Zobacz pełną wersję : Jaki olej do nowego Civica ?
Witam, niedawno stalem sie posiadaczem nowego Civica 2005r sedan 1,6l. Mam odnosnie tego pytanie.
Honda zaleca olej: HONDA GENUINE OIL (przynajmniej tak pisze w ksiazce serwisowej) Moje pytanie brzmi jaki jest do tego zamiennik ? Czy musze jechac na serwis i kupic u nich taki olej czy moge zastapic go innym ? Jezeli tak to jakim ?
Z gory dzieki za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Mosiu
chyba skoro masz nowego civa to masz na niego gwarancje i wszystki przeglady musisz u nich robic
tak bynajmniej mi sie wydaje :?
Zgadza sie, jest na gwarancji ale nie chce jezdzic za kazdym razem do serwisu zeby dolac olej. Dodatkowo mam mozliwosc zalatwienia taniej oleju ale niestety nie tego co zaleca Honda, dlatego pytam o zamiennik ;)
jak to dolewac :?: :shock: nowa fura i juz ci bierze olej
moja jest 6 letnia i bierze 0,5 na 10000tys
Jeszcze nie bierze ale w salonie powiedzili ze jest mozliwe ze na poczatku bedzie troche brala, dlatego chce sie ubezpieczyc i miec cos na dolewke jak trzeba bedzie. Narazie ma 1100 km i nic sie nie dzieje ale nie wiem jak bedzie pozniej dlatego juz pytam zapobiegawczo.
wpisałem w google ( to taka magiczna przeszukiwarka) HONDA GENUINE OIL i znalazłem kilka tematów, a w nich odpowiedz
genuine Honda 5W-20 or 5W-30 motor oil
Spytajcie użytkowników ile biorą nowe Type-R'y :grin: Z tego co ja wiem Honda leje Mobila w serwisach. Do nowej fury syntetyk, np ten 5W-30.
Czlowieku kupiles nowke auto i juz chcesz oszczedzac na oleju :shock: Zmien sobie ten mineralny co masz w tej chwili zalany przy przebiegu 15000 (nie musisz sie bac u mnie przy tym przebiegu spalilo go 0,5l) i zalej shell racing 10w60 (przynajmniej bedzie ci ciszej i rowniej pracowal)
Tu nie chodzi o oszczednosci sama w sobie tylko nie chce po kazda *******e jezdzic do serwisu. A jak moge miec cos taniej to po co mam przeplacac, skoro bedzie dzialalo tak samo dobrze ?
Napisze inaczej to ile spali ci auto oleju zalezy tylko i wylacznie od stylu twojej jazdy. Mozesz zrobic tak ze jak juz poziom oleju bedzie sie zblizaj na podzialce do min do poprostu zmien olej na docelowy. Aha i nie sugeruj sie tymi wymianami oleju co 20 000 tys bo sa one mocno przesadzone, lepiej wymieniac co 10 000 i miec spokoj.
Wiem, tymi wymianami co 20k sie nie sugeruje. Czyli narazie nie dolewac nic, a pozniej juz zmienic na jakis 10w60 i miec spokoj ?
Trochę nie rozumiem temata. Masz nową Hondzinę z 3-letnią gwarancją, a więc wymiany oleju będziesz - jak mniemam - robił w autoryzowanym serwisie przy przeglądach przy zalecanych przebiegach, co by nie stracić gwarancji. Spróbuj się dowiedzieć o:
- parametry oleju, który tam stosują
- cenę 1 litra takiego oleju
- cenę rynkową markowego (mobil, shell itp) oleju o tych samych parametrach - czyli pewnie 5W30 z ceną do 30 pln.
I kup litrową butelkę oryginału, a jeśli jest diabelsko drogi, to zamiennika. Jak do 4.5-litrowego zbiornika dolejesz przez 10000 0.5l oleju innej marki, to i tak żaden serwis nie będzie w stanie tego sprawdzić (w hipotetycznej sytuacji, jeśli będą ci chcieli zabrać za coś tam gwarancję). W ogóle wg mnie ostrzeżenie, że może brać olej, to jest tylko tak dla świętego spokoju, żebyś czasem obejrzał bagnet. Mi nowy Ciff nigdy nie brał oleju, to samo mam teraz w B16A2 (silnik stary, ale po remoncie w zeszłym roku).
Pozdrawiam
noniestety nowe auta maja tendencje do zzerania oleju. daleko nie szukajac, nowa vecra/signum w dieslu ma w książce ze do pierwszej wymiany (po 30000km) może wciągnąć do 2 litrów oleju. pomijam już sprawe że technologicznie zapisuja ze spalanie do 1l/1000km to niejako norma i nie można sie awanturować o naprawę gwarancyjna. rżną klienta jak tylko chcą...
Co to za olej co wytrzymuje 30tys km pałowania?!? Mój po 6k jest już czarny, przepalony i silnik wziąga go dużo więcej niż jak jest świeży. NIe ma bata żeby olej po 20 tys miał te same właściwości co po 2, to jest jakieś chujograjstwo ze strony serwisów...
Ok postaram sie jeszcze raz wyjasnic problem.
Odbierajac auto z Pan z salonu zasugerowal ze przez okes docierania auto moze brac troche oleju. Przyjelem to za norme (nie mialem nigd nowego auta) dlatego skierowalem sie z pomoca do Was jaki olej dolewac. Domyslam sie ze olej ktory proponuje Honda bedzie drozszy od zamiennika, wiec zapytalem tego samego milego Pana z salonu jaki jest zamiennik tego oleju i czy przy pierwszej zmianie moge zaczac stosowac inny olej (nie Hondy) Pan odpowiedzial ze oni polecaja wlasnie ten oryginal. Kiedy zapytalem czy musze jezdzic na tym oleju caly czas, odpowiedz padla ze "byloby dobrze gdyby Pan na tym oleju jezdzil" wiec na chwile obecna nie drazylem tematu, ale widze ze bede musial sie przejechac do tego samego milego Pana z salonu i zapytac bardziej stanowczo jaki moge wlewac olej.
Mam nadzieje ze troche bardziej przyblizylem temat.
Pozdrawiam
Mosiu
Najpierw spytaj ile kosztuje ten "genuine", może w ogóle nie ma o czym dyskutować. :-)
Zapytac, zapytam bo to nic mnie nie kosztuje ale domyslam sie ze tani to on nie bedzie ;)
robi sie oleje 'długodystansowe', ktore faktycznie mogą mieć wydłużone odstępy między wymianami. tak czy inaczej użytkownika psim obowiązkiem jest zerkanie raz na jakis czas pod maske, zeby zobaczyc czy olej w silniku jeszcze jest czy tez nie.
a wracajac jaki lać olej: taki, ktory spelnia parametry okreslone w książce użytkowania. nowoczesne oleje syntetyczne posiadające takie same parametry przy dolewkach mogą byc raczej mieszane markami. do pierwszej wymiany, dokup literka tego oryginała, a potem przyjeżdżaj z własnym. ważne żeby serwis ten olej wlewał. i zerkaj im na ręce, bo pospolite jest chowanie pod ladę i lanie byleczego z beczki...
kamil_szewczyk
09-04-06, 23:17
ja jeżdze na shell helix ultra 5W40 ful syntetik z tego co sie orientuje w serwisach na pomorzu hondy jezdzą na shellu. mam224500km i nie dolewam od zmiany do zniany max 15000 km mam ją od nowości więc to też ten olej mi sie sprawdził