Zobacz pełną wersję : Wskaźnik oleju
Hmm.. tak sie zastanawiam, jaki kupic: czy wskaźnik ciśnienia czy temperatury oleju? Który będzie bardziej przydatny przy lekko doładowanym silniku? (oczywiście oprócz egt i boosta)
ten i ten ;)
ale jak juz musi byc jeden to wybralem bym cisnienie.
Odkopię trochę temacik :D
mam zamiar zakupić sobie wskaźnik temperatury oleju, i teraz pytanie czy jest jakaś możliwość jego wpięcia w układ czy trzeba miskę nawierć ??
Najłatwiejszym rozwiązaniem jest zakup takiej podstawki pod filtr oleju -> http://www.motoallegro.pl/item866760508_adapter_podstawa_pod_filtr_oleju_m20 _inne_gwinty.html
(Jak dobrze poszukasz to na pewno znajdziesz tańsze oferty ;) )
Mozesz kupic sobie podkladke pod filtr z miejscami na czujniki.
Ewentualnie z tego co pamietam sa trojniki ktore mozna wkrecic w miejsce seryjnego czujnika cisnienia oleju i nastepnie w trojnik ten seryjny czujnik jak i dodatkowe :)
Ewentualnie z tego co pamietam sa trojniki ktore mozna wkrecic w miejsce seryjnego czujnika cisnienia oleju i nastepnie w trojnik ten seryjny czujnik jak i dodatkowe
Niestety trójnik sprawdza się tylko w przypadku czujnika ciśnienia. Do odczytu prawidłowej temperatury potrzeba przepływu oleju, a w trójniku nie ma jak płynąć więc jest dość spora niedokładność. Sprawdziłem na swoim przykładzie.
Niestety trójnik sprawdza się tylko w przypadku czujnika ciśnienia. Do odczytu prawidłowej temperatury potrzeba przepływu oleju, a w trójniku nie ma jak płynąć więc jest dość spora niedokładność. Sprawdziłem na swoim przykładzie.
Ja też mam podkładkę a trójniki kiedyś widziałem i dlatego napisałem :)
skolopendra
03-02-10, 18:38
a w trójniku nie ma jak płynąć więc jest dość spora niedokładność. Sprawdziłem na swoim przykładzie.
ja mam ten sam problem :)
No dobra czyli najlepszym rozwiązaniem była by podkładka a ma ktoś może dojście do w miarę taniej ??
Spróbuj w Intercars. Może mają jeszcze jakieś pozostałości po JC tuning...
Z tego co sie orientowałem to nowej taniej niż 80 -70zł nie kupisz. Chyba, że coś przeoczyłem ;)
Misiekemeryt160
04-02-10, 12:25
http://www.allegro.pl/item900075392_wskaznik_zegar_cisnienia_oleju_bar_s moke_vat.html
to sie nadaje? jesli chodzi o pomiar cisnienia
Nadaje sie. Ale dużo, dużo lepsza jest seria SM.
http://www.allegro.pl/item907873104_wskaznik_cisnienia_oleju_auto_gauge_ sm_peak.html
Nadaje sie. Ale dużo, dużo lepsza jest seria SM.
http://www.allegro.pl/item907873104_wskaznik_cisnienia_oleju_auto_gauge_ sm_peak.html
Z gałganów to jedynie ta seria się nadaje, a i polecam sprzedawcę, bo brałem u niego już kilka razy, także Misiek, odpuść tamte i jak już to bierz z tej serii co seb wrzucił. Na racinforum był kiedyś test.
Misiekemeryt160
04-02-10, 22:30
ok wezme pod uwage wasze opinie.
Pierdzielenie glupot, ze Smoke sie nie nadaje.
Oczywiscie, ze sie nadaje. Moje ze mna przejechaly ok 30kkm i wskazania byly jak najbardziej poprawne i niczym nie roznily sie od wskazac Peak'ów, obecnie moje dawne Smoke uztytkuje tez hondziarz i nie slyszalem nawet raz aby byl niezadowolony.
Oczywiscie Peak jest ladniejszy, ma kilka podswietlen, warninga i maly czujnik cisnienia oleju wiecej roznic i zalet dla ktorych warto by doplacic teraz nie widze. Wskazania Peak'ów i Smoke'ów sa jednakowe.
Oczywiscie Peak jest ladniejszy, ma kilka podswietlen, warninga i maly czujnik cisnienia oleju wiecej roznic i zalet dla ktorych warto by doplacic teraz nie widze. Wskazania Peak'ów i Smoke'ów sa jednakowe.
Podstawowa różnica jest taka, że smoke ma czujnik analogowy, a steper ma już cyfrowy.
http://www.youtube.com/watch?v=TAix5Mpk-mo
mam pytanko czy uszczelnialiście jakoś dodatkowo tą podkładkę i nieużywane wyjśćia ?? bo wczoraj wszystko poskładałem do kupy ale niestety po odpaleniu delikatnie kapie :/
użyj taśmy teflonowej, chinole nie wiedzą chyba co to stożek na gwincie:)
ok dzięki ;) po robocie wjade jeszcze na kanał zobacze dokładnie skąd kapie
-=GrZeSiEk=-
27-03-11, 22:05
Mam pytanko, zalozylem podstawke pod filtr oleju wkrecilem czujnik, wszystko popodpinalem tak jak ma byc i dzwina sprawa. Gajgerek dziala tylko po odpaleniu na luzie pokazuje mi maxymalne cisnienie oleju, po przejechaniu paru kilometrow wskaznik zaczyna dzialac normalnie tzn na wolnych obrotach spada prawie do zera a po dodatniu gazu pakazuje normalnie cisnienie. Co moze byc powodem tego ze nie dziala odrazu tak jak powinien ???
dziala dobrze, po prostu na zimnym silniku olej ma wieksza gestosc i csinienie jest wieksze, w miare jak olej sie rozgrzewa cisnienie spada
podepne sie pod temat, mial ktos taki objaw ze cisnienie pojawia sie dopiero jak wal obroci pare razy? wczesniej juz przy kreceniu rozrusznikiem kontrolka gasla a ostatnio gasnie dopiero jak odpali szczegolnie po dluzszym postoju (2 dni i wiecej)
może byc to wina kiepskiego filtra oleju
skolopendra
10-04-11, 14:17
u mnie gaśnie po 7 sek
po 7 sek
to mowisz zeby sie nie przejmowac i jezdzic dokad sie kreci :)
skolopendra
11-04-11, 11:53
jak nie zgaśnie ,dopiero w tedy będzie problem
Beee seria tak ma :) Tez bylem zdziwiony na poczatku, ze ~3sek do zgasniecia kontrolki
skolopendra ... 7sek uuu masz pewnie troszke sporawa "pojemnosc" ukladu
kristico86
17-04-11, 15:57
u mnie tez gasnie po 2-3 sec....myslałem ze coś nie tak już jest :cool: