Zobacz pełną wersję : Światła do jazdy dziennej zamiast halogenów
Czy ktoś natknął się może na światła do jazdy dziennej które można zainstalować w miejsce halogenów? Z tego co wiem te owalne halogeny są uniwersalne i można dopasować np. z CR-V itp.
Dużo razy spotykałem się z tym że kierowcy montowali zamiast lamp halogenowych, światła do jazdy dziennej w różnych samochodach, więc zapewne do Twojego samochodu tez się da takowe zamontować. Obecnie na rynku takich świateł jest cała masa, ale trzeba pamiętać żeby kupić z europejską homologacją.
Link czysto poglądowy! http://lepard.eu/modul-swiatel-do-jazdy-dziennej-drl/
Można taki moduł też zamontować i on świeci długimi albo halogenami na 30% mocy i masz dzienne bez przeróbek żadnych
Co bedziesz jakies badziewie montowal wkladasz zarowke led z homologacja i mozesz normalnie na fogach smigac jako na dziennych
Co bedziesz jakies badziewie montowal wkladasz zarowke led z homologacja i mozesz normalnie na fogach smigac jako na dziennych
Fajna sugestia, ale ... na halogenie masz wybite zrodlo swiatla z ktorym ma wspolpracowac i nie jest to zaden LEDowy zamiennik oryginalnych zarowek to jedno. Drugie, ze nie ma naniesionej homologacji pozwalajacej uzywac halogenow jako dziennych.
Tyle w temacie. To ze moze (fizycznie) cos zrobic, nie oznacza, ze to jak to mowia angole "road legal". Upierdliwy patrol i mozna sie pozegnac z dowodem. Znam kilka osob, ktore mialy wlasnie kontrole za "jazde na przeciwmgielnych" i dopiero jak sie okazywalo, ze to sa albo dzienne albo dual dzienne/pmgielne z odpowiednimi napisami na kloszu policjanci odpuszczali.
Wiec jeszcze raz - mozna tak zrobic i od strony elektrycznego podlaczenia i od strony innego zrodla swiatla, ale legalne to nie bedzie.
Wydaje mi sie ze moze byc jakis sposob zeby bylo to rowniez legalne. Wyczytalem na jakiejs stronie ze sama zarowka odpowiednia nie bedzie wystarczajaca bo potrzebna jest ingerencja w halogen, ktory w oryginale oswietla boki drogi a jako swiatlo dzienne ma swiecic na wprost. Zmiana tez jest potrzebna zeby zapalic same halogeny, bez swiatel mijania. Ciekawe czy ktos wiec nie robi takiej przerobki wystawiajac swoja "homologacje" ze swiatlo dostosowane zostalo do jazdy dziennej. Byc moze to wtedy przestanie sie oplacac, ale chodzi mi cos takiego, jak przerabialem seicento z ciezarowego (van) na osobowy, to tez potrzebowalem dokument z warsztatu w ktorym byla zmiana przeznaczenia auta i na tej podstawie samochod przeszedl przeglad diagnostyczny ze zostal dopuszony do ruchu jako osobowy
Nikt o zdrowych zmysłach nie będzie przerabiał zwierciadeł w istniejącej lampie, zeby dac na to swoja homologacje.
Do popularnych aut sa swiatla dzienne w miejsce halogenow (do popularnych w kraju aut robi je Wesem), lub dwufunkcyjne i tu sie otwiera rynek mniej lub bardziej markowych rozwiazan. Podejrzewam, ze jakby poszukac to cos by sie znalazlo :) porblem z tym, ze kolega cezarlis napisal jedynego na razie posta (nie mowiac juz o regulaminowych przywitaniach itp) a nie wiadomo do jakiego auta chcialby te swiatla wstawic
Chodzi mi o światełka do jazdy dziennej owalne zamiast halogenów http://images.caradisiac.com/logos-ref/modele/modele--honda-civic-7/S7-modele--honda-civic-7.jpg Znalazłem do CR-V ale cena wysoka: http://einparts.de/pl/produkt/honda-cr-v-iii-2009-2012/
Nikt o zdrowych zmysłach nie będzie przerabiał zwierciadeł w istniejącej lampie, zeby dac na to swoja homologacje.
Do popularnych aut sa swiatla dzienne w miejsce halogenow (do popularnych w kraju aut robi je Wesem), lub dwufunkcyjne i tu sie otwiera rynek mniej lub bardziej markowych rozwiazan. Podejrzewam, ze jakby poszukac to cos by sie znalazlo :) porblem z tym, ze kolega cezarlis napisal jedynego na razie posta (nie mowiac juz o regulaminowych przywitaniach itp) a nie wiadomo do jakiego auta chcialby te swiatla wstawic Nie koniecznie musi byc o zdrowych zmysłach :) W jakims starym aucie , przyczepiony do zderzaka halogen mozna by silna reka zwrocic do przodu:) oczywiscie taki zart bo nie zmieni to homologacji na RL:) nie mam w swojej hance halogenow wcale, ale gdybym mial wybierac wolal bym zdecydowanie swiatla dzienne. We wszystkich autach mailem zawsze przeciwmgielne i nie uzylem ich w roku nawet 5 razy:) ale zdaje sobie sprawe ze sa tereny bardziej mgliste
A zdradź mi jak włączyć Fogi bez włączania mijania
Grzybohun94
22-06-16, 05:44
Włączyć postojowe? Póki fogi w polifcie miałem to wystarczyło.
Włączyć postojowe? Póki fogi w polifcie miałem to wystarczyło.
Dobra mój błąd... mogłem napisać żadnych innych świateł.
O to chodzi w tych przekaźnikach, że są włączone tylko dwa światła, ani postojówki, ani podświetlenie, ani tylne światła pozycyjne nie są włączone.