Zobacz pełną wersję : Civic 6-gen OBD2
Witam wszystkich. Jestem nowy na forum i nurtuje mnie pewne pytanie. Coraz bardziej przymierzam się do zakupu mojego pierwszego auta - Hondy Civic 6-gen. Jestem jednak osobą, która lubi wszystko ulepszać i robić ciekawe a zarazem przydatne gadżety. Niestety wiele moich pomysłów do działania potrzebuje interfejsu OBD2 (np licznik spalania), ale nie mogę znaleźć jednoznacznej informacji czy ta generacja posiada ten interfejs czy nie.
Z góry dziękuję za pomoc ;)
Pozdrawiam ;)
po 99roku miały OBD2a, a do licznika spalania wcale nie potrzebujesz OBD2, ktore służy do odczytywania parametrow i błędów :p
Trochę szkoda bo większość aut na które mnie stać było wyprodukowane przed 99 :/
OBD2 może pomóc mi także przy diagnozie potencjalnych uszkodzeń oraz daje nieco większy wgląd na stan silnika przy zakupie auta tym bardziej, że mam kolegów mechaników, którzy znają się na diagnostyce przez OBD2. A co do do licznika spalania to w jaki sposób mogę go zrobić? Zaciekawiłeś mnie szczerze mówiąc :P
W Hondzie Civic 6 generacji do 98r było OBD2A a od 99r OBD2B
OBD2 może pomóc mi także przy diagnozie potencjalnych uszkodzeń oraz daje nieco większy wgląd na stan silnika przy zakupie auta tym bardziej, że mam kolegów mechaników, którzy znają się na diagnostyce przez OBD2. A co do do licznika spalania to w jaki sposób mogę go zrobić? Zaciekawiłeś mnie szczerze mówiąc
diagonstykę możesz zrobić na miejscu sam, wystarczy że pojedziesz z dziewczyną albo pożyczysz od niej wsuwkę do włosów, po prawej stronie pod schowkiem pasażera są dwie kostki zwierasz tą dwupinową, i wymruguje Ci kody błędów, które później wyszukujesz w internecie, civic VI to dość prymitywne auto i nie da się sprawdzić wszystkich parametrów, nawet przez Honda Diag System (czy jakoś tak :P) a co do licznika spalania to za ok 79zł kupujesz UKP firmy AVT i montuyjesz, jest na ten temat dość obszerny temat: http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?80579-Komputerek-pok%B3adowy
W Hondzie Civic 6 generacji do 98r było OBD2A a od 99r OBD2B
OBD2B było przed 99 rokiem, ale i tak nie było złącza diagnostycznego :P dopiero po 99r było OBD2A i było złącze za konsolą środkową.