Zobacz pełną wersję : zawieszenie skrzypi
Witam od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem sedana EJ9 i w przednim zawieszeniu coś okropnie "skrzypi" a czasami nawet stuknie na stacji diagnostycznej powiedziano mi że to "mogą "być dolne sworznie wachacza zatem mam pytanie czy ktoś już spotkał się z czymś takim
u mnie skrzypiało przeraźliwie i postanowiłem pewnego weekendu rozebrać przednie zawieszenie i znaleźć przyczynę... okazało się, że obydwie sprężyny (lewa i prawa) były pęknięte przy pierwszym zwoju. wymieniłem obydwie i cisza :)
Czy wtedy przód sie obniżył czy to było widoczne?
póki jeździłem na połamanych wydawało mi się że jest jak trzeba. aczkolwiek jak zmieniłem sprężyny na seryjne nowe to przód się podniósł ze 2 cm. w każdym razie nie miałem porównania z inną Hondą i jeździłem nieświadomy usterki. jedyne co to te wkurzające skrzypienie
bardzo możliwe ze to sprężyny ale wolałbym mieć kilka możliwości do rozpatrzenia bo nie mam wlasnego garażu żeby od razu to sprawdzić, może ktoś jeszcze mógł by podać przyczyny?
MaTeUsZ_V212
26-08-08, 19:38
Nie wykluczone, że to swożnie wachacza. Najlpszym rozwiazaniem będzie dać do mechanika i wymieni co trzeba bo sprzypienie, że swożnia to strasznie irytujący dzwięk
Dżwięk jaki dochodzi jest nie do opisania i nie pasuje na pewno do tej marki
Masz racje okazał sie sworzeń wahacza do wymiany zalałem go olejem ,dzięki za podpowiedż
MaTeUsZ_V212
29-08-08, 22:55
W poprzedniej hondzie miałem przeboje ze swożniami także wiem co to znaczy :D olej na troche pomoże ale tylko wyeleminuje piski, natomiast tak czy siak do wymiany.
Ja miałem podobnie w EG4, przy hamowaniu i gwałtownym ruszaniu potrafiło skrzypnąć.
Pojechałem na "trzepaczki" na stację diagnostyczną, ale koleś nie potrafił powiedzieć co to jest.
Najgorsze było to, że przez kilka dni potrafiło nie skrzypieć, a później ni stąd ni z owąd.. ;O
Zobacz tez silentbloki- tuleje w wahaczu, na łączeniu z kolumną...Jestem po wymianie i ten zabbieg duzo wyciszyl mi przód..Pozdrawiam