Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Moja honda nie pali

Fr3sHu
03-07-16, 17:14
Witam!
Mam duży problem, moje auto nie pali, kręci wszystko niby okej, ale nie odpala. Wczoraj było podobnie auto padło na skrzyżowaniu i już nie odpaliło, dopiero po przepchaniu na pobocze ruszyło, a dziś, no cóż, dojechałem, chce wracać, odpaliłem i bum parę sekund po odpaleniu auto padło i tak już zostało, niestety zostałem odholowany do domu. Co może być przyczyną ? Ktoś wie ? Ja myślę że to może coś z pompą paliwa, ale nie znam się na tym więc pytam was o radę.

autentyk
03-07-16, 17:54
Wykręć świece niech ktoś zakręci i sprawdź czy jest iskra jeśli nie ma to cewka lub modol. Auto ma lpg?

Fr3sHu
03-07-16, 18:17
Auto benzyna 1.4 silnik. Sprawdziłem właśnie bezpieczniki, wszystkie są w porządku, potem wyjąłem przekaźnik pompy paliwa i wydaje mi się że jest spalony, śmierdzi strasznie spalenizną

LEMS
03-07-16, 18:43
Przy przekreceniu kluczyka na pozycję zapłonu przekaźnik od pompy powinien cyknac.
Chyba najprościej tak sprawdzić. Ewentualnie podmien na inny sprawny, pasujacy przekaźnik.
Ewidentnie brak paliwa i najrozsadniej zaczac tak jak zaczales.

Fr3sHu
03-07-16, 18:49
Właśnie przekaźnik nie cyka dlatego też pomyślałem że to może jego wina, no i jak wspomniałem strasznie śmierdzi spalenizną. Auto wczoraj było zalewane więc nie ma opcji że brak paliwa. Znajdę w moim aucie podobny przekaźnik który mógłbym wpiąć w miejsce przekaźnika pompy żeby sprawdzić czy to jego wina ?

Fr3sHu
03-07-16, 19:51
Przekaźnik przy przekręceniu kluczka cyknął raz i tak za każdym razem gdy przekręcam kluczyk

rafik54321
03-07-16, 21:21
Chyba nie ma zamiennika tego przekaźnika. Winne mogą być też świece zapłonowe (ja tak miałem, jednego dnia palił normalnie, następnego wcale). Ale skoro zagada choć na moment to nie są świece :P.

Fr3sHu
03-07-16, 23:56
w pierwszej wolnej chwili biorę się za diagnostykę tego problemu, wiem że że bezpieczniki jak i sam przekaźnik są w porządku, teraz biorę się za wymianę filtru paliwa, dzięki czemu przy okazji zobaczę czy pracuje pompa. Możliwe tez że chodzi o same paliwo, bo dwa dni temu lałem paliwo na jakieś lewej stacji, po tym zaczęły się problemy. Ewentualnie nie pomyślałem o tym że mógł paść pływak i pomimo faktu że na liczniku pokazuje mi połowę baku, to moje autko może być puste, o czym w sumie nie pomyślałem wcześniej :)

Fr3sHu
04-07-16, 21:33
Wszystko sprawdzone, filtr paliwa wymieniony, paliwo dolane, pompa nie pompuje. Jak się do niej dostać ? Ewentualnie jak sprawdzić czy pompa dostaje napięcie ?

vtec[VIG]
04-07-16, 22:27
Dostać się pod tylna kanapę jak w większości aut odkręcic władz do baku gdzie znajduje się kostka wpieta do kosza z pompą to na niej będziesz miał +, - i 2 przewody od poziomu

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

bartek_levis
05-07-16, 15:20
;2724981']Dostać się pod tylna kanapę jak w większości aut odkręcic władz do baku gdzie znajduje się kostka wpieta do kosza z pompą to na niej będziesz miał +, - i 2 przewody od poziomu

a widzisz skoro tak piszesz znaczy że nie zaglądałeś, pod włazem w naszych hondach jest tylko czujnik poziomu paliwa a pompa dostępna jest tylko po zdjęciu baku po stronie kierowcy, co do pompy skoro nie pracuje to prawdopodobnie spalił się albo przekaźnik lub moduł (pompy nie pamiętam dokładnie ale miałem zimne luty na płytce w środku i szybko dało się naprawić) albo masz zimne luty na płytce wyciągnij go, jest przy skrzynce bezpieczników po lewej stronie chyba i zajrzyj do środka, jak zimne luty to chwila muzyki i naprawiony a jak się upalił to używkę na pewno łatwo dostać

vtec[VIG]
05-07-16, 20:44
Sorry za wprowadzanie w błąd pompy w civic nie wymieniłem ale podłogę spawałem słaba pamięć moja wina

Fr3sHu
06-07-16, 13:55
a widzisz skoro tak piszesz znaczy że nie zaglądałeś, pod włazem w naszych hondach jest tylko czujnik poziomu paliwa a pompa dostępna jest tylko po zdjęciu baku po stronie kierowcy, co do pompy skoro nie pracuje to prawdopodobnie spalił się albo przekaźnik lub moduł (pompy nie pamiętam dokładnie ale miałem zimne luty na płytce w środku i szybko dało się naprawić) albo masz zimne luty na płytce wyciągnij go, jest przy skrzynce bezpieczników po lewej stronie chyba i zajrzyj do środka, jak zimne luty to chwila muzyki i naprawiony a jak się upalił to używkę na pewno łatwo dostać

Przekaźnik sprawdziłem, bezpieczniki tez sprawdzone, wszystko w porządku, nawet filtr paliwa wymieniłem, dalej nic. Jako że muszę ściągać bak żeby dostać się do pompy paliwa, to muszę oddać auto do mechanika, bo ja nie mam możliwości ściągnięcia baku niestety. Mam tylko nadzieje że nie pociągnie mnie za bardzo po kieszenie ;/

Angielka
06-07-16, 20:05
Rozrusznik jest w dobrym stanie ? Może trzeba rozebrać i przeczyścić szczotki.
Moja hanna zbuntowała się w tym roku po zimie i nagle przestała odpalać. Mechanik "naprawił" rozrusznik i po kłopocie.

autentyk
06-07-16, 21:09
A sprawdzałeś czy jest iskra?

Fr3sHu
07-07-16, 11:52
Iskra jest, rozrusznik działa wszystko smiga, nie podaje paliwa, byłem dziś u mechanika i na dole tragedia, przewody paliwowe nie były od 20 lat wymieniane, są w stanie tragicznym, zapchane strasznie. Więc do wymiany, przewody hamulcowe prawdopodobnie też bo nie ma dostępu do zbiornika paliwa, a z tego co widać też nie były ruszane od 20 lat -,-

bartek_levis
07-07-16, 14:33
to szykuj z 1000 zł na wszystko jak coś pisz PW mam używaną pompę z autka bez LPG nawet z bakiem oddam

autentyk
07-07-16, 18:50
W JHM w Warszawie za wymianę wszystkich 5 przewodów biorą 800 zł na gotowo , ja u siebie sam wymieniałem i wyszło za wszystko ok 350 z płynem i zarabiają do przewodów.

Fr3sHu
10-07-16, 14:27
Mój mechanik powiedział że wyrobi się w 5 stówkach także nie ma tragedii, wymieni mi pompę, przewody hamulcowe i przewody paliwowe

Szczur[R]
11-07-16, 10:47
Mój mechanik powiedział że wyrobi się w 5 stówkach także nie ma tragedii, wymieni mi pompę, przewody hamulcowe i przewody paliwowe

Nie pojął bym się za 500 tego, jest masa pier..lenia, urywają się plastikowe uchwyty i śruby - trzeba dokupić, dogięcie nowych przewodów na wymiar też chwilę zajmuje.
W tej cenie pewnie Ci na gumowych wężykach zrobi i pospina trytytkami :) skontroluj to koniecznie przy odbiorze żebyś nie skończył na drzewie :/

autentyk
11-07-16, 15:42
Potwierdzam przedmówce roboty jest opór ja sie bujałem z tym cały dzień mi za materiały wyszło ok 350 zł z czego 50 to zgrabiarka wiec koło 300 sama miedz i to na wymiar wszystko . Wiec za 200 plnów to w życiu bym sie nie podjął takiej roboty.

Fr3sHu
12-07-16, 15:24
No zobaczę jak mi to zrobi, może po prostu jest tani, znajomi nie narzekali na niego, także jestem dobrej myśli. Z minusów to zapowiedział mi że zejdzie mu okołu 2 tygodni, no ale cóż, na szczęście nie potrzebuje auta teraz

rafik54321
13-07-16, 08:47
No zobaczę jak mi to zrobi, może po prostu jest tani, znajomi nie narzekali na niego, także jestem dobrej myśli. Z minusów to zapowiedział mi że zejdzie mu okołu 2 tygodni, no ale cóż, na szczęście nie potrzebuje auta teraz

Może dlatego tanio bo długo i będzie to robił w przerwach między innymi autami :)

Fr3sHu
13-07-16, 21:03
No szczerze mówiąc liczę na to :D Nasłuchałem się właśnie opinii o nim i dowiedziałem się właśnie że nikt w sumie nie narzekał na niego, bo tanio i dobrze wykonuje swoją robotę, tyle że długo