PDA

Zobacz pełną wersję : Dymienie po wymianie oleju

zuczek342
05-07-16, 22:03
Witam
Ej6 105KM + sekwencja
Nalatane 230 km
Po wymianie oleju ( Motul Synergie 10 40 ) filtra oleju, uszczelki misy i filtra paliwa DYYYYYMII, ale jak :D
Biały dym, najwięcej po hamowaniu silnikiem i dodaniu gazu, no i na wysokich obr.
Po wykręceniu świec, z jednego gniazda leciał chwile spory dym. Z wydechu dym wali olejowy. W środku też czuć. Czyściłem również kolektor wydechowy, na pewno coś w nim się dopalało chwile. i myślałem że tak ma być.Jednak nie było.
Odkręcając korek oleju nie dymi. bagnet również.

Dodając gazu a nawet trzymając go w jednym miejscu, auto minimalnie poszarpuje.

Jak sprawdzić pierścienie i uszczelniacze ??

Lub co to jest ?

Montując uszczelkę misy jest jakiś kanał który można zatkać ?

Z góry dziękuje za jakąkolwiek pomoc.

Michał102
05-07-16, 22:39
Zaczął dymić zaraz po wymianie oleju?
To świeżo zakupiony samochód?

Jeśli tak, to pewno ktoś Ci wcisnął zalanego motodoktorem szrota. Szykuj się na remont lub swap.

zuczek342
05-07-16, 22:41
Nie nie. Auto w moich rękach od 4 lat

vtec[VIG]
05-07-16, 22:48
Ja bym obstawiał pierścionki chyba że tyle oleju zatankowałes że zaczęło odmą zaciągać do kolektora ssacego

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

zuczek342
05-07-16, 22:50
Nie przelane, wręcz przeciwnie ubywa w tempie błyskawicy

vtec[VIG]
05-07-16, 23:13
To nie da się nic więcej zrobić przy wymianie oleju żeby zaczął go brać na tłoki. Pierscionki proszą o wymianę. Uszczelniacze jak idą to po dłuższym postoju jak ścieknie olej przy odpaleniu wali chmurę po przygazowamiu powinno ustąpić. Ale u Ciebie to nie ma miejsca

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

i goon
05-07-16, 23:49
Wykonać pomiar kompresji na cylindrach i wszystko będzie jasne.

delek
06-07-16, 09:34
Chyba wszystkie 4 cylindry by na pstryknięcie nie padły. Wykręć i obejrzyj świece, przy takim poborze któraś będzie oblepiona.

zuczek342
06-07-16, 10:22
świece wszystkie lekko mokre od oleju, z tym że z jednego gniazda przez chwile leciał dym o zapachu oleju.

zuczek342
07-07-16, 10:38
Czy jest możliwość ze przez wywianą uszczelke, przez kanał olejowy pobiera aż tak dużo oleju ?? Czy prędzej przez zawory i uszczelniacze? Wychodzi 100ml oleju na jakieś 30 km.

FaziRBK
10-07-16, 21:36
Gdzie kupiłeś olej?

zuczek342
11-07-16, 10:02
Olej kupiony w dobrym sklepie. Chociaż już kilka osób mówiło mi że i oni mogą nie wiedzieć czy to oreginał. Jak po opakowaniu poznać ??

firstborne
11-07-16, 12:59
Różnią się drobnymi detalami opakowania. Czcionka na specyfikacji jest jakby naniesiona 2x, przez co niewyraźna. Najważniejszy zdaje się jest zapach i kolor. W podróbce czuć ropę.

Pamiętajcie, oryginalny motul prawie że pachnie i ma ładny słomkowy kolor, w przypadku 6100 kolor jest zbliżony do ciemnego piwka.

W internetach masz mnóstwo info na ten temat. Znalazłem też wypowiedzi forumowego olejoznawcy Cosmo.

zuczek342
11-07-16, 14:27
Przelać czymkolwiek innym ? dolałem już 1.5 litra z dolewek litrowych, już z innego źródła. Czyli pół objętości wymienione, nie było by jakiegoś efektu ?
Nie mam pomysłu co robić. W środe jestem umówiony na ściągnięcie głowicy bo postawiona diagnoza to pierścienie lub głowica.

delek
11-07-16, 14:44
Tu już żadne przelanie nie pomoże :). Tak jak mówisz, musisz zdjąć głowicę. Tak na marginesie - d16y7 to są chyba silniki fabrycznie obrzucone klątwą o_0, wydaje mi się, że nie ma tygodnia żeby nie było jakiegoś posta "moje y7 to y7 tamto...."

firstborne
11-07-16, 17:53
"moje y7 to y7 tamto...."
Tradycyjnie jak dbasz, tak masz :P. W moim Y7 nie ma i (odpukać) mam nadzieję nie pojawi się żaden problem. Lałem wcześniej też Motula 6100, ale do wcześniejszej Hondy EK3 lałem Liqui Moly - świetnie się sprawował tam ten olej, tutaj jest tak samo. Możliwe, że faktycznie kupiłeś podróbkę i wypłukało Ci to i owo :D.
Jak zakupiłeś w sklepie, masz paragon to skontaktuj się z Motulem i wyślij im ten olej do sprawdzenia, jak się faktycznie okaże, że to podróbka to dalej wiadomo co robić.

i goon
27-07-16, 16:28
Panowie

Pozwólcie, proszę Was o wtrącenie do tematu, a mianowicie zamieszczam link
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?251744-Po-regulacji-zawor%F3w-auto-zacz%EA%B3o-bra%E6-olej

To co łączy oba tematy to olej.
Pozdrawiam