Zobacz pełną wersję : Sprężyny amorków
Siemka. Mam sprawę. Za kilka dni będę kupować części i robić amorki. Z przodu mam gwint z tylu seria. Chce wrócić do serii i założyć obniżające sprężyny (ewentualnie sportowe amorki ale tego wolę uniknąć na razie bo musiałbym też zmieniać tył) i tu moje pytanie. Czy sprężyny które wcześniej siedziały na gwincie nadają się do normalnych amorów? Znalazłem w fajnej cenie sprężyny które siedziały na gwincie AP i nie wiem czy się nadadzą, bo na moje to nie ma co patrzeć bo całość z przodu jest na złom conajwyżej. Ewentualnie na jakie amorki założyć eibacha prokit? Kayaba, TRW, Monroe dadzą radę ?
Wysłane z mojego LG-P875 przy użyciu Tapatalka
Te springi od ap nie podejdą pod zwykłe amorki (popatrz na dole zakończenie zwojów seryjnych springów i gwintowych). A te prokity wrzucone na seryjne amorki to troche loteria. Sam tak jeździłem z 1,5 roku i 2 amortyzatory sie posypały, tylko teraz zagadka czy i tak by padły czy to przez niższe springi.
ja i tak planuję pojeździć tak z 2-3 lata na tym setupie i potem pakować jakiś dobry gwint, mam już nawet plan na teraz -> amory trw + eibach prokit, zastanawiam się też czy nie robić tyłu też bo i tak przy zakupie eibacha tył będzie rozbierany, ale to się zobaczy przy rozbieraniu czy amorki dadzą jeszcze radę czy nie.
No to myślę, że przy takim planie zrobienie takiego setupu ma ręce i nogi. Choć wiele ludzi twierdzi że wrzucanie niskich springów do seryjnych amortyzatorów to jedynie dla lansu na ulicy to z mojego doświadczenia powiem, że po wrzuceniu prokitów na seryjne amorki poprawa w prowadzeniu była znaczna, a auto przestało się przechylać w zakrętach jak łódka.
dobra to wszystko już mam ustalone prawie, teraz pytanie za 100pkt, gdzie najbardziej opłaca się szukać eibacha prokit ? i czy opłaca się szukać używanych na olx np czy tylko w nowe celować?
Ja latam wlaśnie na używanych i raczej jest wszystko ok. A co do olx to ostatnio ktoś sprzedawał nowe prokity których nigdy nie założył w cenie używek wiec warto sie troche porozglądać.
Siema,
Odświeżę temat, przeglądałem forum jest wiele tematów na temat gwintów i co temat to inne opinie.
Jedni mts chwalą inni narzekają. Natomiast czy ktoś mający styczność może polecić jakieś 3 zestawy: Budżetowy (nowe amorki (które można polecić) + np eibach prokit)/ zestaw troszkę lepszy/ oraz zestaw gwint jakiś pro ?