Zobacz pełną wersję : Wymiana miski olejowej D14A8
Witam. W moim Civic'u Aerodeck 1998r. D14A8 przegniła miska i powoli zaczynała puszczać olej. Dzisiaj zabrałem się do wymiany, jednak bez problemów się nie obyło. Kolega w sklepie z częściami okazyjnie załatwił mi miskę firmy "Blic" za 100zł, ale okazało się, że nie pasuje, dokładnie to nie chce najść na szpilki, oraz dodatkowo nie mieści się miedzy magistralą olejową. Co doradzacie w takim przypadku? Oddać tą miskę i szukać innej, czy znaleźć jakiś magiczny sposób, żeby ją wcisnąć? Może ktoś się spotkał z takim problemem?
Hej ludziska nikt nie orientuje sie w temacie? Odpowiedzcie chociaz jakiej firmy zamienniki zakladaliscie u siebie i czy pasowaly bez problemu?
Oczywiście, że kupić pasującą, bo potem będzie puszczać albo coś. Albo znajdź OEM Honda w dobrym stanie. Pamiętaj, żeby nie przeciągnąć śrub na nowej uszczelce, bo będzie lecieć.
Okej sprawa załatwiona. Wymienili mi miskę na inną i pasuje idealnie. Musi być miska z oznaczeniem "P1A" na dole. Do tych silników są dwa rodzaje misek, wyglądają tak samo, jednak mają minimalnie inne wymiary.
Teraz mam jeszcze jedno pytanie. Gdy zakładałem nie pasującą miskę na początku myślałem, że smok ją blokuje i zdjąłem go aby zorientować się w sytuacji, jednak pod nim jest taka papierowa uszczelka (nie wiem jak dokładnie nazywa się ten materiał). Jest ona ciężka do zdobycia, więc starą zrównałem papierem i założyłem. Może tak zostać czy mam raczej szukać nowej?
bartek_levis
14-06-16, 17:01
szukaj nowej zamiennika nie znam i nie polecam
pewnie o to chodzi: http://haparts.pl/15221-pz1-000.html