Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wymiana zawiechy qp, gwint springi?

UNK
05-06-16, 02:33
Witam Panowie :D
Podczas kupna swojej qp rok temu zostałem poinformowany, ze ma uciachane springi i to dosyc mocno :D
Nadeszła ta chwila kiedy ow sprezyny popekaly i trza to zrobic..
I teraz mam rebusa co z tym zrobic, czy kupowac springi eibacha -35mm i ladowac na seryjny amor jak w dobrym stanie, czy najnowszego mtsa. Budzet mam ograniczony bo zaledwie 1tys pln.
Auta uzywam do codziennej jazdy i lansu. :D
Pomozcie w wyborze :)

Obecnie auto wygladalo tak:

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160605/17a032004a9863a53df7437afce7d37a.jpg

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

firstborne
05-06-16, 12:05
Coś mi się zdaje, że jak kupisz springi to będziesz dwa razy wyrzucał kasę, bo wątpię, że po obcięciu (jak wspomniałeś dość znacznym) amory są w dobrym stanie. Ja bym już dał tego MTS-a.

UNK
05-06-16, 12:49
Noo obciete sa sporo co zreszta widac na zdjeciu ;/

renewojcik
05-06-16, 17:51
Za jakieś 700 PLN kupisz springi i amory mts'a

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

cichykzn
05-06-16, 18:03
ja bym mts'a nie ładował, wielu mówi że te zawiasy do kitu są, jak masz budżet 1k pln to eibacha za 400zł kupisz np na olx albo forum i 600zł na amory powinno Ci starczyć, po 150zł amora kupisz spokojnie

Wysłane z mojego LG-P875 przy użyciu Tapatalka

UNK
05-06-16, 18:07
Za jakieś 700 PLN kupisz springi i amory mts'a

Za 700zł to chyba ten pierwszy mts, ja myslalem o tym ocynkowanym za 960zl.

ja bym mts'a nie ładował, wielu mówi że te zawiasy do kitu są, jak masz budżet 1k pln to eibacha za 400zł kupisz np na olx albo forum i 600zł na amory powinno Ci starczyć, po 150zł amora kupisz spokojnie

Problem w tym, ze na eibachu nie zejde tak nisko jak teraz mialem, a wyzej nie chce miec :D

cichykzn
05-06-16, 18:11
Za 700zł to chyba ten pierwszy mts, ja myslalem o tym ocynkowanym za 960zl.

Problem w tym, ze na eibachu nie zejde tak nisko jak teraz mialem, a wyzej nie chce miec :D

no jak chcesz, słyszałem o patencie że na samym amorze można zejść jeszcze 10-15mm wybijając jakąś tuleje z amortyzatora czy coś takiego, plus minus jeszcze te 35mm ze sprężyn to miałbyś te 50mm niżej [emoji2]

renewojcik
05-06-16, 18:13
To może być i ten droższy mts :) według gustu :) albo szukać gdzieś dobrych sztuk [emoji14]

UNK
05-06-16, 22:47
Myślałem też o używce ap ale ciezko wychaczyc, postawie na tego mtsa z tego wzgledu ze jestem pod sciana teraz :D z czasem zmieni sie na cos lepszego :)

firstborne
05-06-16, 22:54
V3/4 jest względnie dobry - nie bałbym się tego gwintu, jeśli do wydania miałbym tysiaka. Darowałbym sobie natomiast jakieś drut - mody właśnie typu jakieś wybijanie czy coś.

Szon97
06-06-16, 00:36
Mam MTSa V4 i nie narzekam. Cena Bdb w porównaniu do tego co oferuje, wiadomo jakiejś mega gleby nie ma, ale i tak jest dużo niżej niż na serii. Zawias nie jest mega betonowy i można używać auta na codzień :)

Michał102
06-06-16, 09:52
Zawias nie jest mega betonowy

W porównaniu do ciętej seryjnej sprężyny i oem amora będzie mega beton :p

UNK
06-06-16, 14:29
V3/4 jest względnie dobry - nie bałbym się tego gwintu, jeśli do wydania miałbym tysiaka. Darowałbym sobie natomiast jakieś drut - mody właśnie typu jakieś wybijanie czy coś.
Te oznaczenia v3/4 to nie jest czasem poprostu numer kolejnych zamowien grupowych na zawias na ckpl ?:P wersje mtsa sa poprostu poprawianie nie ma chyba takich oznaczen :D
W kazdym badz razie mi chodzi o ta wersje "ocynkowaną" :D

Mam MTSa V4 i nie narzekam. Cena Bdb w porównaniu do tego co oferuje, wiadomo jakiejś mega gleby nie ma, ale i tak jest dużo niżej niż na serii. Zawias nie jest mega betonowy i można używać auta na codzień :)
O mega glebie nawet nie mysle, poprostu nie chce miec auta wyzej niz do tej pory :D

W porównaniu do ciętej seryjnej sprężyny i oem amora będzie mega beton :p
I tego sie obawiam wlasnie, ze bedzie mnie telepac jak kartofle na ursusie w polu :D
A mam zamiar 700km nia zrobic w te wakacje ^^

Michał102
06-06-16, 16:25
Ja też mam zamiar w tym roku robić długie trasy i jutro gwint wylatuje. Zamieniam się z kumplem i wracam do eibacha. Gwinty są dobre na płaski tor lub do lansu na krótkich odcinkach, ale jak sporo jeździsz, to w końcu się poddasz i to wywalisz.

UNK
06-06-16, 16:46
Wracasz do eibacha na seryjny amor?

Michał102
06-06-16, 20:11
Tak. Wcześniej miałem taki set i byłem mega zadowolony jeśli o właściwości jezdne chodzi. Jeśli amor jest zdrowy (moje miały po 80%), to nie ma obaw o bezpieczeństwo itp. Wybiera to nierówności lepiej niż taki tani gwint.

Teraz nie wiem na jakie amorki trafie, ale jak będą już podjechane, to włożę komplet nowych KYB Excel-G (bardzo dobry zamiennik serii).
Do tego dorzucę tophatsy by amor pracował w takim samym zakresie jak na OEM sprężynie.

UNK
06-06-16, 21:59
W poprzedniej Hondzie miałem eibachy -35mm na oem amortyzatorze i powiem Ci, ze bylo dosyc twardo [emoji14]
Ile taki zestaw 4amorow kyb exel-g kosztuje?

firstborne
06-06-16, 22:45
Jeden amor, bez sprężyny ok 200 zł.

Michał102
06-06-16, 23:05
Eibach i twardo? Eeee, nie :)
To jest niewiele o ile w ogóle twardsze od serii. Bardzo przyjemne zawieszenie do auta na codzień :)

UNK
06-06-16, 23:11
Jeden amor, bez sprężyny ok 200 zł.
Właśnieo obczaiłem, 200 przedni, 180 tylny

Eibach i twardo? Eeee, nie :)
To jest niewiele o ile w ogóle twardsze od serii. Bardzo przyjemne zawieszenie do auta na codzień :)
U mnie w EJ9 bylo dosyc sztywno :D
Mi te sprezyny -35 zeszly gdzies do -40.
Tak odbiegajac od sprezyn, chyba kazdy gwint jaki sie nie kupi zrobi taczke z auta czy nie?

firstborne
07-06-16, 00:10
gwint jaki sie nie kupi zrobi taczke z auta czy nie?
Nie, no ale wtedy trzeba ZAPŁACIĆ. Tak czytam i ostatecznie zamiast tego gwintu może jakiegoś kita jednak?

UNK
07-06-16, 14:56
Zastanawiam sie caly czas, czy nie dozbierac i kupi cos lepszego.
Chcialbym agx z jakas fajna sprezyna ale te amorki drogie..

blessu
07-06-16, 20:39
Btw. Co to za alusy?

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

UNK
07-06-16, 22:05
Btw. Co to za alusy?

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
A no drag wheels dr9 16'

UltrasSur
07-06-16, 22:13
I doszedles do czegos ,gwint czy kit ?

Wysłane z poczty polskiej,nie zawsze dochodzi .

kamil39
08-06-16, 08:39
Dziwne, jesli komus zalezy na indywidualnej twardosci zawieszenia, to chyba innego niz z mozliwoscia jej regulacji nie powienien brac pod uwage... poza tym
jesli ktos jezdzil na cietych seryjnych springach i amorach i wedlug niego zawias pracowal dobrze, to na MTS bedzie odczuwal ze zawias duzo duzo lepszy niz w rzeczywistosci jest...

UNK
08-06-16, 16:05
Dziwne, jesli komus zalezy na indywidualnej twardosci zawieszenia, to chyba innego niz z mozliwoscia jej regulacji nie powienien brac pod uwage... poza tym
jesli ktos jezdzil na cietych seryjnych springach i amorach i wedlug niego zawias pracowal dobrze, to na MTS bedzie odczuwal ze zawias duzo duzo lepszy niz w rzeczywistosci jest...
Sprezyny uciachal poprzedni wlasciciel, wcale nie mowie ze fajnie sie na tym jezdzilo :D

I doszedles do czegos ,gwint czy kit ?

Wysłane z poczty polskiej,nie zawsze dochodzi .
Postawie na mts chyba ☺

Wenega
08-06-16, 20:32
jak ktoś chce AGXy to zapraszam na PW :D

UNK
28-07-16, 20:46
Odkopuje kotleta :D
Hajsy uzbierane, teraz stoje przed wyborem:
Agx + jakies springi eibach/HR
Gwint AP
Jakas uzywka gwintu KW/Koni 1150

Co bedzie lepsze?

UltrasSur
28-07-16, 21:53
Ja bym brał nowe AGXy

Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka

Michał102
28-07-16, 22:14
Też bym szedł w AGXy jeśli fura do codziennego użytku.
Teraz mam Eibacha + OEM amor, ale trafiły mi się podjechane śmietniki i jeździ się na tym źle... teraz już wiem czemu ludzie narzekają na OEM amory + sprężyny obniżające.
Wcześniej też miałem taki zestaw, tyle tylko, że z bardzo zdrowymi amortyzatorami i była bajka - zupełnie inne, znacznie pewniejsze prowadzenie auta.

UNK
28-07-16, 22:51
Też bym szedł w AGXy jeśli fura do codziennego użytku.
Teraz mam Eibacha + OEM amor, ale trafiły mi się podjechane śmietniki i jeździ się na tym źle... teraz już wiem czemu ludzie narzekają na OEM amory + sprężyny obniżające.
Wcześniej też miałem taki zestaw, tyle tylko, że z bardzo zdrowymi amortyzatorami i była bajka - zupełnie inne, znacznie pewniejsze prowadzenie auta.
Fakt agx fajna sprawa bo regulacja twardosci jest, ale nie zejde na tym nisko tak jak np teraz mam. Nie wiem jakie bym musiał do tego springi ogarnąć

UNK
02-08-16, 22:39
Post pod postem ale.. postawilem na agx+ eibachy -35mm. Stwierdzilem, ze gleby nie potrzebuje a tu bede mial kompromis pomiedzy obnizeniem auta na sprezynie a regulacja twardosci :)

Michał102
04-08-16, 14:31
No i będziesz Pan bardzo zadowolony :)

Amorki kupujesz nowe, czy używane?
Daj potem znać jak się zawias sprawuje :)

UNK
04-08-16, 15:21
No i będziesz Pan bardzo zadowolony :)

Amorki kupujesz nowe, czy używane?
Daj potem znać jak się zawias sprawuje :)
Zamierzam kupic nowe, ale jeśli gdzies wyczaje używki w fajnym stanie to też nie pogardze :)
Spoko napisze :)

UNK
13-11-16, 20:37
Troche to trwało zanim kupiłem ten zestaw bo wypadło kilka wydatków po drodze, ale nowy zestaw agx+eibach już w domu. W przeciągu 2 tygodni montaż :)

ejcz
07-07-17, 15:53
Witajcie, napiszę tutaj by nowego tematu nie zakładać. Zastanawiam się czy kit Koni sport w jajku ze swapem na b16 może siąść niżej niż taki sam kit Koni z silnikiem np D16z6? Chcę podnieść przód na górny frez na amorkach ale zastanawiam się czy to nie będzie za mało i nie dać np. tulejki pod talerzyk np 1cm wyżej nić wyższy frez, w związku, że jest swap B16 czyli trochę cięższy silnik. Chciałbym uzyskać taki sam odstęp od nadkoli do opon jak z tyłu na najniższym frezie. Co o tym myślicie?

cichykzn
07-07-17, 23:37
dużej różnicy być nie powinno w tym jak auto usiądzie, wg mnie powinny być to milimetry różnicy, włóż pierw to b16 i zobacz jak auto usiądzie, jak będzie ci za nisko to wtedy podkładki możesz dać jak najbardziej

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka

ejcz
09-07-17, 18:56
Spoko juz poskladalem, dalem od razu tulejke 3,5 cm i to na nizszy frez(z pewnych powodow nie chcialem ruszaac piersciebi), jest tak jak chciałem