Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : błąd 16 i błąd 7

kokos7166
20-06-16, 16:19
Witam. Mam civica EJ9 z silnikiem b18c4 dlatego pisze tutaj. od pewnego czasu miałem problem z szarpaniem na ciepłym silniku. Samochód dławił sie ale kiedy przegazowałem mocniej albo rozbujałem ją do około 5 k obrotów i potem wracało wszystko do normy. Czyściłem już krokowca, motylek w przepustnicy sie nie przycina pedał gazu też nie. Od wczoraj miałem kolejny dziwny objaw i po odpaleniu na ciepłym obroty skakają do 2k, 2,5 obrotów... potem powoli opadają i stabilizują sie na około 1100... Sprawdzałem czy to może jakiś czujnik i wypinałem po kolei. po zadnym nic sie nie zmieniło a po wypięciu czujnika położenia przepustnicy zgasło. czyli norma. sprawdziłem kody błędów i wyszłó na to że jest błąd 16 czyli wtryski i 7 czyli czujnik położenia przepustnicy. zresetowałem komputer żeby sie upewnić czy to nie zczytuje błędu jaki powstał na skutek wypinania wtyczek i chciałem jeszcze raz sprawdzić błędy. problem taki że samochod mi teraz nie odpali i nie moge nic zrobić. prosze o pomoc. Mam nadzieje że nie namieszałem bardzo.