PDA

Zobacz pełną wersję : problem z hamulcami - miękki pedał

HakerPL1
05-07-16, 09:18
witam
mam problem z wpadającym pedałem hamulca w civicu
problem zaczął się po przełożeniu swapu hamulców ze swojego starego civica do nowej budy którą kupiłem, wczoraj po kolejnym dniu walki z tym straciłem cierpliwość.
mam zestaw 262/239 który poprzednio działał na pompie 15/16, hamulec od samego początku po przełożeniu nie działał jak powinien, był miekki, a kolejne odpowietrzania i przepompowanie przez układ dwóch litrów płynu nie poprawiało nic. kupiłem więc pompę calową z preludy i zamontowałem, niestety nic się nie zmieniło.

więc tak w skrócie - została zmieniona sama pompa z 15/16' na 1', serwo zostało z pompy 15/16, hamuje się bez problemu, koła blokuje, tyle że pedał wpada do samej blachy

dodam że mam takie wrażenie jakby przy wciśnięciu hamulca przez pierwsze 3cm zupełnie nic się nie działo, może coś złożyłem nie tak

proszę o pomoc bo naprawdę już mnie dobija to

Falkiew
07-07-16, 07:17
Mam to samo, prawdopodobnie tarcze do wymiany (+ klocki) - sprawdź ich stan, tzn. Grubość.

kamil39
07-07-16, 09:49
Sprawdzie czy odpowietrzniki są w gore(tzn czy nie sa zaciski zamienione stronami), ja kupilem swap hebla w ktorym ktos zle wlozyl zaciski stronami w zwrotnice i nie dokonca byly odpowietrzone zaciski...

HakerPL1
07-07-16, 15:44
tarcze są ok, ale tracze nie mają tu nic do rzeczy, co do odpowietrzników to były i są w dobrej pozycji, dodam że odpowietrzałem go też na odkręconych zaciskach i dalej to samo

cały czas mnie zastanawia luz na pedale, że przez pierwsze 3-4 cm zupełnie nic się nie dzieje, dopiero potem czuje delikatny opór pompy, tak jakby ten trzpień który wychodzi z serwa w stronę pompy był za krótki

edit:
znalazłem problem, teraz wszystko działa jak należy ;)
pomierzyłem pompy i okazało się że 15/16 miało płytszy otwór w tym pręcie co wchodzi w serwo