Zobacz pełną wersję : Świst przy dodawaniu gazu
Odkąd jeżdżę moją EPką, towarzyszy mi charakterystyczny świst przy dodawaniu gazu. Dźwięk porównać można do tego, który był w grach NFS przy włączeniu nitro. Świst pojawia się tylko gdy deptam na pedał gazu - krótkie depnięcie - krótki świst, trzymanie na gazie - świszczy. Świst ani z czasem nie narasta, ani nie maleje, nie przeszkadza zupełnie w niczym, silnik chodzi cichutko i wzorowo.
Te silniki tak mają czy raczej coś gdzieś się dzieje? Zakładam, że jeśli już coś jest nie halo to nic groźnego, pytam bardziej z ciekawości.
To Cię zaskoczę.... słaba masa może być powodem. Wyłącz w samochodzie wszytsko co możesz z prądu i zobacz czy dalej tak masz. Ja to mam jak podłącza pod zapalniczke za dużo rzeczy
Albo uszczelka pod przepustnicą może nie grać... Często tak się dzieje w starszych generacjach Civica po zmianie przepustnicy czy innych rzeczy przy dolocie.
Masa raczej nie, nie mam nic podpiętego dodatkowo pod aku. Poprzedni właściciel miał stożek wrzucony, przed kupnem ściągnął stożek (i mi dał) i zamocował zwykły filtr. Robił to przy mnie bo był przekonany, że w Polsce trzeba mieć specjalny przegląd na modyfikowany dolot. Czy rzeczona uszczelka mogła się uszkodzić przy tym zabiegu?
Fajnie by było gdyby to było to, od razu bym sobie przepustnicę przeczyścił
Prawdopodobnie jak wymieniał dolot ze stożka na fabryczną puszkę to nie założył dokładnie gumy na przepustnice albo nie skręcił do końca opaski i jest tam gdzieś przerwa przez którą silnik łapie lewe powietrze, najlepiej zdemontuj i sprawdź.
Grzybohun94
27-06-16, 08:35
do tego sprawdź czy to nie pasek osprzętu, czasami tak cicho świszczy przy dodawaniu gazu ;)
na bank nie pasek, to raczej jest syk... paski to bardziej w ćwierkanie/piszczenie wchodzą. Sprawdzę przepustnicę ;)
Mam to samo i sprawdzałem dolot 124524322 razy. Wszystko dokręcone na maksa. Czy między przepustnicą, a kolektorem powinna być jakaś uszczelka? Nie chodzi mi o tą cienką niebieską, która jest pod przepustnicą. Chodzi mi o uszczelkę tego typu :
http://jdmshop.eu/image/cache/data/16176-p2a-004-500x500.jpg