Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Honda Civic VII 5D Hatchback 1,4 90 km zgrzyty przy puszczaniu sprzęgła

esial
10-06-16, 08:39
Witam,

Wiem, że temat skrzypnięć przy sprzęgle był już poruszany jednak nie znalazłem w odpowiedziach rozwiązania mojego problemu.

Otóż: zdarza się tak, że podczas zmiany biegów z 1 na 2, z 2 na 3 itd po wciśnięciu sprzęgła i zmianie biegu na wyższy, gdy zaczynam puszczać sprzęgło słyszę zgrzyty/skrzypnięcia. Dzieje się tak gdy płynie puszczam sprzęgło (jakby coś gdzieś o coś ocierało). Problem nie występuje gdy sprzęgło wciśnięte jest do deski. Nie występuje również gdy auto jest zgaszone lub na luzie i zaczynam lekko puszczać sprzęgło. Wtedy jest wszystko ok. Czy ktoś ma jakiś pomysł co może być powodem? Zaznaczam, że nie jest tak cały czas. Zazwyczaj muszę przejechać jakiś dystans aby to się pojawiło. Po kupnie auta miałem standardowy problem ze skrzypnięciem sprzęgła na lince po jego wciskaniu. Mechanik przesmarował mi linkę i ten temat zniknął. Nie wiem czy te tematy są powiązane, ale wolałem napisać.

Z góry dziękuję za jakiekolwiek sugestie.

bunkerites
10-06-16, 22:10
Znów zaczelo skrzypiec.Trzeba przesmarowac miejsce gdzie linka wchodzi w wysprzeglik.Popatrz na gume wysprzeglika czy nie jest uszkodzona.