Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Szuranie w tylnim kole i odklejajaca się podsufitka

GlaVes
09-06-16, 17:16
Witam

Od niedawna mam problem gdy jade mniejsza prefkoscią slychac takie szuranie metalicznym dzwiekiem w tylnym lewym kole. Nigdy wczesniej tego nie slyszalem ale niedawno zaciekawilo mnie to gdyz kolega powiedzial ze cos sie ociera mi w aucie. Co moze być przyczyną tego ?

A druga sprawa jest taka ze zaczela mi sie odklejac podsufitka w paru miejscach i warto to jakos robic na wlasny koszt czy jechac do jakiegos tapicerza samochodowego i w jakim koszty tego by wynosily ?

Honda civic vi 2000r mb2

rafik54321
09-06-16, 17:25
Jeśli masz z tyłu bębny, to może to oznaczać że hamulec się całkowicie skończył (zwłaszcza przy hamowaniu powinno być słychać). Ew może jakiś plastik ci ociera.

Z tego co się orientuję m2 kosztuje 25-40zł, a potrzeba ok 2 m2. Do tego jakiś klej. Dużo tutaj zależy od twoich zdolności manualnych, jeśli potrafisz robić "ładnie" to zrób to sam, jeśli tak nie bardzo, to lepiej to zleć :)
Osobiście wziąłem paczkę pinezek, pomalowałem na siwo łebki i powbijałem XD, nawet zgrabnie wygląda.

kubala95
09-06-16, 17:27
Podsufitkę kilku kolegów z forum kleiło samemu. Nowy materiał, klej i chwila wolnego czasu powinny wystarczyć.

GlaVes
09-06-16, 17:50
Mam tarczo-bebny. Kiedys stojac na skrzyzowaniu startujac z recznego przycislem troche wiecej gazu gdyz byla wyzsza gorka ruszylem i trzelilo cos jak mala petarda. Kupel mi powiedzial ze najechalem za golebia i tak strzelil ale prawdopodobnie od tego czasu to sie stalo i nw czy mi sie wydawalo i czy ma to jakies znaczenie.

A co do tej podsufitki kiedys tez odkleil mi sie boczek przedni i usilowalem to przykleic na butaprlenie meczylem sie z tym dobre 4 h zeby ladnie to ponaciagac i zeby estetycznie wygladalo ale na zgieciu uchwytu do lapania drzi przesiakl mi material. Powiedzialem sb ze no trudno jak wyschnie po paru dniach to delikatnie to zmyje ale wkoncu skoczylo sie tak iz 4 dni minely od momentu przyklejenia tego no i przy uchwycie klej puscil no i dupa blada. Bylem tez sie zapytac u tapicerza samochodowego jak by to wygladalo itp to powiedzial mi ze tego raczej sie nikt nie podejmnie bo za duzo jest nierownej powierzchni i skonczyly mi sie pomysly jak to naprawic zeby estetycznie wygladalo.

MichałCK
09-06-16, 18:04
Głupoty gadaja, zmień tapicera, po za tym musiałeś dać za dużo kleju skoro były problemy lub powierzchnia źle przygotowana. Od tematu podsufitki mamy osobny większy temat i chyba tam wszystkie pytania i problemy zostały wyczerpane:

http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?83474-nienaturalnie-wiszaca-podsufitka&highlight=podsufitka

Z takimi prostymi problemami nie zakładamy bezsensownie kolejnego tematu.
Wątek uważam że do zamknięcia.

pafels
09-06-16, 18:09
Mam tarczo-bebny. Kiedys stojac na skrzyzowaniu startujac z recznego przycislem troche wiecej gazu gdyz byla wyzsza gorka ruszylem i trzelilo cos jak mala petarda. Kupel mi powiedzial ze najechalem za golebia i tak strzelil ale prawdopodobnie od tego czasu to sie stalo i nw czy mi sie wydawalo i czy ma to jakies znaczenie.
*hamulce tarczowe
sprawdź czy któryś zacisk się nie zapiekł u mnie było podobnie, ale tarcie słychać było przy nie wielkiej prędkości, ewentualnie trzeć może któraś blaszka o tarczę w co wątpię, ewentualnie łożysko ale ono to szumi. BTW z tym gołebiem to dobra akcja XD

rafik54321
09-06-16, 18:23
Skoro masz tarcze z tyłu to niektóre klocki mają specjalne blaszki które ocierają o tarczę hamulcową, aby zasygnalizować że się kończy klocek :)

dejwid
10-06-16, 08:35
ale ten sygnał pojawia się tylko w momencie hamowania, a coś mi się wydaję, że koledze cały czas obciera w czasie jazdy, pewnie łożysko.

rafik54321
10-06-16, 08:37
ale ten sygnał pojawia się tylko w momencie hamowania, a coś mi się wydaję, że koledze cały czas obciera w czasie jazdy, pewnie łożysko.

Chyba że ma jakąś rzeźbę odwaloną :/ . W tak starym aucie to się wszystkiego można spodziewać :) .