PDA

Zobacz pełną wersję : Bębenek stacyjki - naprawa

tegies
28-05-16, 18:42
Dziś spotkała mnie niespodzianka.
Pojechałem poza miejsce zamieszkania, zgasiłem samochód pod sklepem. Próbuję odpalić i... kluczyka nie mogę przekręcić.
Miałem Sonaxa do smarowania zamków w bagażniku to zalałem, wypłynęło nieco syfu. Niestety nic to nie dało.
Rozebrałem obudowę kierownicy i w sumie nic nie zobaczyłem. Wezwałem zaprzyjaźnionego mechanika, przyjechał, udało się jakoś przekręcić kluczyk i odpalić samochód.
Zostawiłem mu samochód do przeglądu mechanizmu.
Teraz pytanie: to częsty problem w Civic VII ?
Da się jakoś "zregenerować" sam mechanizm czy czeka mnie wymiana mechanizmu na nowy, wie ktoś jaki to orientacyjnie może być koszt?
Sama stacyjka jest mocowana na nity zrywalne czy standardowo można zwyczajnie wykręcić śruby i później skręcić?

analyzer64
29-05-16, 20:44
Sprawdź kostkę stacyjki :)

tegies
29-05-16, 21:00
Kostkę? Możesz przybliżyć?
To wygląda na uszkodzenie 'bębenka' bo kluczykiem ruszyć nie mogę z pozycji 0.
Co prawda mechanik majdrując kluczem po jakimś czasie w końcu go przekręcił i odpalił.
Ma się poprzyglądać co tam zrobić, jutro będę się z nim widział to może jakoś go naprowadzę.

edit: chodzi o ten element "po drugiej" stronie kluczyka?
(zdjęcie przykładowe z znalezione w sieci)
http://s33.postimg.org/v7hw96sbj/6073179038.jpg

kobert
29-05-16, 22:58
z tego co piszesz blokuje sie cos mechanicznie w stacyjce, chyba najskuteczniejszym rozwiazaniem bedzie wymiana stacyjki, w uzywce z kilkadzisat zl tyle ze jeszcze wymiana i programowanie immo. Moze mechanikowi uda sie to jakos naprawic ale jesli sytuacja sie powtorzy to nie ruszysz auta

tegies
30-05-16, 09:15
Dzięki za wskazówki, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Kurcze, niedawno samochód stał na 'pakiecie startowym' po zakupie (płyny, olej, filtry, rozrząd, amory przód, hamulce) i znowu unieruchomiony :(
Dobrze, że mam możliwość pożyczać inny aby do roboty dojechać.

DRIVERRS
31-05-16, 09:05
Kiedyś ojciec miał problem ze stacyjka w mazdzie tez się zacinala, myslac ze to może kluczyk jest juz wytarty poszedł dorobić kluczyk po czym gosciu mówi przyjdz pan ze stacyjka, nie wiem jak to zrobil ale zregenerowal i śmiagalo elegancko :) popytaj może u ciebie też ktos taki znajdzie.

tegies
04-06-16, 08:39
Sprawa zakończona. Naprawa zablokowanego mechanizmu, czyszczenie.
Przy okazji dorobienie 2 kluczy, bo oryginał mógł (choć objawów zacinania wcześniej nie było) pomóc w zablokowaniu - wytarty już był.
Transporter z immo ze starego kluczyka przeniesiony do nowego.
Drugi kluczyk dorobiony sam grot, czeka mnie zaprogramowanie transportera pod immo aby był komplet.
Wie może ktoś gdzie w Łodzi zrobią mi to w przyzwoitej cenie?