Zobacz pełną wersję : Przegląd na 100tyś km, co zmienić, co sprawdzać ?? R18
Zbliża się na liczniku 100tyś km przebiegu. Silnik r18a2 od stanu 56tyś km na lpg. Olej, filtry, regulacja zaworów, płyn hamulcowy, świece, przegląd lpg to mam zrobione.
Nie ruszany był płyn chłodniczy i od sprzęgła. Pewnie będę zmieniał jak stuknie 100tyś. Na co jeszcze zwrócić uwagę, co sprawdzić, wymienić, przeglądnąć, przesmarować itp... ??
Olej przekładniowy i filtr paliwa
Olej przekładniowy i filtr paliwa
Raczej nie. Zgodnie z zaleceniami producenta powinno się to zmienić przy 120 kkm, podobnie jak świece.
Przy 100 kkm, to zwykły przegląd + pierwsza regulacja luzu zaworowego (o ile bez LPG).
Ale co szkodzi trochę wcześniej wymienić ? Zawsze to lepiej dla skrzyni.
aczej nie. Zgodnie z zaleceniami producenta powinno się to zmienić przy 120 kkm
Albo 10 latach :)
Filtr paliwa dobry pomysł, nad olejem w skrzyni też myślałem. Przy lpg zawory wiadomo trzeba częściej sprawdzać.
Filtr paliwa dobry pomysł, nad olejem w skrzyni też myślałem. Przy lpg zawory wiadomo trzeba częściej sprawdzać.
Olej w skrzyni jest zalecany przy 100tys. km jak i wymiana filtru paliwa, nie wspomnę o regulacji zaworow.
Olej w skrzyni jest zalecany przy 100tys. km jak i wymiana filtru paliwa, nie wspomnę o regulacji zaworow.
Nie wiem, czyje to zalecenia, bo producent podaje, że olej w skrzyni i filtr paliwa po 120 kkm. Poniżej link do instrukcji.
http://www.fotosik.pl/zdjecie/c38da5a25365cb20
A co z olejem w sprzęgle, wymieniał już ktoś ?
bezk, mógłbyś załączyć wszystkie strony dotyczące czynności przy przeglądach? Z jakiego roku to instrukcja?
Nie wiem, czyje to zalecenia, bo producent podaje, że olej w skrzyni i filtr paliwa po 120 kkm. Poniżej link do instrukcji.
http://www.fotosik.pl/zdjecie/c38da5a25365cb20
Mnie to akurat zalecił mechanik u ktorego robie swoje auto, pracowal przez wiele lat w Hondzie i zna te auta od podszewki. Wiem ze zalecane jest po 120 tys. tak jest wedlu producenta, ale z jego dosw to co mowi wynika ze lepiej zrobic to po 100 tys.
Ale oczywiście to juz każdego indywidualna sprawa.
bezk, mógłbyś załączyć wszystkie strony dotyczące czynności przy przeglądach? Z jakiego roku to instrukcja?
Instrukcja dotyczy polifta z 2009. Jest do nabycia w każdej ASO lub na portalu aukcyjnym. Polecam jej zakup, bo nie będziesz narażony na porady szamanów zalecających odmienny sposób serwisowania auta niż producent.
Co do zaleceń producenta to też różnie bywa niestety. Kto kupił lagune/meganke z 1.9/1.5dci i zmieniał olej jak zaleca producent co 20tyś to po 100tyś miał po panewkach, kto przezorny co 10tyś to motor robił po 300-400tyś bez problemu. Dlatego czasami warto posłuchać co ludzie piszą z doświadczenia.