Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Drgania z prawej strony podczas jazdy - przeguby?

Lech9791
10-06-16, 16:51
Koledzy,
Pytam o to i na innym forum. Ciekaw jestem Waszej opinii.
Podczas jazdy z większą prędkością (90-120), kiedy droga jest "pofalowana" i podrzuca samochód, podczas takiego podrzutu słychać i czuć jakiś grzechot-wibracje. To samo dzieje się na podobnych prędkościach na łuku drogi skręcającym w prawo. Wszystko wskazuje, że to prawa strona. Mam podejrzenie przegubów. Jakiś czas temu pękła mi manszeta na prawym zewnętrznym przegubie, ale nie wymieniłem jej od razu. Przy ostrym skręcie przegub troszkę czasem stuka, ale czy to jest powód tych drgań przy większej prędkości? Zaznaczę, że na równej drodze objaw "grzechot-wibracje" praktycznie nie występuje. Dzieje się to w wymienionych wcześniej dwóch przypadkach. Jak zaglądałem pod samochód, to wszystko właściwie ma jakiś tam luz - i kielichy przegubów wewnętrznych i przegub zewnętrzny, ale porównywałem to z inną Hanią i jest podobnie (może poza tym, że u mnie jednak bardziej czuć luz skrętny w przegubie zewnętrznym. W sumie, to skłaniam się do wymiany całej półosi, ale sam już nie wiem...? Czy macie jakieś podobne doświadczenia?
Pozdrawiam

rafik54321
10-06-16, 18:25
Również miałem grzechot z bliżej nieznanej przyczyny, wymienione wszystkie przeguby i dalej grzechotało. Powodem był - tłumik środkowy. Kilka gum nie trzymało jak trzeba i tłumik stukał o podwozie (właśnie przy skręcie w prawo) oraz u mnie akurat przy małych prędkościach (gdy silnik bardziej drżał, ale też czasem przy większych). Może to jednostkowy przypadek ale sobie sprawdź to :)

Lech9791
10-06-16, 23:46
Dzięki za podpowiedź, ale, jak patrzyłem, to raczej nic z tych rzeczy. Wiem, że czasem banał potrafi robić niezłą zagwozdkę... Może uda mi się gdzieś kupić jakąś sensowną używkę (półoś) i zobaczymy co się będzie działo. Znacie jakiś dobry szrot w okolicach Warszawy?

pafels
11-06-16, 06:34
części u ralfa, masz nawet baner na samej górze na głównej stronie :p

Lech9791
13-06-16, 13:26
Wiem, że "u Rafała", ale w zeszłą sobotę był nieczynny. Sprawa się odwlekła...
Myślałem, że może ktoś poleci coś innego. Pewnie pojadę w następną sobotę..