Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Podłączenie kamery cofania

rybus17
13-06-16, 18:27
Cześć,

Kończę mój mały projekcik montażu w mojej Hondzie Civic VII zestawu nawigacji 2DIN na androidzie. W tym momencie mam już zamontowaną jednostkę centralną na androidzie 4.4 w miejscu fabrycznego radia, dodatkowo pod radio jest podłączony modem USB 3G więc internet jest cały czas dostępny, oczywiście antena GPS która bardzo szybko łapie zasięg więc cały zestaw po zainstalowaniu Automapy i Yanosika jest bardzo funkcjonalny:)

Do pełni szczęścia brakuje mi jeszcze zamontowanej kamery cofania. Mam oczywiście ją kupioną i wybrałem kamerę znajdującą się w ramce rejestracyjnej. Chcąc ominąć konieczność prowadzenia kabli przez cały samochód z tablicy rejestracyjnej do radia kupiłem moduł bezprzewodowy WIFI do transmisji obrazu, niestety potrzebuję jeszcze do radia doprowadzić wyzwalacz w postaci napięcia, który pojawia się po wrzuceniu biegu wstecznego. Tutaj przechodzimy do sedna i mojego pytania: skąd wziąć ten plus? Większość ludzi bierze go z czujnika biegu wstecznego więc proszę powiedzcie gdzie mogę go znaleźć i czy gdzieś pod deską gdzieś go nie znajdę.

Jeśli macie jakieś pytania odnośnie całego systemu oczywiście jestem do dyspozycji i chętnie odpowiem na wszelkie pytania:) W tym momencie kończę dopieszczać ramkę, którą przerabiam z ramki 1DIN więc jak uda się w końcu ładnie dotrzeć to zademonstruję jak to wszystko wygląda.

Pozdrawiam

rm_125
14-06-16, 09:41
Nie znam się za bardzo na elektryce. Ale z tego co widziałem na chińskich ofertach z kamerami prąd dają z lampy cofania

rybus17
14-06-16, 16:20
Oczywiście z lampy cofania można ciągnąć ale właśnie tego chciałbym uniknąć, dlatego kupiłem bezprzewodowy moduł do przekazania obrazu i tylko potrzebuje napięcie przekazać do nawigacji żeby przełączyć obraz na kamerę.

pyotrec90
15-06-16, 11:06
No a jak chcesz zasilić tą kamerę?

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Inazuma-akai
15-06-16, 11:13
No to może pociągnąć zasilanie z zapalniczki ? xD
I jakiś przekaźnik albo tranzystor podłączony do światła cofania który będzie badał czy jest napięcie na żarówce i załączał kamerkę z zapalniczki xD

Mierzej
15-06-16, 13:13
Ludzie przecież tak na zdrowy rozsądek idzie przewód do tylnej lampy, który włącza wsteczne światło tak?
To że wiele osób (w tym i ja) razem z przewodem od obrazu ciągnąłem kabelek od tylnego klosza i w taki sposób daje sygnał. Nie znaczy, że się nie da!
Mało tego! To jest w zasadzie bez sensu bo prąd seryjnie jest ciągnięty na tył auta a potem wraca do przodu.

Kolega się pyta gdzie jest ten kabel z przodu? Gdzie ma się wpiąć w wiązkę, albo pod jaki czujnik się podłączyć aby mieć sygnał.

kobert
15-06-16, 13:14
Moim zdaniem kolega ma mozliwosc zalaczyc kamerke zdalnie, dlatego pyta czy znajdzie sygnal z czujnika skrzyni gdzies pod deska, a stałe zasilanie kamera bedzie miala z podswietlania tablicy, na swiatlach i tak jezdzi sie u nas non stop. Chociaz nie wielki w tym widze sens bo podciagnac kawalek kabla z tylnej lampy od swiatla wstecznego do ramki tablicy to przeciez nie duzy problem:)

rybus17
16-06-16, 15:30
Kamerą będzie podłączona pod światło wsteczne jak i nadajnik obrazu, to wszystko działa dobrze. Ja tylko chce znaleźć jakieś miejsce przy skrzyni gdzie pojawia się plus po wrzuceniu biegu wstecznego tak jak pisze kobert. Nie jestem zwolennikiem puszczania kabla przez całe auto ale widzę, że nie będę miał innej możliwości bo póki co nie znalazłem takiego plusa pod deską rozdzielczą w okolicy wajchy od skrzyni...

filipfm
16-06-16, 16:24
Poszukaj może w serwisówce którą wiązką idzie sygnał do lamp cofania :) on nie powstaje cudownie w tylnych lampach tylko leci gdzieś od czujnika w skrzyni

rybus17
16-06-16, 19:00
To oczywiste, że bierze się z czujnika wstecznego i idzie do tylnych świateł tylko proszę powiedzcie mi gdzie ten czujnik się znajduję i gdzie znajdę tą serwisówkę... Może będzie łatwiej ją znaleźć i ciągnąć kabel przez całe auto pod uszczelkami:)