Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Civic v 94 1.3 nie chodzi na benzynie

henq_zb
28-06-16, 15:14
Koledzy kilka dni temu grzebałem przy pływaku bo mi przestało pokazywać ile mam paliwa na zegarach, od tamtej pory hania nie chce jeździć na benzynie :(
poczytałem na forum i wyszło że to przekaźnik paliwa, jeden macher też mówi że to 100% przekaźnik paliwa zimne luty. Rozebrałem więc plastik pod kierownicą i szukałem tego przekaźnika, ale nie ma :)
nie wiem może źle patrzę gdzie jest ten przekaźnik?

delek
28-06-16, 15:26
D13B2??? W nim nie ma przekaźnika - pompa jest napędzana mechanicznie.

henq_zb
28-06-16, 15:30
D13B2???
Tak.

W nim nie ma przekaźnika - pompa jest napędzana mechanicznie.
No i wszystko jasne.
To teraz pytanie czemu nie chce działać na benzynie :)

delek
28-06-16, 16:36
Jeśli nie ruszałeś wężyków przy zbiorniku paliwa, to może to tylko przypadek, że przestało działać po majstrowaniu przy pływaku. Pompa jest pod maską, bierze napęd od krzywki na wałku rozrządu. Odłącz przewód wyjściowy i niech ktoś zakręci, to zobaczysz czy to pompa nie pompuje, czy coś z gaźnikiem. Bo iskra rozumiem, że jest.

henq_zb
28-06-16, 16:42
Jeśli nie ruszałeś wężyków przy zbiorniku paliwa, to może to tylko przypadek, że przestało działać po majstrowaniu przy pływaku. Pompa jest pod maską, bierze napęd od krzywki na wałku rozrządu. Odłącz przewód wyjściowy i niech ktoś zakręci, to zobaczysz czy to pompa nie pompuje, czy coś z gaźnikiem. Bo iskra rozumiem, że jest.
Iskra jest na gazie jeździ idealnie, jak przełączam na benzynę to auto gaśnie tak jak by benzyna nie dochodziła do gaźnika. Kiedyś już tak się działo raz ale poruszałem bezpiecznikiem od kierunkowskazów i wszystko wróciło do normy i działała na gazie i po przełączeniu jeździła na benzynie, teraz niestety benzyna nie dochodzi do gaźnika.

delek
28-06-16, 17:09
Zimny silnik (po nocy) na benzynie odpala?

henq_zb
28-06-16, 17:41
a tego nie sprawdzałem jeszcze zawsze odpalam na gazie :) napisze jutro po porannym rozruchu.
jeżeli pytasz kiedy to występuje teraz to na rozgrzanym silniku, jak jeżdżę na gazie i chce przełączyć na benzynę to auto gaśnie, odpalić wtedy też nie idzie.

delek
28-06-16, 17:56
To sprawdź. Jak zimny na benzynie odpali, a po rozgrzaniu zgaśnie, to elektrozaworek paliwa szwankuje.

henq_zb
28-06-16, 20:12
jutro z rana sprawdzę czy w ogóle odpali na benzynie.
A ten elektrozaworek to gdzie go szukać na pompie paliwa gdzieś? masz jakieś foto?

---
no i rano po nocy na zimnym nie odpala na benzynie, czyli co pompa nie podaje paliwa do gaźnika?

paweltdf
29-06-16, 08:20
czyli co pompa nie podaje paliwa do gaźnika?

odepnij od niej przewód paliwowy, zakręć rozrusznikiem i sprawdź.

henq_zb
29-06-16, 09:27
no i cud z głupa przerzuciłem z gazu na benzynę i jedzie na benzynie :) trochę to denerwujące bo jak się kiedyś gaz skończy to nie wiem czy pojadę czy nie na benzynie :)