Zobacz pełną wersję : h22 c5g wspomaganie jęczy
Witam, mam problem z wspomaganiem, otóż:
Wspomaganie działa normalnie, lecz pompa zaczęła cholernie jęczeć. Wymieniłem już 3 pompy i za każdym razem jest to samo.. Przewody również wymieniłem na takie, aby żaden nie był w żadnym stopniu zagięty, przy wymianie pompy zmieniłem także płyn wspomagania (zalany nowy). Strasznie mnie irytuje ten problem, bo auto przy mocniejszym skręcie na postoju potrafi zgasnąć oraz jęczy jakby pakowało ją stado murzynów..
http://vignette2.wikia.nocookie.net/bow/images/8/8f/Murzyn.png/revision/latest?cb=20151223122137&path-prefix=pl
Jak myślicie, co może być tego przyczyną ?
Pompa wspomagania
Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka
Próbowałeś regenerować pompę? Ja w swoim civicu zregenerowałem tzn wymieniłem wszystkie gumowe elementy, łożysko wyczyściłem ją całą, umyłem w benzynie ekstrakcyjnej i pomogło.
zmieniałem pompę, to już jest 3cia.
kręcenie kierownicą z otwartym korkiem oraz odpalonym silnikiem nie pomogło...
Płyn się nie pieni w zbiorniczku? Bo jęki mogą też być spowodowane zasysaniem powietrza, choć nie wiem jak by się do tego miało gaśnięcie.
Tak, po odpaleniu płyn się zaczyna pienić "bulgotać" .
to masz gdzies nieszczelnosc, lub jesli mowisz o h22a w civicu to zagiety przewod pompa-zbiorniczek tez bedzie dawal taki objaw.
innej opcji nie ma,
masz podlaczone pod wspomaganie diwajs od skrzyni biegow ktory w prelude mial za zadanie zmniejszac sile wspomagania wraz ze wzrostem predkosci??
Wspomaganie normalnie chodziło przez rok. Ostatnio spadł pasek i od tamtego momentu zaczelo sie walic.
Przewod nie jest zagiety - wymienialem.
Załóż profilaktycznie na wąż po stronie niskiego ciśnienia metalowe opaski (cybanty czy jakoś?), zamiast tych fabrycznych sprężystych.
wszędzie gdzie możliwe są już opaski :D
Zmienił w pierwszym poście :)
Tak, płyn od razu po zmianie pompy został zmieniony na nowy
Widze, ze nie tylko ja nie mam na to pomyslu :/
Ja mam pomysł, wywal wspomaganie ;)
Ja w H22a8 w EJ2 nie mam i sobie chwalę ;)
https://s31.postimg.org/3vqn3e4qz/332566043_1_1000x700_slupek_goly_h22a8_u2q7_skrz.j pg
To nie jest rozwiązanie. Bez wspomagania niestety nie mogę jeździć tak jak jezdzę :P
Wymieniony płyn + zmiana oringu przy pomie + zmiana przewody od pompy do zbiorniczka pomógł - pompa nie jęczy i wspomaganie działa! :)
Myślę, że oring przy pompie miał tutaj dużo do gadania :)