Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Poradnik obsługi i naprawy - HONDA CIVIC VII

billykid90
08-07-16, 00:11
Wiem że dość często pojawiają się zapytania o treści: "A jak wykręcić to...? A jak wymontować tamto...? Gdzie się znajduje to coś...?" i jeżeli na forum są ludzie którzy wolą sami we własnym garażu podłubać przy samochodzie i nic przy tym nie spieprzyć, polecam siebie i służę pomocą :-) Posiadam książkę "Poradnik obsługi i naprawy - HONDA CIVIC VII" wydawnictwa WKŁ
http://www.wkl.com.pl/honda-civic-modele-2001-2005,1,1,1288?
która jest nieoceniona przy praktycznie każdej robótce. Nie starczyłoby mi życia żeby całą zeskanować i wrzucić na serwer ale jeżeli ktoś będzie chciał konkretny dział to wrzucę na skaner albo zrobię zdjęcia konkretnych stron i udostępnię.
Sam z jej pomocą zrobiłem np. podświetlenie pokręteł deski, wymianę płynów "ustrojowych", czyszczenie przepustnicy, wymontowanie kompresora klimy itp.

Pozdrawiam i polecam się na przyszłość!

Mierzej
08-07-16, 07:30
Cześć!

Zastanawiam się nad podłączeniem modułu do świateł dziennych.

Czy mógłbyś wrzucić schemat podłączenia włącznika świateł (przy kierownicy)
albo schemat od puszek z bezpiecznikami?

billykid90
08-07-16, 09:11
Jasne, w niedziele wrzucę bo książka powędrowała na kilka dni do piotr1985 :D

The_Game
10-07-16, 23:03
billykid90, mam problem z przyciskiem przy zegarach. Baaardzo rzadko załapuje mimo wyczuwalnego "pyknięcia". Jest coś na ten temat, może jakaś porada co do wymiany czy cokolwiek innego? Ogólnie dostęp do samego przycisku jest bardzo trudny ze względu niemożność demontażu zegarów. Wylutować się go da ale nowy wlutować.. trzeba mieć palce niemowlaka chyba... Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki ;).

billykid90
11-07-16, 10:14
Cześć!

Zastanawiam się nad podłączeniem modułu do świateł dziennych.

Czy mógłbyś wrzucić schemat podłączenia włącznika świateł (przy kierownicy)
albo schemat od puszek z bezpiecznikami?

Podaj kontakt na PW bo jeszcze nie mogę wstawiać załączników, skany czekają :D

billykid90, mam problem z przyciskiem przy zegarach. Baaardzo rzadko załapuje mimo wyczuwalnego "pyknięcia". Jest coś na ten temat, może jakaś porada co do wymiany czy cokolwiek innego? Ogólnie dostęp do samego przycisku jest bardzo trudny ze względu niemożność demontażu zegarów. Wylutować się go da ale nowy wlutować.. trzeba mieć palce niemowlaka chyba... Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki ;).

Już znalazłem odpowiedź w książce, nieprawdą jest że nie można zdemontować zegarów, demontuje się je całkiem prosto :D Podaj maila na PW i Ci wyślę bo w dalszym ciągu nie mam jeszcze prawa wstawiania zdjęć w posty :/

Poszło na maila.

billykid90
11-07-16, 15:50
Aktualizacja:
Schematy i zdjęcia poszły na maila, pozdrawiam.

Mierzej
11-07-16, 18:54
Dzięki wielkie!

p.maiki
11-08-16, 12:51
Witam,

Czy mogę poprosić o przesłanie :

HONDA CIVIC. UKŁADY KONTROLI EMISJI SPALIN
4. Reaktor katalityczny - wiadomości ogólne i środki ostrożności 190
5. Reaktor katalityczny - wymontowanie i zamontowanie 191
6. Sondy lambda (czujniki tlenu) - sprawdzanie i wymiana 191

p.maiki{małpa}wp.pl

billykid90
13-08-16, 10:45
Jasne że tak, za 10 min. wejdź na maila, pozdrawiam

bunkerites
17-08-16, 20:33
Możesz wrzucić mi na email jak zdemontować deske rozdzielczą ?

Mierzej
18-08-16, 07:52
@up
akurat to nie znika z neta i jest chyba wszędzie. Dodatkowo uważam, że turtoriale z forum będą lepsze niż schemat z książki ;)

Miracoli
25-08-16, 20:44
Po zakupie EP1, pierwsze co, to kupiłem ten poradnik :) jest w nim masa informacji i porad. Nie mam doswiadczenia z mechanika samochodowa i zamiast jezdzic z jakimis *******ami do warsztatu, w miare mozliwości naprawim sam. Dzieki tej ksiazce zaoszczedziłem juz ładnych kilka stówek. Polecem

Drabi
20-12-17, 20:22
Jeśli jest ktoś zainteresowany papierową książką to mam na zbyciu, bo mi się od roku nie przydała. Odsprzedam nieużywany oryginał za 50 pln + przesyłka (kupiłam za 90). Ktokolwiek zainteresowany info na priv.

maciooZD
21-12-17, 07:31
możesz podesłać mi jakieś foto tej książki??

Jeśli jest ktoś zainteresowany papierową książką to mam na zbyciu, bo mi się od roku nie przydała. Odsprzedam nieużywany oryginał za 50 pln + przesyłka (kupiłam za 90). Ktokolwiek zainteresowany info na priv.

Maksuww
12-01-18, 16:20
Witam na gwałt są mi potrzebne momenty dokręcań śrub miski olejowej do silnika 1.4 16v 90km. Czy mogę liczyć na pomoc? Z góry dziękuje.

kogut96
12-01-18, 22:05
Witam na gwałt są mi potrzebne momenty dokręcań śrub miski olejowej do silnika 1.4 16v 90km. Czy mogę liczyć na pomoc? Z góry dziękuje.

podpinam się pod pytanie, dokładnie mam ten sam problem.
Proszę o pomoc kolegów:)

bombel
13-01-18, 13:48
12Nm
https://zapodaj.net/6db75a27f401f.jpg.html

kogut96
17-01-18, 22:16
Mam pytanie bo od kilku dni nie da się ruszyć na samym sprzęgle moim civic vii ep1 1.4 2001. Objaw to to że silnik strasznie szarpie na samym sprzęgle i tu powstaje pytanie czy ktoś coś takiego już miał z was? Jeśli tak to co to było? Osobiście podejrzewam któraś z poduszek, ale nie mogę dojść która to może być. Proszę o pomoc.