Zobacz pełną wersję : CIVIC 3D 96 -JAKI ZESTAW AUDIO
Witam wszystkich,
Wiem, że ten temat był już przerabiany wiele razy. Przeczytałem już chyba wszystkie wątki ale nie udało mi się jasno określić tego co najbardziej by mi pasowało.
Na nagłośnienie nie mam zbyt wiele kasy (ok 800-1000 zł). nie interesuje mnie coś co grałoby głośno, raczej chodzi mi o czysty dźwięk bez dużych basów (typ muzyki: cafe del mar, morcheeba, manu negra, ministry of sound, saint germain).
Nie chcę mieć głośników w tylnej półce ani suba w bagażniku. Chcę tylko głośniki w drzwiach + tweetery (ew. podpięte pod wzm) + radio z CD. Pózniej może coś dodam z tyłu, pewnie suba.
Pytanie do znawców tematu : Jakie radio, jakie głośniki jaki wzm.
Moje typy:
Radio :
Clarion (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=68748137)
Alpine (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=70115434)
Blaupunkt (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=68607873)
Głośniki :
JBL (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=69748738)
Hertz (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=70270845)
Wzm - ??
Z góry dziękuję za pomoc i opinie.
Z tego co podales to chyba Alpine i Hertz ale pomysl tez o Helixach i oczywiscie o wytlumieniu drzwi.
pozdro.
Alpine i Hertz + maty APP na drzwi i jedziesz :D
dzięki za podpowiedź,
czy dawalibyście jakiś wzm ?? Jeśli tak to jaki?
pozdr. 8)
ludzie Hertz bez wzmaka gra jak kupa!!! już to pisałem wczoraj gdzieś, dziesiec razy wolalbym Helixa i nie dlatego ze go miałem ale dlatego że jakość grania jest nieporównywalnie lepsza!!!!
po drugie chcesz wydać na uadio 800-1000pln, same głośniki kosztuja w granicach 600-700 a do tego jednostka, wzmacniacz okablowanie jakieś???? wiec może narazie to kup jakąś dobrą jednostkę a na resztę poczekaj!!!
same głośniki kosztuja w granicach 600-700
to jest racja, faktem jest też, że Hetz potrzebuje kopa :) Ale jeśli chcesz się zamknąć w tej kwocie to raczej będzie to najtańszy zestaw odseparowany i radio z średniej niższej półki.
Ok,
Pytanie do ppm702, czy te radia które podałem to właśnie ta średnio niższa półka?
Czy mógłbyś sprecyzować co to jest ten: "najtańszy zestaw odseparowany"
Może na razie podpiąć bezpośrednio pod takie radio Helixy a potem dokupić wzmaka.
Pozdrawiam
radia, które podałeś to jedne z niższych modeli tych producentów i jeśli już chcesz któreś z nich to na pewno odpuść sobie Blaupunkta. Kiedyś miałem inny model i dźwiękowo nawet przy zewnętrznej końcówce mocy mnie załamał... :?
Najtańszy zestaw odseparowany to są głośniki dwudrożne z zewnętrznym tweeterem. Ich koszt na allegro to wartość rzędu 200PLN. Ostatnio kupowałem sobie takie do służbówki (MacAudio) ale nie jestem nimi zachwycony. Zawsze to lepiej niż seria, ale niewiele lepiej - dobrze, że to służbowy i były na fakturę :D
Do tego musisz liczyć jakieś 120-150PLN na maty i parę groszy na okablowanie. Niestety to jest wszystko co dasz radę zrobić w tej kwocie.
Jeśli myślisz o delikatnej rozbudowie zestawu kupiłbym na razie za te pieniądze na Two9im miejscu lepszą jednostkę sterującą, później za jakiś czas głośniki za kwotę około 500PLN (będziesz już miał jakiś wybór) + wytłumienie drzwi. Głośniki powinieneś dobrać pod wzmacniacz i w dalszej kolejności go dokupić.
Jeśli kupisz za te pieniądze wszystko to obawiam się, że za jakiś czas przestanie Ci wystarczać i będziesz chciał więcej, a uwierz mi, że taniej wychodzi kuowanie powoli i na spokojnie komponentów, niż wymiana na coraz to lepsze, bo nie spełniają wymagań :)
Także moja rada - na razie radioodtwarzacz, później lepsze głośniki z matami i na końcu wzmacniacz (a może i jakać mała skrzynka do bagaznika, bo założę się, że zacznie CI jej brakować ;) )
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź,
Zrobie tak jak radzisz.
P.S
Z innej beczki, rewelacyjnie zrobiłeś tego civica. Przymierzam się teraz do wymiany tarcz zegarów na białe (nawet zrobiłem już projekt w Corelu), nie wiem tylko w czym je wyciąć. Co sądzisz o mlecznym pleksi i naklejeniu na to folii z wydrukiem??
Co sądzisz o mlecznym pleksi i naklejeniu na to folii z wydrukiem??
ja np. sądze że to temat o audio a nie zegarach!!!
Przymierzam się teraz do wymiany tarcz zegarów na białe (nawet zrobiłem już projekt w Corelu), nie wiem tylko w czym je wyciąć. Co sądzisz o mlecznym pleksi i naklejeniu na to folii z wydrukiem??
ale to eni bedzie wyglądało tak jak ma ppm czy pare innych osób....
co do audio to juz nie moge nic dodac, wyprzedzili mnie :)
ale to eni bedzie wyglądało tak jak ma ppm czy pare innych osób....
dokładnie tak. Te tarcze u mnie czy u MartinS'a to jest folia elektroluminescencyjna (tzw. Indiglo). Jeśli zrobisz tak jak piszesz to w dzień będzie wyglądało może i podobnie, ale nie w nocy...
Przepraszam za OT i przypominam, że wątek o zegarach indiglo -> już jest (http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=7546&highlight=indiglo)
Avida, niedługo będę pozbywał się mojego wzmaka i skrzyni. Bardzo podstawowe graty (Magnat 4x140W + skrzynia na jakimś GMSie), ale dla mnie na początek wystarczały. Apetyt na audio wzrósł, więc wymieniam :)
ja np. sądze że to temat o audio a nie zegarach!!!
DOKŁADNIE, proszę bez OT :evil:
Sory za temat nie na temat :oops:
Do Kennyego :
Na razie skupię się chyba na radioodtwarzaczu i głośnikach z przodu, ale dzięki za propozycję.
Pozdro dla wszystkich
kup helix-y sa *****iste dzis cos takiego wsadzilem na tyl a na przód mac audio i jest *****iscie
wlasnie w EJ9 za glosnikiem przednim jest taka jakby osłonka czy nie wiem po co to jest poprostu kawałek plastiku oddzielajacy glosnik od wnetrza drzwi. czy wyciąć ten kawałem czy to coś da? nie znam sie nie wiem czy to jakos wplywa na jakość dzwieku. drzwi mam juz wyklejona matami wiec niech nikt nie pisze zebym sie tym najpierw zajal a glupotami potem. z gory dzieku za odpowiedz
ten plastik można spokojnie wywalić. Psuje tylko komorę rezonansową dla midbasu
umówmy sie że ta komora jest do kitu jak wytnie ten plastik i podkleji mata na dzrzwiach bedzie o niebo lepiej....
umówmy sie że ta komora jest do kitu jak wytnie ten plastik i podkleji mata na dzrzwiach bedzie o niebo lepiej....
Juz sie naczytałem o oklejaniu matami dlatego juz sie tym zająłem i okleiłem całe drzwi obie blachy a z rozpedu równiez boki z tyłu, takze obie blachy dla wygluszenia. koszt nie wielki a efekt mam nadzieje ze bedzie jakikolwiek. jeszcze nie mialem okazji sprawdzic po złozeniu ale zrobie to pewnie w ten weekedn. Jak narazie widze tylko wyrazna róznice w dzwieku zamykanych drzwi :P
podpinam sie pod temat zeby nowego nie zaczynac :d znajac moje podejscie jeszcze 3 lata bede sie zbieral ale jak przychodzi przyplyw weny to duzo mysle
swego czasu sie interesowalem ale kazdy jak w salonach doradzal mi to wychodzilo po 3000zl a ja potrzebuje: glosniki przod, wzmacniacz (4kanalowy?) i sub do bagaznika, okablowanie i wygluszenie dzwi bla bla to zostawiam
pytanie moje jest ewentualnej konfiguracji sprzetu, przegladalem allegro i np. taki wzmaczniacz http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=79033718
cena "rozsadniejsza" niz 2000zl :D wiem ze to nie rozsadzi mi samochodu ale chodzi mi o mila muze a nie taka aby wszystko drzalo :)
czy mozna w granicach 1500zl skompletowac rozsadny komplet glosnikow i suba i do tego wzmacniacza? czy jednak dac se spokoj, ewentualnei sam przod ze wzmacniaczem?
na przod polecam Ci Rainbowa 8) Woofery+tweetery+zwrotnice.
czy mozna w granicach 1500zl skompletowac rozsadny komplet glosnikow i suba i do tego wzmacniacza
:grin: nie da się
ale za niewiele więcej sprzedam swoje audio, cena rynkowa to 2600 bez głośników(wzmak i soob) ja oddam za 1600 :)
czyli rozumiem ze lepiej kupic dobry przod na wzmacniaczu i to wygluszyc niz pakowac sie w tansze ale dodatkowo z subem? :d
czyli rozumiem ze lepiej kupic dobry przod na wzmacniaczu i to wygluszyc niz pakowac sie w tansze ale dodatkowo z subem? :d
to troche bez sensu, co ty chcesz w sumie osiognac??? nie porownuj zestawu z soob do zest bez niego!!
racja kosi racja skoro kosi chce sprzedac za dobra kase to moze sie tym jego zestawem zainteresujesz 8)
czyli rozumiem ze lepiej kupic dobry przod na wzmacniaczu i to wygluszyc
i tu też możesz się nie zmieścić w 1500
nom osiagnac chcialbym cos co gra lepiej niz seryjny pierdziolek tym bardziej ze jeden juz rzezi i zdeczka raczej skrzypienie dochodzi, ale widze ze podejcie takie ze albo 5000zl albo nie podchodz :)
nie lubie jak mnie slychac w okolicy bo wsia zajezdza :D w trasie slucham CB a wiec raczej ot tak zeby sobie posluchac czasami muzyki i radia jak sie lata po miescie :)
a sub to raczej tak myslem dodatkowo niz docelowo, jednak bagaznik non stop zaladowany 8)
ot mysle i mysle i pomyslem ze troche rozwazaniami sie podziele
to troche bez sensu, co ty chcesz w sumie osiognac??? nie porownuj zestawu z soob do zest bez niego!!
hmmm.... zalezy co załozysz na przód dziobaku :) i jak to bedzie robione... ;)
hmmm.... zalezy co załozysz na przód dziobaku :) i jak to bedzie robione... ;)
bez roznicy co zalozysz dziobku, bo to tgeo *****istego sprzetu tez mozna dodac soob i jak bedzie gralo???
zgadza sie, ale zapytaj Petera jak ostatnio słuchła muzyki w GT...bez soob :) najpierw było pytanie a gdzie soob???.....odpowiedź: Nie ma :)....... tylko wiadomo kassssaaaa :)
zia ale to sprzet za 15 czy 20kpln 8)
zią za jakies 5000-6000 na sam przód :)
zią za jakies 5000-6000 na sam przód
w 5000 bez radia można się zamknąć w całości
i co ten przó tak zagra na safari 5 z rządłąmi 8) i bez wzmaka :D
ja mówiłem o samym przodzie za tyle .....
a z reszta nei ma co garac trza zarabiac dziengi i robic fury.... ;) :)
a z reszta nei ma co garac trza zarabiac dziengi i robic fury....
:564: