PDA

Zobacz pełną wersję : Sprężyny amorków

cichykzn
31-05-16, 02:34
Siemka. Mam sprawę. Za kilka dni będę kupować części i robić amorki. Z przodu mam gwint z tylu seria. Chce wrócić do serii i założyć obniżające sprężyny (ewentualnie sportowe amorki ale tego wolę uniknąć na razie bo musiałbym też zmieniać tył) i tu moje pytanie. Czy sprężyny które wcześniej siedziały na gwincie nadają się do normalnych amorów? Znalazłem w fajnej cenie sprężyny które siedziały na gwincie AP i nie wiem czy się nadadzą, bo na moje to nie ma co patrzeć bo całość z przodu jest na złom conajwyżej. Ewentualnie na jakie amorki założyć eibacha prokit? Kayaba, TRW, Monroe dadzą radę ?

Wysłane z mojego LG-P875 przy użyciu Tapatalka

rcmaniak
31-05-16, 19:28
Te springi od ap nie podejdą pod zwykłe amorki (popatrz na dole zakończenie zwojów seryjnych springów i gwintowych). A te prokity wrzucone na seryjne amorki to troche loteria. Sam tak jeździłem z 1,5 roku i 2 amortyzatory sie posypały, tylko teraz zagadka czy i tak by padły czy to przez niższe springi.

cichykzn
31-05-16, 22:27
ja i tak planuję pojeździć tak z 2-3 lata na tym setupie i potem pakować jakiś dobry gwint, mam już nawet plan na teraz -> amory trw + eibach prokit, zastanawiam się też czy nie robić tyłu też bo i tak przy zakupie eibacha tył będzie rozbierany, ale to się zobaczy przy rozbieraniu czy amorki dadzą jeszcze radę czy nie.

rcmaniak
01-06-16, 22:13
No to myślę, że przy takim planie zrobienie takiego setupu ma ręce i nogi. Choć wiele ludzi twierdzi że wrzucanie niskich springów do seryjnych amortyzatorów to jedynie dla lansu na ulicy to z mojego doświadczenia powiem, że po wrzuceniu prokitów na seryjne amorki poprawa w prowadzeniu była znaczna, a auto przestało się przechylać w zakrętach jak łódka.

cichykzn
03-06-16, 20:50
dobra to wszystko już mam ustalone prawie, teraz pytanie za 100pkt, gdzie najbardziej opłaca się szukać eibacha prokit ? i czy opłaca się szukać używanych na olx np czy tylko w nowe celować?

rcmaniak
05-06-16, 12:56
Ja latam wlaśnie na używanych i raczej jest wszystko ok. A co do olx to ostatnio ktoś sprzedawał nowe prokity których nigdy nie założył w cenie używek wiec warto sie troche porozglądać.

sonkubu
28-06-16, 12:18
Siema,

Odświeżę temat, przeglądałem forum jest wiele tematów na temat gwintów i co temat to inne opinie.
Jedni mts chwalą inni narzekają. Natomiast czy ktoś mający styczność może polecić jakieś 3 zestawy: Budżetowy (nowe amorki (które można polecić) + np eibach prokit)/ zestaw troszkę lepszy/ oraz zestaw gwint jakiś pro ?