Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Luzy na pedale gazu

xeN
25-06-16, 20:59
Witam, mam pytanko, w sumie nigdy się nad tym nie zastanawiałem bo myślałem że ten typ tak ma po jakimś czasie - mowa o pedale gazu. Mam na nim luz tak że lata na ~2 cm może więcej może mniej góra/dół (nie zwróciłem uwagi czy na boki też) zanim zacznie ciągnąć linkę, takie uczucie jak by był niedokręcony albo linka nie była w ogóle naciągnięta czy coś, tylko ja tak mam? :D

Swoją drogą też macie tak bardzo czuły gaz w swoich 5D? Dosłownie 1 cm (po tym luzie) i mam 4k na obrotomierzu. Osobiście do tego przywykłem ale pytam z ciekawości.

HEG8
25-06-16, 23:12
1. Napiąć lepiej linke
2. Tak ma być... VTEC!!!!! ;)

xeN
26-06-16, 02:40
1. Napiąć lepiej linke
Jakieś wskazówki gdzie i jak?

2. Tak ma być... VTEC!!!!!
Tak, szkoda tylko że nie ma znaczenia czy wcisnę gaz na 2 cm czy do podłogi i tak ciągnie tak samo, chociaż w sumie to nawet nie ciągnie, po prostu się rozpędza :D

dejwid
26-06-16, 10:43
1. Jest w manualu opisane jak wyregulować linkę gazu, na forum też jest mnóstwo tematów, myślę, że wujek google też by Ci pomógł szczególnie że ten system jest stosowany w Hondach IV V i VI gen a na 90% w VII genie też...
Mała podpowiedź reglacja jest pod maską między listwą wtryskową a kolektorem ssącym będziesz potrzebował dwóch kluczy płaskich chyba 10 ale nie jestem pewny :p

2. Wyreguluj linkę z gazu to zauważysz różnicę :)

xeN
27-06-16, 18:47
Co masz na myśli mówiąc wyreguluj linkę z gazu?

Znalazłem coś takiego w manualu:
http://i.imgur.com/vAfxeST.png

Mówisz że to pomoże na luz na pedale gazu? Powinienem jeszcze o czymś wiedzieć zanim wykonam powyższe czynności? :D
Podobnie mam z pedałem sprzęgła, również jakiś 1-2 cm. Jest to wina wysprzęglika czy da radę to jakoś uregulować?
Coś jak na tym filmiku ale w drugą stronę da radę w Civie? https://www.youtube.com/watch?v=2zW2TQ3asVE

xeN
28-06-16, 15:10
Edytowałem nazwę tematu, teraz już wiem że zbyt czuły gaz nie jest winą linki, coś mam po prostu zepsute. Pedał chodzi już trochę lepiej jednakże naciśnięcie go pół milimetra to automatycznie 1,5k na liczniku kolejny milimetr to już 3k, tym samym wciśnięcie gazu na jakieś 1-2 cm równa się z wciśnięciem gazu w podłogę - stawiam na zepsuty czujnik położenia przepustnicy.

HEG8
28-06-16, 23:53
Zostaw ten samochód w spokoju, nie szukaj dziury w całym... :)