PDA

Zobacz pełną wersję : KONTROLKA REZERWY PALIWA

przemek.b
01-11-05, 14:42
Witam mam mały problem z kontrolka rezerwy paliwa otóż raz sie świeci raz nie żarówka jest sprawna wszystkie styki z zegarami tez. Wyjeździłem ostatnio paliwko do stanu w którym powinna świecić cały czas a ona nic raz mi tylko zaświeciła a póżniej pare chwil świeciła takim słabym światłem. co to moze być???

Dzida
01-11-05, 14:43
Witam mam mały problem z kontrolka rezerwy paliwa otóż raz sie świeci raz nie żarówka jest sprawna wszystkie styki z zegarami tez. Wyjeździłem ostatnio paliwko do stanu w którym powinna świecić cały czas a ona nic raz mi tylko zaświeciła a póżniej pare chwil świeciła takim słabym światłem. co to moze być???

Jakbyś pojeździł jeszcze 50 km to bys zobaczył co to jest...

Po prostu jeszcze poziom paliwka był na pograniczu rezerwy...

przemek.b
01-11-05, 14:47
niestety nic nie dało wyjeździłem paliwko do tąd aż mi samochód zgasł ryzykowny manewr ze wzgledu na pompe paliwa ale cóż trzeba było sprawdzić. Naszczeście pompka sie nie uszkodziła

Cairo
01-11-05, 14:48
Normalne. Tak ma być. Jak zaczyna rzażyć to znaczy że jest tak jak napisał Dzida. Na pograniczu rezerwy. Wtedy masz jeszcze w baku od 6.5 do 8l, zależy od wielkości zbiornika.

przemek.b
01-11-05, 14:50
tak ale jak juz troszke wcześniej napisałem paliwa nie było przynajmniej nie było tyle żeby dało sie jechać a kontrolka ani drgnie

Cairo
01-11-05, 14:52
tak ale jak juz troszke wcześniej napisałem paliwa nie było przynajmniej nie było tyle żeby dało sie jechać a kontrolka ani drgnie
Nie napisałeś wcześniej że nie było wogóle paliwa. W takim wypadku być może pływak wiesza Ci się gdzies na dole i nie chce niżej zejść. Dostań się do zbiornika i sprawdź jak to wygląda z tamtej strony.

LIO
01-11-05, 15:44
najpierw zalej do pełna i pojezdzij dynamiczniej z ostrymi przyhamowaniami i przyspieszaniem, moze to cos da. Jak nie to dobieraj sie do baku i wyciagaj pompke paliwa wraz z pływakiem

TygrysHonda
06-11-05, 22:43
A mam pytanko.Czy w civicu coupe z 1994roku jest kontrolka rezerwy paliwa ??

LIO
07-11-05, 01:16
nie ma reguły tak naprawde
kiedyś mówiono, że majątylko VTI, jak sie okazalo są VTI bez niej
mialem HB D16 i nie miał kontrolki, mam sedana z tym samym silnikiem i mam

redrac
07-11-05, 15:05
mam d16z6 HB i mam :) wiec to potwierdza nie ma reguly :)

Maro
07-11-05, 22:49
Jeśli masz 6 generacje , to to ,że kontrolka rezerwy sie zapalna na około minute i póżniej gaśnie i tak po jakimś czasie sie znowu zapala, to jest to normalny objaw. Po prostu w 6gen zrobili tak , że jak jest już rezerwa to lampka sie zapala tylko na jakiś okres czasu . To tak jak by ci przypominała co jakiś czas , że jezdzisz już na rezerwie.

Miałem już dwa civici 6 gen. i w obu było tak samo , czyli identycznie jak ty opisujesz . Nigdy sie nie świeciła cały czas.

ppm702
08-11-05, 01:54
a ja mam 6g i zapala się normalnie, czyli na początku odpala się na zakrętach ;) A później normalnie na stałe...

emg
08-11-05, 16:13
a ja w 6gen qpe nie mam, brat w 6gen qpe ma i jak się zapali to świeci cały czas

kenny
08-11-05, 18:28
a ja mam 6g i zapala się normalnie, czyli na początku odpala się na zakrętach ;) A później normalnie na stałe...

Potwierdzam

Cairo
08-11-05, 22:16

Potwierdzam
jo tyż

dzierzans
08-11-05, 22:48
a ja mam pytanko tzn. - ja wlasnie juz nie wiem czy mam ta kontrolke czy jej nie mam.Niby jest tam taka"lampka z narysowanym dystrybutorem" ale jescze nigdy mi sie nie zapalila. Wyjmowalem zegary i zarowka ktora tam siedzi jest sprawna. Czy to znaczy ze jednak nie mam kontrolki? czy cos jesz z*****e?

Cairo
08-11-05, 23:04
a ja mam pytanko tzn. - ja wlasnie juz nie wiem czy mam ta kontrolke czy jej nie mam.Niby jest tam taka"lampka z narysowanym dystrybutorem" ale jescze nigdy mi sie nie zapalila. Wyjmowalem zegary i zarowka ktora tam siedzi jest sprawna. Czy to znaczy ze jednak nie mam kontrolki? czy cos jesz z*****e?
Spróbuj wyjeżdzić więcej paliwa. Nawet jak wskazówka jest już na dnie to jeździj dalej. Ja również myślałem, że jej nie ma albo, że zepsuta, ale ona poprostu pojawia się bardzo późno.

dzierzans
09-11-05, 09:13
ok to sprobuje tak jak mowisz

StefanS
09-11-05, 10:34
Ja tak probowalem wyjezdzic i mi sie nie zapalila mimo ze zaroweczka dziala. (a zatankowalem pozniej 53,5 litra wiec zostalo okolo 1,5 litra)

Cairo
09-11-05, 10:54
Ja tak probowalem wyjezdzic i mi sie nie zapalila mimo ze zaroweczka dziala. (a zatankowalem pozniej 53,5 litra wiec zostalo okolo 1,5 litra)
Nie wiem jak to dokładnie jest, ale słyszałem kiefyś że są w bakach jakieś banki powietrza i czasem można zatankować więcej niż pojemność zbiornika. Ja zatankowałem do Forda Mondeo 71l (pojemność zbiornika 61l!!).

ANTEK
09-11-05, 12:21
Nie wiem jak to dokładnie jest, ale słyszałem kiefyś że są w bakach jakieś banki powietrza i czasem można zatankować więcej niż pojemność zbiornika. Ja zatankowałem do Forda Mondeo 71l (pojemność zbiornika 61l!!).

ja bym zmienił stacje benzynowa na Twoim miejscu.... ładnie tam w ciula na dystrybutorach walili :D

kenny
09-11-05, 12:26

ja bym zmienił stacje benzynowa na Twoim miejscu.... ładnie tam w ciula na dystrybutorach walili :D

Bańkę to masz w butli z gazem. W zbiornikach paliwa lejesz ile masz pojemności + to co pod korek

redrac
09-11-05, 15:48
Dobre dobre z tymi 71litrami :) ale kazdy moze sobie tlumaczyc jak chce :) co do kontrolki to normalne ze na poczatku swieci gasnie siweci gasnie bo jest blisko rezerwy i np przy gwaltownym wcisnieciu zapal sie potem np gasnie..ale gdy dochodzi do pewnego poziomu to juz sie pali na stale :) hehe wiem dokladnie bo nigdy nie tankuje za wiecej niz 50zl :P

Cairo
09-11-05, 16:49
Tankowałem na Shellu i tam nie oszukują bo to sprawdzona przeze mnie stacja. No chyba że to był jakiś odosobniony przypadek.

Dzida
09-11-05, 17:30
Tankowałem na Shellu i tam nie oszukują

Wszędzie oszukują, na mniejszą, czy większą skale, ale oszukują...

redrac
09-11-05, 20:42
No tak ale nie zdazylo mi sie w calej karierze na shellu zatankowac np benzyn yz woda czy innych eksperymentow pozatym watpie ze na shellu wyjdzie przeklamanie o 10 Litrow.. a na orlenie roznie walki widzialem juz..Dzida co tak bronisz innych stavji :> masz cos wspolnego z PKN ORLEN :> :P

Dzida
09-11-05, 21:59
No tak ale nie zdazylo mi sie w calej karierze na shellu zatankowac np benzyn yz woda czy innych eksperymentow pozatym watpie ze na shellu wyjdzie przeklamanie o 10 Litrow.. a na orlenie roznie walki widzialem juz..Dzida co tak bronisz innych stavji :> masz cos wspolnego z PKN ORLEN :> :P

Nie mam wspólnego nic z nikim... :P

Leje tam, gdzie jest DOBRE, niekoniecznie najtańsze paliwo. Często leje na petrolocie (obok Okęcia, dla stałych klientów 7gr zniżki na litrze, paliwko bez zarzutu), niedawno, obok chawiry (na puławskiej) otworzyli mi Shella, tam też zalałem (4,20/l) i też lata, chyba się zaczynam przekonywać do niego, bo stacja nówka, obsługa ok i ceny trzymaja małe, tam też (od wczoraj) leję LPG :)

Po prostu kiedys na trasie na shellu zalałem 20 litrów i daleko nie zajechałem...

barti
29-04-06, 17:58
W temacie kontroli rezerwy
Mam na desce kontroke ale u mnie sie nie swieci
Wyjezdzilem prawie cale paliwo i nawet nie mrygnela
No cóż bede zmuszony jezdzic na kilometry :grin:
A tak z ciekawosci, posiadaczy Hond z silnikiem D15Z6 ile robicie kilometrów na pełnym baku paliwa, powiedzmy jazda miejska, bez katowania :smile:

Dzida
29-04-06, 18:11
Musisz dopiero wyjeździć całość, do zera, aż strzałeczka Ci się oprze i wtedy po jakimś czasie powinna się zaświecić rezerwa :)

barti
29-04-06, 18:31
Chyba zle napisałem, z tego co wiem to mam bank o pojemności 45 litrów
Chialem wyjezdzic caly bak, juz nawet jezdziłem z karnisterkiem pelnym benzyny :grin:
Hania juz zaczynala miec problemy z zapalaniem, wkoncu zdecydowalem sie zajechac na stacje. Zatankowalem do pelna i weszło 43 litry, tak wiec raczej rezerw sie nie zapala przy litrze paliwa.
Tak wiec, albo mam cos nie tak albo potwierdza się teze że niektóre Hanie maja rezerwe, a niektóre nie :P

tomek19pl
01-05-06, 15:49
czy wskazówka do stanu paliwa w zbiorniku powinna obnizac do konca jak wyłacze samochód bo cały czas jest na poziomie. oraz wskazówka od temperatury cos nie działa ??

ToNZi
03-05-06, 02:07
czy wskazówka do stanu paliwa w zbiorniku powinna obnizac do konca jak wyłacze samochód bo cały czas jest na poziomie.
ten typ tak ma ;) w sumie chyba wszystkie japońce tak mają (na pewno tez toyota).

co do temp to nie wiem ;)

tomborek
06-05-06, 00:28
Musisz dopiero wyjeździć całość, do zera, aż strzałeczka Ci się oprze i wtedy po jakimś czasie powinna się zaświecić rezerwa :)
no patrz pan..
po pierwsze civic to nie lanos (tam jest dokladnie tak jak piszesz)
a po drugie u mnie w MB2 przez pierwsze 3 lata rezerwa zaswiecala sie jakies 3-4mm ponad dolna kreska, przy czym najpierw bardzo powoli rozjasniala sie i wygaszala, zaleznie od bujniecia sie paliwa w baku.. potem ten poziom obnizal sie i obnizal, az do momentu kiedy lampka przestala w ogole dzialac.. ze 2 razy zabraklo mi nawet paliwa, przy czym raz lampka nie zadzialala w ogole a drugim razem zaswiecila ze 3 km przed zdechnieciem.. w tej chwili norma jest to ze jezdze tylko na wskazowke.. dopoki nie spadnie ponizej dolnej kreski na wiecej niz 2mm, to mam jeszcze czas na szukanie stacji 8)
aha.. zarowka na 100% sprawna :mrgreen:

czy wskazówka do stanu paliwa w zbiorniku powinna obnizac do konca jak wyłacze samochód bo cały czas jest na poziomie.
ten typ tak ma ;) w sumie chyba wszystkie japońce tak mają (na pewno tez toyota).

co do temp to nie wiem ;)
tak miala VI gen.. jak starsze oraz VIII to nie wiem... w VIIgen i Accordzie wskazowka od wachy spada na zero w momencie wylaczenia zaplonu

kamil_szewczyk
20-05-06, 21:24
witajcie
tak jest jak pisze tomborek. w moim civicu 1.4 5D 96r tzw.wersja angielska MA87....ja mam ją od nowości wyjeżdzałem z salonu.i jeśli chodzi o rezerwe to jest tak jak pisze tomborek kiedy wskazówka jest dokładnie na dolnej kresce gdzie jest 0 zaczyna rzażyć delikatnie kontrolka rezerwy ona może wcześniej na zakrętach sie już zapalać normalne. z tego co wiem ja jeśli mam wskazówke na 0 przejade około do 100km w tym czasie spalania benzynki kontrolka rezerwy rzaży sie coraz mocniej jak już paliwka braknie to kontrolka rezerwy może służyć do podświetlania wnętrza naszej hondy :D .tyle co do świecenia rezerwy.teraz awaryjność rezerwy. w mojej hondzie kontrolka paliła sie około nie pamiętam 5lat było super ale przestała póżniej zapalała sie od czasu do czasu nawet w zeszłym roku zaświeciła ale już sie przyzwyczaiłem ze jej nie mam.pytałem w serwisie ale zaczeli ściemniać bo sami nie wiedzą co tak naprawde powoduje jej nieświecenie mnie sie wydaje ze jest to usterka w instalacji.to tyle co mam do powiedzenia.ale jeśli ktoś wie gdzie szukać tej usterki i co powoduje jej nieświecenie chętnie wysłucham rady.
pozdrawiam wszystkich ślepych rezerwistów :grin:

s3kawek
22-05-06, 15:17
Jeśli masz 6 generacje , to to ,że kontrolka rezerwy sie zapalna na około minute i póżniej gaśnie i tak po jakimś czasie sie znowu zapala, to jest to normalny objaw. Po prostu w 6gen zrobili tak , że jak jest już rezerwa to lampka sie zapala tylko na jakiś okres czasu . To tak jak by ci przypominała co jakiś czas , że jezdzisz już na rezerwie.

Miałem już dwa civici 6 gen. i w obu było tak samo , czyli identycznie jak ty opisujesz . Nigdy sie nie świeciła cały czas.

No nie wiem. Ja mam tak ze zapala sie i gasnie ale po pewnym czasie zapala sie na stale.

dejvt
22-05-06, 16:06
a u mnie nie nie ma w ogole kontrolki i tez jest dobrze :D

marcinEZG
22-05-06, 16:43
ja tez nie placze z powodu braku lampki rezerwy,znamy sie z moja Hania na tyle ze wiem kiedy trzeba dac jej pic heh:)

Cheeroki
11-10-06, 00:00
wracając do tematu jesli juz ktos nie ma tak owej kontrolki to czy probowal wymodzic cos na wlasna reke? bo nie wydaje mi sie zeby honda robila inna instalacje i pompe dla wersji bez rezerwy wiec byc moze wystarczy tylko cos podlaczyc? pzdr

LIO
11-10-06, 15:33
instalacja jest ta sama, ale pompki z plywakiem nie masz

K@p3K
12-10-06, 20:45
czy w cvicach z 94 i 95 roku sa kontrolki konczenia sie paliwa?????...bo jakos mi si ejeszcze nie zaswiecila to moz enie ma???

LIO
12-10-06, 21:11
w tym temacie padla juz odpowiedz
malo tego, uzywajac opcji szukaj takze dowiesz sie jak to jest z ta kontrolka

BartGT
13-10-06, 01:04
czy w cvicach z 94 i 95 roku sa kontrolki konczenia sie paliwa?????...bo jakos mi si ejeszcze nie zaswiecila to moz enie ma???

Czasami byly, generalnie za doplata byl taki bajer :mrgreen: :mrgreen: podobno za duzo ważyl taki diwajs. Jak Ci sie jeszcze nie zaświecila to pewnie nie masz, nie martw sie u mnie w cupecie tez nie ma :D

grzechu.sz
12-07-07, 21:23
Sorki za odkopywanie starych śmieci, ale zaniechałem zakładania nowego wątku i postanowiłem tutaj spytać. Kiedy w V genie kończy się paliwo wg wskaźnika? Mam go od niedawna i jeszcze mi nie brakło wachy i chciałbym tego uniknąć. Ale odczyt ze wskaźnika na zegarach jest strasznie mylący. Wskazówka jest taka szeroka że zajmuje całe czerwone pole a ja wtedy wpadam w panikę i zaczynam nerwowo szukać stacji :) Jak jest zero to wskaźnik schodzi poniżej czerwonego pola? Wiem, że trochę zamotałem, ale będę wdzięczny za sugestie bo nie mogę jej wyczuć.

Murson
12-07-07, 22:04
wiecie moze czy w hondzie civic D13B2 z 95r. jest kontrolka rezerwy? bo ja juz sam nie wiem strzałka mi opadła na czerwone pole i jezdzilem tak z 50km i w koncu juz zatankowalem bo nie chcialem ryzykowac tego ze mi zabraknie gdzies benzyny ale chyba wezme baniak i bede wozil z soba zeby sprawdzic jak to jest ale moze ktos wie???

Skoti
13-07-07, 15:42
W D13B2 nie ma kontrolki rezerwy. U góry jest opcja szukaj. troche cierpliwości i wszystko znajdziesz

djboss666
14-07-07, 15:22
Ja mam Hondę V gen silnik d15b2 i już 2 razy zabrakło mi benzyny. Koniec benzyny jest jakieś 2 - 1,5 mm pod czerwoną kreską przynajmniej u mnie tak jest. Bardzo łatwo jest sprawdzić czy mamy już mało benzyny wystarczy wcisnąć pedał gazu jadąc do końca poczekać aż pojawi się 5 tyś obrotów i jeżeli mocno szarpnie i nie będzie się chciał kręcić dalej to masz do dyspozycji jakieś 2 kilometry benzyny do szukania stacji benzynowej na niskich obrotach.

Pozdrawiam

DJBOSS666

marcii1
04-02-08, 00:31
a czy w sedanie V gen 1,5 rok 1992 jest kontrolka rezerwy?? bo jezdze i jezdze.. juz ponad 430 km mi stuklo.. i nic sie nie pali.. a wskazowka juz jest na czerwonej kresce...

shantillas
04-02-08, 00:51
Nie ma żadnej kontrolki, ta występowała w mocniejszych wersjach tj VTi, Sir...

Zresztą szukajka nie gryzie, wysil się troszkę a znajdziesz odp. na każde nurtujące Cię pytanie.

Lcfr
04-02-08, 18:43
a czy w sedanie V gen 1,5 rok 1992 jest kontrolka rezerwy?? bo jezdze i jezdze.. juz ponad 430 km mi stuklo.. i nic sie nie pali.. a wskazowka juz jest na czerwonej kresce...
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=41655