nie chodzi o ten przypadek, ale wcześniejsze), albo zamiast wpisać w temacie "Szybkie pytanie, szybka odpowiedź"
2. Nie raczysz odkręcić 4 śrub, tylko chcesz żeby ktoś jak Wróżbita Maciej odpowiedział "co to może być". Co innego, gdybyś wykonał już jakieś czynności i to nie pomogło, wtedy pytaj (lub szukaj), po to jest forum.
Ale nie! Najlepiej napisać "bo nie usmiacha mi się w ciemno demontaż deski"
3. Jak już ktoś się zlituje i poświęci czas żeby odpowiedzieć, to nie zauważyłem żebyś podziękował.
4. Nie potrafisz napisać poprawnie zdania, postawienie znaku "?" na końcu pytania to też wielki problem. Pisałem wcześniej: jesteś obcokrajowcem? Jeśli tak, wtedy nie ma sprawy, i tak piszesz nieźle. Ale nie odpowiedziałeś, więc jeśli jesteś Polakiem, to naucz się pisać po polsku. Albo korzystaj z edytora tekstu, zanim kolejny raz narobisz sobie obciachu.
Bez odbioru!
Lukaszemko
21-07-16, 23:37
a to jest forum samochodowe czy języka polskiego bo nie rozumiem o co tobie chodzi
Jak chcesz się pożalić to nie tutaj
... bo nie rozumiem ...
No właśnie! :D
Lukaszemko
22-07-16, 00:00
ponawiam pytanie
Boże... Wszystko na tacy. Nurkuj pod deskę, bo masz zawalony wentylator. Masz odpowiedź, nikt nie przyjedzie i nie zrobi tego za Ciebie. Odbjur.
Lukaszemko
22-07-16, 00:14
niestety wentylator jest czysty no i na zimnym powietrzu również powinien być ten dźwięk
rafik54321
22-07-16, 08:27
niestety wentylator jest czysty no i na zimnym powietrzu również powinien być ten dźwięk
Radzyniowi chodziło o to, że jeśli oczekujesz pomocy na forum to warto pisać poprawnie (bo pisanie byle jak, to "nieposzanowanie" pomocy, którą tutaj uzyskujesz. To po prostu element kultury osobistej-internetowej).
Znowu jeśli chodzi o sam problem - zawsze wcześniej poszukaj na forum, większość przypadków już ktoś miał i pewnie je rozwiązał. Zrobiłeś nowy temat, trudno. Ale chociaż byś coś sprawdził. Żeby to było rozebranie sprzęgła to bym cię rozumiał że nie chcesz w ciemno brnąć, ale na serio aż tak ci trudno zdjąć konsolę i odkręcić kilka śrubek? Albo odkręcić schowek i rzucić okiem w wentylator? Jeśli tak, to od razu jedź do mechanika, bo nie dasz rady tego naprawić.
http://chomikuj.pl/rafik54321/Civic+VI
Tutaj masz manual - ze schematami, rozpisane krok po kroku jak dla idioty.
Rozdział 20, pkt "Deska Rozdzielcza".
Co do samego wentylatora - Rozdział "Ogrzewanie i klimatyzacja", pkt 21 "Ogrzewanie", podpunkt "Zespół dmuchawy".
Teraz masz wszystko na tacy i nikt ci nic nie napisze tutaj, do póki nie rozmontujesz tego wszystkiego i nie sprawdzisz czy nic się nie odłamało i nic nie ociera. Dziękuję dobranoc...
Lukaszemko
22-07-16, 19:33
Wentylator jest cały czysty nie było liści wiec nie wiem co ma mi dać demontaż konsoli jak problem znajduje się koło schowka
No nie wiem, nie wiem, ciężka sprawa...
Chyba najwyższy czas zdemontować schowek i tam zajrzeć
rafik54321
22-07-16, 21:53
Wentylator jest cały czysty nie było liści wiec nie wiem co ma mi dać demontaż konsoli jak problem znajduje się koło schowka
Ale jesteś irytujący. TO ci da demontaż konsoli że będziesz mógł dostać się do mechanizmów zmiany temp powietrza w nawiewie (skoro problem jest tylko na ciepłym powietrzu to może klapka ci coś przesuwa, może jakiś liść albo nie wiem co, może coś jest złamane - po prostu trzeba to sprawdzić). Skoro wszystko wiesz najlepiej to po co się pytasz na forum? Każdy ci mówi "zdemontuj, sprawdź..." a ty swoje "to na pewno nie to"...
Poza tym, opisałem ci jak się dostać i do konsoli i do schowka (bo cały układ jest w tych dwóch miejscach).
Moderatorom sugeruję zamknąć bezsensowny temat.