Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Civic VII Coupe - przegrzewanie układu

Mrufkozjet
09-07-16, 13:03
Na wstępie chciałbym jako nowy użytkownik przywita wszystkich innych, zatem - Witam.
Kupiłem Honde Civic VII Coupe 125km 2001r. Pierwszy problem jaki mi się pojawił z którym w innych autach nigdy się nie spotkałem to przegrzewanie układu. Generalnie sprawa wygląda w taki sposób, że samochód podczas jazdy, tj. na obrotach 2000-3000 ładnie wszystko wychładza, a temperaturę utrzymuje w normie, jednak w momencie kiedy staje na światłach, czy ogólnie się zatrzymuje, a obroty spadają gdzieś do poziomu 1000 temperatura zaczyna nagle drastycznie rosnąć aż osiąga górne granice zegara. Dodam, że podczas postoju, gdy temperatura zaczyna rosnąć, dodając gazu na biegu jałowym i wkręcając silnik na obroty 2000-3000 przyrost temperatury ustaje, i po chwili zaczyna spadać.
Jeszcze nic przy tym nie grzebałem, a zanim się za to zabiorę piszę o jakąkolwiek poradę. Ja sam myślę w kierunku małej ilości chłodziwa lub zapowietrzenie układu, może ktoś mnie na coś konkretniejszego nakieruje.

DRIVERRS
09-07-16, 16:05
Sprawdź termostat :)

kobert
09-07-16, 20:15
za nim termostat to sprawdz czy masz plyn:)

Mrufkozjet
10-07-16, 01:30
Płyn sprawdzony jest na pewno, co prawda na moje oko można by go nieco dolać. Wiem, że to pójście na łatwiznę, ale termostat pewnie zamówię najszybciej jak to możliwe i zapobiegawczo wymienię.

i goon
11-07-16, 08:50
Cześć

Zanim kupisz termostat to sprawdź stary. Chyba, że chcesz być pewny tego termostatu.
Następnie odpowietrzenie układu chłodzenia. I tak przy okazji zastanawia mnie czy uruchamia
ci się wentylator chłodnicy? Powinien się włączyć jeżeli czujnik temperatury jest sprawny.

Mrufkozjet
12-07-16, 23:31
Cześć

Zanim kupisz termostat to sprawdź stary. Chyba, że chcesz być pewny tego termostatu.
Następnie odpowietrzenie układu chłodzenia. I tak przy okazji zastanawia mnie czy uruchamia
ci się wentylator chłodnicy? Powinien się włączyć jeżeli czujnik temperatury jest sprawny.

Już wymieniłem termostat. Tak jak mnie nakierowano powyżej, po zmianie termostatu temperatura trzyma się już wzorowo. Wentylatory się uruchamiały i chłodziły. Dobrze wiedzieć, że uruchamiające się wentylatory są oznaką poprawnie działającego czujnika temperatury.
Dziękuje wszystkim za pomoc ;)