Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Koło zimowe jako zapasowe

GutekSan
04-06-16, 16:43
Cześć
Czy ktoś z was używa jednego z kół zimowych (latem, a zimą letniego) jako zapasowego?
Koła letnie mają 17 cali, zimowe 16, ale opony mają wyższy profil, tak by różnica średnicy pomiędzy zestawami była możliwie mała. Wydaje mi się, że taki układ sprawdziłby się lepiej niż dojazdówka, która ma 15 cali, a tym bardziej jakiś zestaw naprawczy.

pozdrawiam

gienio
04-06-16, 19:16
Koło dojazdowe ma 16 cali A dokładnie jest to 135/80/16 i nie jestem pewien czy szeroka opona wejdzie w swoje miejsce w bagażniku :) Następna sprawa co niebiescy by powiedzieli na taki układ z oponą zimową jako zapas .

Poll
04-06-16, 19:29
Ogólnie opona, nawet zapasowa i dojazdówki są powodem do odebrania dowodu, bo są inny bieżnik, rozmiar itp. Więc zapas musiałby być identyczny z oponami na osiach.

GutekSan
04-06-16, 20:16
Ogólnie opona, nawet zapasowa i dojazdówki są powodem do odebrania dowodu, bo są inny bieżnik, rozmiar itp. Więc zapas musiałby być identyczny z oponami na osiach.

Ale kto dziś używa identycznego zapasu? Do tego jeszcze musiałby być przecież inny na lato i zimę.
A czy jazda na oponie z dziurą zalepioną pianką nie jest powodem do odebrania dowodu? Wydaje mi się, że każde koło zapasowe, nawet z innym bieżnikiem, jest bezpieczniejsze od takiego rozwiązania.

Poll
04-06-16, 20:52
Dążę do tego, że mamy ujowe przepisy, a nie, że się tak powinno.