PDA

Zobacz pełną wersję : Honda FN2 wibracje podczas przyspieszania i hamowania

PALUCH
16-06-16, 22:10
Ktos z Was miał taka przypadłość w FN2?Podczas przyspieszania pomiedzy 80-120 auto wpada w wibracje,telepie całym autem.To samo jest podczas hamowania.Koła wyważone,troche sie zmniejszyło,ale nadal mocno odczuwalne.W Accordzie 7 genie miałem podobna przypadłośc,problemem okazał się przegub wewnetrzny,czesty problem w Accordach.Jakies sugestie?

money
19-06-16, 11:02
pokrzywione tarcze hamulcowe?

Jasin
19-06-16, 21:26
Nie w FN2 ale w innych autach identyczny problem zawsze kończyło sie przegubem albo pojedyncza tuleja w zawiasie.

PALUCH
19-06-16, 23:48
Tez podejrzewam przegub,w czwartek pewnie sie dowiem co jest przyczyną.Przegub w zamienniku pewnie nie wystepuje a cena z aso pewnie kosmos.Poducha silnika tez moze sie objawiac tym co opisalem?

money
20-06-16, 08:11
Ostatnio wymienialem przeguby zewnetrzne. Od razu dwie sztuki niestety, bo jakis udany mechanik przy poprzednim wlascicielu nie dal w ogole smaru. Koszt calego kompletu na jedna strone ok 170 zl. Wiec jesli chodzi o przegub zewnetrzny ta sa zamienniki:)

PALUCH
20-06-16, 08:32
Ty masz chyba FN1?

money
20-06-16, 08:39
O kurde, nie zauwazylem, ze Ty masz FN2. Sory w takim razie

szczepar
21-06-16, 12:34
Telepanie samochodem może być spowodowane luzami na łożysku koła.
Miałem telepanie samochodem (nie zawsze) jak hamowalem - wymienilem opony, felgi sprawdzilem hamulce.
Na końcu okazało się ze łozysko mi "łypie" i po wymianie jego od razu lepiej.

PALUCH
21-06-16, 23:35
Luzy na lozysku kola?Co masz na mysli?Chodzi Ci o piastę?Jak do tego doszedles ze cos jest nie tak?

szczepar
22-06-16, 08:14
Tak chodzi mi o łożysko piasty.

Objawy jakie miałem to - powtarzające się telepanie podczas hamowania z większych prędkości , wystarczyło jednak puścić hamulec i nacisnąć ponownie aby zahamować bez telepania.
(Telepanie nie było powtarzalne, mogłeś przejechać 200 km i nic się nie działo, a czasami szarpało co każde hamowanie)
Pierwsze co sprawdziłem to oczywiście hamulce i tarcze - ale tu nie było nic co mogło by to powodować.

Kolejnym podejrzanym była felga i opony, po zamianie felg miejscami sytuacja się zmieniła tzn wydawało mi się że poprawiło się, było to jednak złudne.
Powodu telepania nie potrafilem znaleść.

W koncu nadeszła zima i zmiana opon felg na zimowe (cały komplet).
Telepanie ustało.
Zaczeła się wiosna, zmieniłem opony z felgami - telepanie wrociło...
Zdecydowałem się na kupienie nowych opon pomimo iż stare były dobre, uznając że jeśli wymiana opon pomoże to będę reklamował opony.

Zmiana opon pomogła częściowo - telepanie mniejsze.
Tu należy dodać że stare opony mają bardzo twardy bok z powodu : Indeksu prędkości oraz nośności XL , nowe natomiast były normalnie nie XL za niższy indeks prędkości - była znacząca różnica twartości.

Wszystko wyjaśniło się jednego dnia, kiedy to jechałem z poznania 50 tką omijając Kulczykowy odcinek (jakoś stawać co 20 minut jazdy aby zapłacić bo ktoś p...ł bramki w poprzek autostrady mi się nie usmiechało)
Jadąc z otwartym oknem od strony pasażera usłyszałem skorelowany z nierównościami w drodze specyficzny dzwięk - takie "łypłypłyp"

W domu samochód na podnośnik i sprawdzenie koła - okazało się że koło ma wyczuwalny luz na piaście. I nie był to luz z układu kierownicy.
Po wymianie łożyska - wszystko ustało.
Brak telepania przy hamowaniu, brak dziwnego dzwięku - cisza i spokój.

PALUCH
27-06-16, 10:55
dobra wiadomo jaka u mnie jest przyczyna telepania autem. Potrzebuję dwa przeguby wewnętrzne prawa i lewa strona z civica fn2 lub ep3 bo podobno sa te same.

tesciu_pl
08-11-17, 16:08
Hej,

Odgrzeję trochę kotleta....
Mam taki sam problem, czy przeguby wewnętrzne występują w zamienniku czy tylko ASO ?

Lucas.FK2
08-11-17, 16:21
Wygląda mi na to,że tylko jako oryginał

tesciu_pl
08-11-17, 16:26
Cena zabija: 1150 prawy i 1400 lewy ... :(