Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Civic 5d D14A2 - Map Sensor

Em Angel
26-06-16, 00:43
Witam,
w mojej Hani wyswietla sie check engine, samodiagnostyka wykazała błąd 3 czujnik bezwzględnego ciśnienia w kolektorze wlotowym lub jego obwód.
Błąd ten wyskoczył mi po tym jak została zespawana rura (odłamała się od łączenia z katalizatorem ze starości) i przy okazji wymieniony został tłumik (bo też już był dziurawy). Na takiej odpadniętej rurze od kata przejechałem kilka km. Przed spawaniem nie miałem żadnych problemów. Natomiast teraz wahają mi się obroty. Na ciepłym silniku obroty wynoszą ok. 1,2tys gdzie zawsze były ok. 800. Check zapala się dopiero jak przekrocze 3tys obrotów, jak jeżdże spokojnie to się nie zapala. Kolejnymi objawami są duszenie się auta, brak mocy, czasami gaśnie przy mocniejszym zahamowaniu lub zatrzymaniu się.

Mam nadzieję, że jesteście mi w stanie pomóc i mam nadzieję, że wystarczy wymiana map sensora, aczkolwiek nie wiem dlaczego miałby się zepsuć skoro w silniku nic nie było ruszane, tylko spawane rury.

Z góry dziękuję za wszystkie komentarze.

dejwid
26-06-16, 10:54
może padł ze starosi, a naprawa tłumika nałożyła się na awarię układu dolotowego, zbieg okoliczności.
Duszenie się auta, brak mocy to może być przepustnica, silniczek krokowy do czyszczenia.
Check wywala jakiś czujnik to może być map sensor może być coś innego ale na pewno związanego z układem dolotowym. Poszukaj w manualu diagnostyki uszkodzonego map sensora, może uda się metodą eliminacji które czujniki działają a który powoduje błąd.