Zobacz pełną wersję : Dziwne zachowanie wskazówki obrotomierza
Od pewnego czasu zauważyłem dziwne zachowanie obrotomierza,nie zdarza się to zbyt często ale co jakiś czas podczas jazdy wskazówka opadnie do zera a następnie powróci na poprzednią pozycję.Wszystko to trwa z 1 sekundę. Same obroty silnika nie ulegają zmianie, opada tylko sama wskazówka!
Chciałem się dowiedzieć czy ktoś może spotkał się z czymś takim i czym może to być spowodowane?
^^ ja mam podobnie, z tym że mi opada wskazówka prędkości (nie obrotów). Podejrzewam, że coś nie łączy, ale w środę jadę do mechanika, to dam znać.
Myslalem ze spada podczas zdjecia nogi z gazu a rozumiem ze podczas jazdy z noga na gazie. Nie doczytalem do konca;)
wykrec licznik i dokrec srubki obotomierza moze ktora sie poluzowala i czasem nie ma styku z folia przewodzaca, pisze srubki bo liczniki nie sa polaczone kablami z folia ze sciezkami tylko srubami wiec to bardzo prawdopodobne.
objaw taki jak piszesz jest charakterystyczny dla zanikania sygnalu - np. moze na chwile znikac masa, albo +... sprawdz wszystkie połączenia w okolicach zegarow, no i nie zaszkodzi tez sprawdzic drugą stronę - czyli tam skąd jest brany sygnal dla obrotomierza
... w środę jadę do mechanika, to dam znać.najprawdopodobniej była to zabrudzona kostka w komorze silnika (jeśli nie, to zostaje czujnik prędkości). Nie wiem, czy z obrotami jest podobnie.
Dzięki za wszystkie sugestie i podpowiedzi, wezmę je pod uwagę szukając przyczyny takiego zachowania wskazówki!